REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Trei blocuri din Inel II n-au căldură de 10 ani și nici nu o să aibă. Vezi de ce! Video

Trei blocuri din Inel II n-au căldură de 10 ani și nici nu o să aibă. Vezi de ce! Video

Cristina BĂRBUCEANU 17 februarie 2023 | 00:00 7828

Situație fără precedent la Constanța. Trei blocuri  de pe strada Bravilor nu au căldură de 10 ani. Locatarii stau de ani buni în frig, iar cei care au mai multe posibilități financiare și-au cumpărat reșouri pentru a se încălzi. Administratorul unuia dintre blocuri, dar și mai mulți locatari, ne-au declarat că vinovați de situație sunt rău-platnicii. În realitate, altfel stau lucrurile. În urmă cu foarte mulți ani, o avarie a întrerupt temporar furnizarea căldurii, iar oamenii și-au vândut caloriferele, pentru a face rost de bani. Astfel, instalația termică a fost descompletată și nu s-a mai putut face branșarea după rezolvarea avariei.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! Video

Pe strada Bravilor, sunt 3 blocuri fără căldură

În Constanța anului 2023, oraș aflat în plină reabilitare și modernizare pe toate planurile, se găsesc numeroase clădiri și blocuri care se află în ultimul stadiu al degradării, arătând mai ceva ca niște ghetouri.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoBlocul T2 din exterior

Vă exemplificăm cele trei blocuri T de pe strada Bravilor, din Inel 2. Privind din exteriorul acestor imobile, nu pare nimic neobișnuit sau nelalocul lui. Însă, odată ce pătrundem în interior, imaginea de ansamblu e dezolantă: pereții clădirii arată deplorabil, de parcă imobilul ar putea să cadă în orice moment. Totodată, e foarte multă mizerie, mult mucegai, pânze de păianjen în fiecare colț al clădirii, geamuri sparte, de parcă blocul ar fi fost abandonat. În plus, un miros îngrozitor ne-a lovit încă de la intrarea în imobil.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoÎncă de la intrare, blocul arată de parcă ar fi fost părăsit

Mai mult decât atât, în bloc era la fel de frig ca afară. Locatarii blocurilor nu au căldură de foarte mulți ani, spun ei din pricina rău platnicilor.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoÎncă de la intrare, blocul arată de parcă ar fi fost părăsit

 „S-au tăiat și țevi și tot. Fiecare se încălzește cu ce poate. Nu știu exact ce s-a întâmplat. Ne e greu să stăm cu calorifere. Pe luna trecută a venit factura la încălzire de 720 de lei.”, ne-a spus un locatar.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoÎncă de la intrare, blocul arată de parcă ar fi fost părăsit

Un altul a precizat: „Eu am de 7 ani garsoniera asta. Odată a fost căldură. Aveam calorifere din instalație dar le-am aruncat”. Un alt locuitor al blocului a declarat: „Nu e căldură pentru că nu s-a plătit. Când am venit eu acum aproape 11 ani nu era plătit. Au fost calorifere doar de formă. Cred că de vreo 14 ani nu e căldură aici. Eu nu stau în frig că am reșou. Unii bagă, alții nu. Eu cât consum, atât plătesc. Asta este”.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoHolurile arată deplorabil

Am reușit să luăm legătura și cu administratorul blocului, care a declarat: „Ne încălzim electric. Nu e căldură din cauza restanțierilor. Ei au fost somați, mulți nu au plătit, alții sunt plecați. Nu se poate rezolva absolut nimic pentru că toată lumea și-a tăiat caloriferul din casă, țevile. Oamenii s-au debranșat singuri. Nu mai au țevi și nici calorifere. Și-au renovat apartamentele și nu mai e nicio șansă pentru a primi din nou căldură. Unii au vândut caloriferul la fier vechi că nu mai aveau bani de băutură.”.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoImaginea e dezolantă

Dar, cercetând mai adânc problema, ne-a lovit cruda realitate: În urmă cu 10 ani a avut loc o avarie la rețeaua de termoficare.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoÎn locul geamurilor de pe coridoare stau niște panouri

Locatarii s-au debranșat singuri

Unii, când s-au văzut fără căldură, s-au gândit să-și scoată caloriferele și să mai facă un ban în plus, așa că le-au dus la fier vechi, fără să se gândească că mai târziu vor ajunge să înghețe în case. Sau, mai rău...

