REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Turiștii ignoră steagul roșu și nu respectă recomandările salvamarilor

Turiștii ignoră steagul roșu și nu respectă recomandările salvamarilor

Replica API 9 august 2022 | 21:07 4716

Cifre îngrijorătoare pe litoralul românesc, la începutul lunii august. Luni, 8 august, trei persoane au murit pe plajele din sudul litoralului, până în acest moment 22 de persoane pierzîndu-și viața din cauza unor accidente prin submersie, de la începutului anului 2022. Numărul mare de înecați este și din cauza nerespectării sfaturilor salvamarilor, aceștia neavând practic nici o bază legală prin care să îi oprească pe care doresc vor să se aventureze în valurile mării. Chiar dacă este arborat steagul roșu, teribiliștii insistă să intre în mare, ajungându-se astfel la evenimente regretabile. Au existat cazuri când salvamarii au fost chiar dați în judecată de către cel pe care l-au salvat, sau au fost agresați de către un iubit gelos. „ Steagul roșu este arborat peste tot, dar lumea nu vrea să ne asculte și nu avem ce să le facem” a declarat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, pentru Replica de Constanța.

Bilanț negru pe litoral

De la începutul anului și până luni, 08.08.2022, pompierii militari au executat 43 misiuni de căutare/salvare a 45 persoane din mediul acvatic – 9 în Dunăre, 28 în mare, iar alte șase persoane au fost recuperate din lacuri sau canale de deversare. 25 persoane au fost salvate, iar, din păcate, pentru 22 de victime ale accidentelor prin submersie eforturile salvatorilor au fost în zadar – 9 persoane și-au pierdut viața în mare, celelalte în Dunăre, lacuri sau canale de deversare.„ au declarat reprezentanții ISU, pentru Replica de Constanța.

Bruscat de un iubit gelos

Cei mai mulți dintre turiști nu țin conturile de sfaturile salvamarilor și se aventurează în apa mării chiar dacă vremea nu o permite. Mai mult decât atât, salvamarii sunt neputincioși, legea nefiind de partea lor. Cu toate că sunt instruiți tocmai pentru a sfătui lumea în astfel de cazuri, întotdeauna există cineva mult mai experimentat care nu va lua în seamă nici un fel sfat, ba mai mult îi va instiga și pe ceilalți. Au existat cazuri când salvamarii au fost agresați fizic de către un iubit gelos. Mai exact, în urmă cu trei ani, un salvamar, în vârstă de 43 de ani, a fost agresat de un bărbat de 19 ani, după ce ar fi atenționat-o pe prietena acestuia să iasă din apă, întrucât erau curenți puternici. Salvamarul ar fi fost lovit de către bărbat în zona feței.

Despăgubiri de 40.000 cerute celor care l-au salvat

Un alt caz care demonstrează cum sunt tratați cei care salvează vieți ani de an este și cel al unui avocat din București care, după ce a fost scos din marea agitată le-a cerut despăgubiri de 40.000 de euro salvatorilor pe care îi acuză de purtare abuzivă. În acea zi fusese arborat și steagul roșu, care interzice total accesul în apă, însă cu toate acestea avocatul s-a încăpățânat să se aventureze în mare, fiind scos cu forța de către salvamari. Drept răsplată, aceștia au fost dați în judecată.

Poliția Plajelor, o soluție?

Steagul roșu este arborat peste tot, dar lumea nu vrea să ne asculte și nu avem ce să le facem. Sunt valuri cât casa, curenți de nu se poate și tot intră în apă. Pur și simplu te lupți cu morile de vânt. Dacă ar fi fost înființată Poliția Plajelor, nu ar mai fi fost furturi de poșete și telefoane, și lumea ar fi știut de frică. Nici victime nu erau așa de multe pe litoralul românesc. Eu anul trecut nu am avut nici un decedat, anul acesta am deja unul și este abia a doua zi de steag roșu, și am înțeles că s-ar putea să dureze cam o săptămână această vreme.” a declarat Vasile Borteș, pentru Replica de Constanța.

