REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Totul despre lipoame - localizare, cauze, tratament

Totul despre lipoame - localizare, cauze, tratament

Replica API 6 mai 2021 | 00:00 1791

Lipomul este o tumoare benignă formată din țesut adipos, care poate să apară pe anumite zone de pe corp.

Sursă foto: Shutterstock

O definiție mai amplă a lipoamelor arată că acestea sunt o protuberanța (sau o umflătură) din grăsime, cel mai adesea situată între piele și stratul muscular situat sub piele. Un lipom (care se simte la atingere că un aluat și care este o formațiune moale) se mișcă fără nicio greutate atunci când este exercitată o ușoară presiune cu degetele. Lipoamele sunt, de obicei, detectate la vârsta a două. Unii oameni au mai mult de un lipom pe corp, scrie doc.ro.

Nu este cancer

Un lipom nu este o formă de cancer și, de obicei, este inofensiv. Tratamentul, în general, nu este necesar, dar dacă simți că lipoamele te deranjează, ai unul lipom dureros sau care crește, s-ar putea să vrei să îl îndepărtezi.

Localizare lipoame

Lipoamele pot să apară oriunde pe corp. În funcție de zona pe care apar, lipoamele sunt localizate imediat sub piele. Acestea apar frecvent pe gât, umeri, spate, abdomen, brațe și coapse. Lipoamele sunt clasificate că fiind excrescențe benigne sau tumori sau țesuturi de grăsime. Asta înseamnă că un lipom nu este canceros și rareori este dăunător.

Simptome lipoame

Că simptome, specialiștii spun că lipoamele sunt moi la atingere și seamănă cu textura unui aluat. De asemenea, ele se mișcă cu ușurință, la o ușoară presiune a degetelor. În general, lipoamele sunt mici.

Lipoamele au, de regulă, mai puțin de 5 centimetri în diametru, dar pot crește în timp. Uneori, lipoamele pot fi dureroase. Aceste tumori benigne de grăsime pot fi dureroase dacă cresc și dacă apasă pe nervii din apropiere sau dacă au în structura lor multe vase de sânge. Mai rar, există unele lipoame care pot fi mai profunde, situate mai adânc în piele, și pot fi chiar mai mari decât lipoamele obișnuite.

Pe lângă faptul că sunt moi la atingere și că se mișcă atunci când sunt apăsate cu degetul, lipoamele mai au câteva simptome: sunt de culoarea pielii (au o culoare spălăcită); pot să nu aibă nicio culoare; cresc lent.

Cauze lipoame

Specialiștii spun că, de fapt, cauza lipoamelor este necunoscută. Lipoamele tind să apară la membrii din aceeași familie, așa că factorii genetici cel mai probabil joacă un rol important în dezvoltarea acestor tumori benigne.

Tratament lipoame

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru un lipom. Cu toate acestea, dacă lipomul te deranjează, este foarte dureros sau este în creștere, medicul tău îți poate recomandă să îl îndepărtezi.

Variantele de tratament pentru lipoame includ:

Îndepărtarea pe cale chirurgicală - majoritatea lipoamelor de pe corp sunt îndepărtate prin metode chirurgicale, iar medicul chirurg le taie. Recidivă după îndepărtarea lor nu este frecvența. Sunt posibile efecte secundare, cum ar fi cicatricile și vânătăile.

Injecțiile cu steroizi - acest tratament micșorează lipoamele, dar de obicei nu le elimina. Folosirea injecțiilor înainte de îndepărtarea chirurgicală a lipoamelor este încă studiată.

Liposucția - în unele cazuri, liposucția poate fi utilizată pentru a înlătura lipoamele. Acest tratament presupune folosirea unui ac și a unei seringi mari, pentru a îndepărta tumoră de grăsime.

Factori de risc lipoame

Există câțiva factori care pot să îți crească riscul de a dezvoltă un lipom pe corp:

dacă ai între 40 și 60 de ani;

dacă ai anumite boli, cum ar fi neurolipomatoza (Adiposis dolorosa), sindromul Cowden, sindromul Gardner;

moștenirea genetică - pentru că lipoamele sunt răspândite la membrii din aceeași familie.

Diagnostic lipoame

Pentru a pune diagnosticul, medicul tău trebuie mai întâi să simtă și să se uite la lipomul tău. În cele mai multe cazuri, medicul poate recunoaște și poate diagnostica lipoamele cu ușurință. Uneori, însă, este nevoie că medicul să facă o ecografie (să scaneze zona cu ajutorul ultrasonografiei), pentru a putea să stabilească un diagnostic.

Dacă observi că oricare dintre lipoamele de pe corpul tău își modifică dimensiunea (lipomul devine mai mare) sau devine dureros, trebuie să îi spui neapărat medicului tău curant, pentru că acesta poate fi un semn ce indică faptul că lipomul suferă modificări.

Rareori, este posibil că medicii să nu poată spune cu certitudine dacă un nodul de pe corp este sau nu un lipom. Sunt situații când lipoamele pot fi confundate cu tumorile maligne (canceroase), numite și liposarcoame.

Medicul tău, cel mai probabil, îți va spune că este cel mai bine să se îndepărteze lipomul sau să se efectueze o biopsie (să se ia o mostră din țesut), pentru a fi sigur că este vorba de un lipom, așa că în funcție de fiecare pacient în parte, se va decide sau nu dacă trebuie efectuată o biopsie, că parte din diagnosticul lipomului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212