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoImaginile dezolante de pe coridoare continuă

Așadar, Liviu Popa, director Termoficare a oferit mai multe explicații în acest sens: „Cu mai mulți ani în urmă, au avut loc niște avarii în subsolul unuia dintre blocuri. Le-am făcut un cămin în spațiul verde și am mutat contorul acolo că eram pe secție. Locatarii urmau să își facă reparații la subsol că nu puteam să le dăm căldură prin dejecții pentru că se răcea conducta de apă caldă și căldură. Subsolul era inundat de la scurgere. Parte dintre locatari, când s-au văzut fără căldură, au scos caloriferele de pe casa scării, din apartamente, le-au vândut și au descompletat instalația. Apoi au zis că își pun centrale. Pentru că sunt apartamentele foarte mici, firmele care montează centrale au zis că nu le pot monta pentru că nu îndeplinesc volumul de aer. Nu li s-a aprobat branșamentul.

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoMizerie de nedescris, de miros nici nu mai vorbim, acesta neputând fi surprins de camerele de luat vederi

Parte dintre apartamente s-au vândut, cei care au cumpărat ne-au contactat la un moment să le dăm căldură și le-am spus că noi vrem să dăm, dar trebuie să existe instalație care să preia pentru că noi, prin lege, avem competență doar până la branșamentul clădirii. De la branșament în aval și în clădire, Asociația de Proprietari sau Asociația de Locatari este parte contractantă cu noi. Ar putea ca Asociația să își facă, dacă dorește, instalațiile interioare, se încheie contractul, punem contor și ei plătesc cât consumă. Dar trebuie să fie funcțională instalația pe interior care acum e defrișată.”

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! Video

Nu au mai avut instalație

Avaria a survenit acum mai bine de 10 ani. Locuitorii blocurilor T au rămas fără căldură din cauza unei avarii, nicidecum din pricina unor rău-platnici. Astfel că, din moment ce subsolul era inundat, era evidentă întreruperea provizorie a căldurii. Directorul a adăugat: „Au rămas fără căldură, după care, dacă nu mai aveau instalație, ne-am luat contorul, am blindat acolo apendicul de căldură care mergea spre ei. Avaria era pe instalația lor la bloc.”.  

Trei blocuri din Inel II n-au caldura de 10 ani si nici nu o sa aiba. Vezi de ce! VideoFaptul că apartamentele/garsonierele sunt prea mici, împiedică proprietarii să își pună centrale pe gaz

Iar dacă este vorba de o sumă pe care proprietarii trebuie să o achite pentru a se branșa din nou, aceasta nu poate fi oferită instant.  „Pentru a afla suma, trebuie făcută o evaluare de către un proiectant care să spună ce instalații trebuie, câte conducte. Noi nu ne ocupăm cu instalațiile interioare.”, a adăugat Liviu Popa.

Locuitorii din aceste trei blocuri au făcut sesizări peste tot, însă nu se poate face nimic deoarece ei sunt proprietari. Nimeni nu poate plăti în locul lor. „Ei, devenind proprietari, trebuie să își gospodărească instalațiile. Degeaba o parte vor instalație, iar alții nu; e complicat să îi conectăm.”, a conchis directorul.  

