REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Testarea câmpului vizual: când se recomandă și ce presupune

Testarea câmpului vizual: când se recomandă și ce presupune

Replica API 24 martie 2021 | 00:00 1100

Determinarea câmpului vizual (perimetria) reprezintă trasarea unei hărți care evaluează vederea centrală și periferică pentru fiecare ochi în parte; testarea este subiectivă (se bazează pe răspunsul primit de la pacient) și se înregistrează manual sau computerizat sub forma unei hărți ovalare în tonuri de gri, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Importanța câmpului vizual

În mod natural, câmpul vizual este mai larg în zona tâmplelor și mai îngustat înspre nas (din cauza piramidei nazale). Astfel, atunci când ne uităm mult într-o parte, avem tendința de a îndrepta și capul în acea direcție, pentru a primi informații de la ambii ochi. Lărgimea câmpului vizual are importanță la desfășurarea activităților zilnice; îngustarea lui duce la afectarea calității vieții și la probleme de orientare sau chiar accidente.

Care este rolul testului de câmp vizual?

Scopul examinării este să se detecteze semne ale leziunii nervului optic (care apar în glaucom, dar și în alte boli care afectează modalitatea de transport a informației de la ochi la nivelul creierului, unde informațiile sunt procesate în imagini). În glaucom apare o îngustare progresivă a câmpului vizual, astfel încât acesta ajunge tubular (se micșorează foarte mult), uneori fără că pacientul să își dea seama. Atrofia de nerv optic este o altă afecțiune al cărei diagnostic se stabilește și cu ajutorul câmpului vizual.

Pregătirea pacientului

Înainte de a ajunge la investigație, se recomandă că pacientul să fie odihnit și să manifeste maximul de atenție la instrucțiunile oferite de persoană care va efectua examinarea. Cu câteva ore înainte nu se recomandă administrarea de medicamente care pot afecta capacitatea de concentrare.

Ce se întâmplă în timpul examinării?

Testarea câmpului vizual se face cu fiecare ochi în parte (ochiul netestat este acoperit cu un ocluzor), iar apoi pacientul este plasat în fața unei cupole, având capul sprijinit confortabil într-un suport (mentonieră).

În timp ce pacientul privește înainte, în cupola din fața lui, se proiectează lumini de diverse intensități și dimensiuni. Pacientul trebuie să apese pe un buton de fiecare dată când percepe în periferie aceste spoturi luminoase.

Dacă pacientul ratează un punct (nu-l vede atunci când este proiectat prima oară), aparatul revine în acel punct ulterior. La fel se întâmplă și dacă pacientul mișcă ochii din punctul de fixație (se uită după lumină).

Pacientul nu simte niciun disconfort în timpul examinării, iar testarea nu implică riscuri (câmpul vizual se poate măsură și la copiii care pot să stea atenți la aparat 20-30 minute, cât durează testul).

Cum se interpretează?

Rezultatele se interpretează în contextul datelor clinice și prin corelarea statistică a hărților obținute cu cele ale pacienților sănătoși de aceeași vârstă și sex. Tonurile de gri închis/negru înseamnă că nervul optic nu mai transmite informația din acea zonă de retină afectată, iar tonurile de alb/gri deschis arată o funcționare normală.

Având în vedere răspândirea cu precădere a variantei computerizate a câmpului vizual, datele se stochează și se pot face analize de evoluție a bolii, de la o testare la altă. Totuși, pentru urmărirea în evoluție a glaucomului, există și alte investigații care trebuie efectuate periodic (tensiunea intraoculară, corelată cu pahimetria, OCT-ul de nerv optic, gonioscopia), la recomandarea medicului oftalmolog care urmărește pacientul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212