REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Tomis Marina NU va mai încasa CHIRIA de la OPERATORII din PORTUL TURISTIC!

Tomis Marina NU va mai încasa CHIRIA de la OPERATORII din PORTUL TURISTIC!

Replica API 4 noiembrie 2021 | 00:00 5722

În dată recentă, Tomis Marina Management, firmă al cărei director a fost, ani de zile, aproape de greii din PSD, prin Valentin Pîrvulescu, fost consilier local PSD, a câștigat procesul cu CNAPM la Curtea de Arbitraj pentru prelungirea, până în 2024, a contractului în vederea exploatării Portului Tomis. După această decizie, cele două ar fi trebuit să finalizeze tranzacția, având în vedere că, pe 30 iunie, contractul semnat în 2004 a ajuns la final. Numai că, CNAPM a contestat decizia Curții de Arbitraj, la Curtea de Apel Constanța, solicitând anularea deciziei arbitrale, fiind nemulțumită de faptul că societatea și-a lăsat o ”portiță deschisă” în vederea prelungirii contractului, și după 2024. Iată că magistrații Curții de Apel Constanța au dat câștig de cauză Portului Constanța și au anulat, pe 3 noiembrie, decizia Curții de Arbitraj. Cu alte cuvinte, Administrația Porturilor Mritime va încasa chiria, asta până ce Primăria Constanța va finaliza tranzacția de luare în administrare a Portului Tomis.

Contractul dintre Tomis Marina și Portul Constanța, pentru exploatarea Portului Tomis, a ajuns la final pe 30 iunie. După ce societatea a câștigat la Curtea de Arbitraj procesul cu CNAPM, prin care solicita obligarea acestei la prelungirea contractului, teoretic, Portul Constanța ar fi trebuit să încheie un nou act de concesiune a Portului Tomis cu firma în cauză. Dar nu s-a întâmplat asta, pentru că CNAPM a contestat, la Curtea de Apel Constanța, decizia Curții de Arbitraj. Motivul? Conducerea Portului este de acord cu prelungirea contractului până în 2024, dar nu mai departe de această dată. Cu alte cuvinte, prin decizia Curții de Arbitraj, Tomis Marina Management avea o portiță ce conducea la o nouă prelungire a contractului, după expirarea acestuia, în 2024. Iată că judecătorii Curții de Apel și-au dat seama de intențiile societății și au anulat decizia Curții de Arbitraj. Soluția pronunțată miercuri, 3 noiembrie, nu este definitivă, și cel mai probabil dosarul va ajunge la Curtea Supremă, dacă Tomis Marina va formula recurs.

APC va încasa chiria

Până atunci, APC va încasa chiriile de la operatorii din Portul Turistic. Precizăm că Primăria Constanța a demarat procedurile în vederea preluării, îna dministrare, a zonei. În acest sens, a fost formulată o solicitare către Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de USR. Însă, nici până la aceast dată, primăria nu a primit răspuns.

Tomis Marina Management, concesionara Portului Tomis!

În anul 2004, CNAPM, condusă la acea vreme de Gheorghe Moldoveanu, a concesionat Portul Tomis, până-n 2021, firmei Sisteme Internaționale de Afaceri –București SA. Între timp, rolul de antreprenor general a fost preluat de firma SC Tomis Marina Management SRL, numită înainte SC Sisteme Integrate de Afaceri. Inițial, singurul acţionar al firmei era chiar Sisteme Internaționale de Afaceri SA, ulterior schimbându-se acționariatul. În iunie 2006, când APMC era condusă de Mircea Baniaș, contractul de închiriere a fost renegociat, iar printr-un act aditional s-a stabilit o noua chirie, valabilă de la 1 decembrie 2005, de 3.224,5 euro / lună.

În februarie 2008, Adunarea Generală a Acționarilor din firma Tomis Marina Management a decis cooptarea în afacere a SC Euromarina SA, firmă cu capital turcesc, reprezentată de Hasan Malik Kececioglu și Mustafa Nihat Demirel. Pe cheiul portului Tomis au răsărit containere, construcții provizorii care au fost transformate în cafenele şi restaurante. Acestea au fost închiriate de Tomis Marina Management altor afaceriști.

Directorul Tomis Marina, aproape de greii din PSD

Societatea a avut, așa cum am arătat și mai sus, și un om în Consiliul Local, în persoana lui Valentin Pîrvulescu, de la PSD, directorul societății. Aceasta a rămas în consiliu, din perioada lui Mazăre, până în 2020, când și-a dat demisia din PSD, după ce Decebal Făgădău a pierdut alegerile.

Printre acționarii Tomis Marina Management s-a aflat, până în 2019, și firma lui Valentin Gheorghe Ionescu

Societatea Tomis Marina Management este deținută de firma Euromateria (50 %), aceasta fiind controlată de turcii Suat Surmen (38%), Mehmet Kerim Kalgay (30%), Seref Surmen(28%), Mustafa Nihat Demirel (2%) Hasan Malik Kececioglu (2%. Al doilea acționar al SC Tomis Marina Management Aterina Global SRL (50 %). În 2019, Sisteme Internaționale de Afaceri SA s-a retras din acționariat. Firma Sisteme Internaționale de Afaceri SA este deținută de Valentin Gheorghe Ionescu, condamnat în dosarul Retrocedărilor.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Despre cum sa faci bani din nimic
1
0
Tomis Marina e condus de jegul uman de Valentin Pirvulescu un mincinos si hot care tine spatial goale acolo ca sa protejeze grupul lui de escroci care cer 100 de euro ca sa Schimb o piulita la o barca. Niste preturi mai sus ca la Monaco si nu lasa pe nimeni sa intre. Portul Tomis a ajuns un jeg la fel ca Privulescu
3
0
Ce tupeu sa lasi gasca bine organizata fara sursa de parai !
5
0
Banias a dat dreptul lui Tomis Marina sa incaseze CHEIAJ in portul Tomis, desi - conform legii - cel indreptatit sa faca acest lucru era APC.
11
0
market in Mamaia e mii euro, scrie pe site ul primariei, si astia aveau mii euro tot portul ? ce je gu ri umane, psd, pnl, usr, aceeasi gasca de escroci ordinari pusi pe interesul propriu, razbunari, asta e puterea lor, se bat intre ei pt ciolan, noi? muuu eee
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468