Ce este Poliția Plajelor

Potrivit informațiilor noastre, Poliția Plajelor nu a funcționat ca structură distinctă. Erau polițiști de la Poliția Națională care în timpul verii erau puși să patruleze pe plajă, pe competențe de ordine publică. Aveau tricou și sapcă albe, pe care scria Poliția. Erau mai ales din cei aflați la începutul carierei sau din cei detașați, vara, pe litoral. Treptat s-a renunțat la idee pentru că s-a considerat că se poate ocupa poliția locală.

Ce reprezintă steagurile arborate de salvamari

Turiștii și constănțenii trebuie să țină cont de steagurile arborate în punctele de salvamar atunci când intră în apa mării. Steagul roșu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari. E bine de știut că atunci când sub steagul roșu cu galben este arborat: steagul roșu – scăldatul este interzis, steagul galben – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști, steagul alb/negru (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcațiunilor. Când nu este niciun steag de avertizare sau este doar steagul alb (opțional) e semn că este liber la distracție.

Citește și Încă doi morți pe o plajă din Eforie Nord; unul din ei este salvamar

Jale pe litoral! Mor oamenii înecați pe bandă rulantă; nu ascultă de salvamari!

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai cu frica si teroarea faci treaba, vezi istoria neamului
0
0
chiar nu e in stare sa puna bata pe derbedeii astia care le fac zile fripte salvamarilor?
0
0
Eu sunt mai pruost da fel, dar am o idee smechera! Salvamarii sa dreseze crocodili! Iar cand moldovenii veniti pe plaja nu-i asculta, hatz, o scapat crocodilul! Sa vedeti cum ii aduce crocodilul la mal. Din 1 turist or sa faca 2. Sa vedeti cum se dubleaza numarul de turisti pe litoralul romanesc. Ii rupe crocodilu' de la jumate. Intra un bombardier in apa, hatz! ies doi. Doi cate doi, ca in arca lui Noe! Si apoi schimbam numele din Marea Neagra in Marea Rosie, ca la cazino. Deci, ideea asta cu crocodilii mi s-a parut geniala. Am zis s-o scriu repede, pana n-o uit.
9
0
Virgile teroare in doamna mata
0
1
Sa fie judecati si bagati la inchisoare intre 30-90 de zile pentru tentativa de omor, cand e steagul arborat. Si pedepse mult mai mari daca un salvamar moare incercand sa-l salveze pe inculpat. Ucidere din culpa, ca atunci cand cineva trece strada neregulamentar, iar tu il calci cu masina si esti acuzat de ucidere din culpa. Nu e fix la fel si cu astia care intra in apa, chiar daca e arborat steagul care le interzice? Sa vedeti cum civilizati tot litoralul, or sa stea toti drepti si vor da toti sarut-mana salvamarilor. Nici legi nu stiu sa faca! Salvamarii sunt eroi. Romania, respecta-ti eroii
10
0
ce plm pazeste ? se ard bulanii intre ei prin birouri si n-au timp de patrulare ?
1
0
datile amenzi de 20000 lei si sa vedem daca mai fac
1
0
Niciun cuvant despre enorma greseala de aschimba profilul fundului marii prin innisipare Sigur ar fi cuvinte nepermise
1
0
Nimic nou sub soare. Romanii cand sunt prosti,pai sunt pana la capat. Cine isi inchipuie ca oamenii pot fi educati cu forta,se inseala. Cei care crapa din cauza pripriei incapatanari,si-au asumat sa fie smecheri in fata celor asemenea lor . Orice regula care rin respectarea ei protejeaza viata este respinsa de tantalai .Pacat ca altii isi risca vietile pentru a-i salva,ca altfel cica nu e bine. Daca la fiecare doi tantalai ai un salvator,nu mai ai cine sa faca alte munci in tara asta.
1
0
Eu as desfiinta salvamarul si cine vrea adrenalina sa o faca pe pielui lui ca nu merita ajutati. Acesti salvamari isi pul pielea in pericol si tot ei sunt huliti. Rusine popor roman.
0
0
Lasati-i sa se inece, daca nu le pasa de propria lor viata.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102