REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

După pesta porcină, revine amenințarea GRIPEI AVIARĂ! Veterinarii din Constanța sunt în ALERTĂ!

După pesta porcină, revine amenințarea GRIPEI AVIARĂ! Veterinarii din Constanța sunt în ALERTĂ!

Replica API 5 noiembrie 2018 | 00:00 175

Luând în considerare numeroasele alerte primite din statele membre UE referitoare la apariția și evoluția unor focare de influență aviară înalt patogenă (HPAI) pe teritoriul european și la nivel mondial, autoritățile veterinare mențin o stare de alertă ridicată prin intensificarea măsurilor de supraveghere în vederea prevenirii introducerii influenței aviare pe teritoriul României.

„În acest context epidemiologic încărcat, în Bulgaria au fost identificate mai multe focare de influență aviară, ultimile trei (subtip H5) fiind localizate în exploatații avicole situate în regiunile Plovdiv și Haskovo, aproape de frontiera cu România”, au transmis reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA).

În acest sens, se impune menținerea stării de alertă și obligativitatea menținerii păsărilor din cadrul gospodăriilor populației în interiorul curților, fără a avea acces în afara acestora.

Totodată, A.N.S.V.S.A. ia o serie de măsuri cu privire la supravegherea teritoriului prin conștientizarea populației și a administrațiilor locale cu privire la impactul economic al acestei boli, al sănătății publice, cât și la dispunerea unor măsuri pentru prevenirea apariției vreunui focar în teritoriul național, astfel: informarea proprietarilor de animale cu privire la obligativitatea interzicerii adăpării şi accesului păsărilor la sursele exterioare gospodăriei (de ex: iazuri, heleştee, bălţi, lacuri, etc.), precum şi asupra riscurilor de contaminare pe care le reprezintă folosirea, în cadrul gospodăriilor, a materialelor consumabile, de construcţie şi menajere care provin din zone şi locuri frecventate de păsările sălbatice (de ex: stuf, pământ, nămol, pietriş, aşternut pentru păsări, etc.), precum şi furajul folosit; păsările vor fi menținute în interiorul curților, fără a fi lăsate libere în afara acestora; se va avea în vedere limitarea perimetrului din interiorul curții la care au acces (cât mai restrâns); hrănirea păsărilor se va face în spații închise sau acoperite la care nu au acces păsările sălbatice; furajul folosit va fi depozitat în spații închise pentru a evita accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al “speciilor punte”: vrăbii, ciori, porumbei, coțofane, etc; separarea palmipedelor în alt adăpost față de restul păsărilor; interzicerea accesului palmipedelor (rațe, gâște) la amenajări hidrologice natural sau artificial, dacă nu este posibil se va avea în vedere asigurarea unei protecții adecvate care să restricționeze orice posibil contact cu păsările sălbatice libere; orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor (îmbolnăviri bruște, lipsa consumului de apă și furaj, mortalitate) va fi notificată în regim de urgență medicului veterinar de liberă practică împuterniciți și D.S.V.S.A. Constanța. Măsurile impuse vor fi menţinute în corelaţie cu perioadele de migraţie a păsărilor sălbatice.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aici denota cat de civilizati suntem. Mai rau ca in tarile Africane. Boala maimutelor nesatule ce afecteaza pestii....... urmeaza
0
0
vai nu cred... in curand o sa mancam urzici
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272