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vizitați și blocul T1 sa vedeți dezastru.Oameni cu apa tăiată,care locuiesc abuziv,căutători prin gunoaie,mirosuri oribile,geamuri sparte alaturi de oameni gospodari care spala scările neremunerați,care merg la serviciu,la școli,etc.Nevinovati îngheață în case de frig din cauza celor care n au plătit întreținerea.Se refuza reabilitarea acestor blocuri și nu se intervine in evacuarea celor care au ocupat garsoniere ale statului în mod abuziv.O pata foarte urâtă pe obrazul Constanței.Trei blocuri cu subsoluri inundate care stau să cadă.
0
0
Minciuni,nu a fost nici o avarie,au tăiat apa calda și căldură abuziv,criminali .Au nedreptățit oamenii care și achita datoriile pentru câțiva raiplatnici certați cu legea și cu munca.Au murit oameni pe capete de frig
0
0
În aceste blocuri nu locuiesc numai infractori.Sunt copii,școlari,bone,agenți de paza,artisti,salariați în construcții etc,Pe lângă aceștia au ocupat abuziv garsoniere oameni fără serviciu,oameni ai străzii.Replica ar trebui sa vina în blocul t1 sa vadă dezastru.Unii și au amenajat frumos garsoniera,au reabilitat termic ,au reparat acoperișul.Altii nu au bani.Stau cu chirie iar proprietarii refuza sa repare.Acesti locatari risca un incendiu de mari proporții.Ploile afectează tabloul electric și face flama.In blocuri sunt și garsoniere ale primăriei.Primaria de 15 ani de când nu este apa calda sau căldură nu are nici o soluție pt aceasta situație.Au murit mulți oameni în casa de frig.O domnișoară de la etajul 2 bloc t1 Florentina în iunie s a aruncat de la etajul 8 dintr un bloc din poarta 6 ,mereu spunea ca nu putea plăti factura dr 800 lei lunar la Enel.Nu toată lumea s a debranșat.Eu am și acum în casa la locul lui caloriferul blocului.Ca sa ne salvam ar trebui sa fim mutați în alte blocuri iar pe locurile acestor ghetouri sa se facă parcare .Pe strada Eliberarii autoturismele sunt parcate pe trotuare iar pietonii nu au pe unde circula.Oricum la primul cutremur vor cădea blocurile căci subsolurile sunt inundate.
0
0
CAND UNII PROPRIETARI INCHIRIAZA GARSONIERA SI D-AU FRONT DEZASTRULUI IN BLOC CATIVA PROPRIETARI PENSIONARI ,NU FAC FATA DEZASTRULUI PROVOCAT DE ACESTI CHIRIASI !
0
0
Deci, hai sa va explic eu cum stau lucrurile in ghetoul asta, compus din bl T1, T2 si T3. Asta e o cloaca, in care colcaie boschetarii, coardele si hotii, care detin o pondere de peste 60-70%. Mai nou, la bl T3 functioneaza si un hogeac, ca sa fie tacamul concret. De vreo 10 ani nu au caldura pentru ca nu au platit-o, restul sunt povesti, inclusiv cele ale lui popaprostu'. O perioada au folosit chiar si godine pe lemne, papuci, peturi, etc, dar ulterior au gasit o solutie mai ieftina, curata, incalzirea pe baza de curent electric... gratis. Da, ati auzit bine, deci nu trebuie sa va ingrijorati, fauna care populeaza ghetoul foloseste instalatii improvizate prin care sustrag curent electric la discretie. Noi, fraierii platim curentul de ne iese pe nari, in schimb ,,jmecherii" nu, pentru ca sunt asistati, betivi, boschetari si putori. Faceti o verificare in randul locatarilor din vecinatate, dar si la Politie si veti vedea cine sunt ,,locatarii" T-urilor
0
0
Eu stau de 10 ani asa si imi place, nici vecinii mei nu se plang, de ce ne deranjati voi acum dupa 10 ani? Filozofia mea de roman mai zice si ca nu ma simt bine daca nu se da cu biciu'n mine ca'n bou, sau cum adica vin odihnit de la un serviciu care ma plateste bine? Mie imi place sa fac munca a zece oameni si sa stau in frig si fara apa calda. Si asa nu prea le am cu spalatul.
0
0
11mp, un fel de cort cu usa si geam. in rest... se incalzeste repede de la curent, nu e nevoie de centrala sau radet. in curand o sa ramana si fara apa, asta e mersul la astfel de blocuri de garsoniere.
3
2
Au vandut caloriferele atunci isi merita soarta.
5
2
iti dai seama imediat ce scursuri de oameni locuiesc in ele! N-aveti decat sa crapati in frig si jeg!
7
2
tot de la hotul mwist popa a inceput !!! Sa nu uitam asta si sa nu uitam sa-l mwim cu mult kkt pe popa !!!
7
0
Am locuit acolo cu mulți ani, în urmă. Blocul a avut căldură de la RADET, însă din cauza răuplatnicilor, instituția īn cauză a ,,tăiat" căldura tuturor locatarilor, neținând cont că unii erau cu plățile, la zi. Ceea ce spune directorul, legat de avarie, este o mare minciună. Vrea doar să se disculpe..
11
4
o situatie sociala deplorabila. noi vom suporta cind v-or ataca pe strada.
5
2
Cât JEG!
8
3
Pai si daca s-au debransat singuri ce mai vor si astia.
8
4
Ghetou..plin de nespălați și țigani.nu fac nimic pt a avea c*rățenie
9
3
IN COPILARIA MEA ACELOR BLOCURI LI SE SPUNEAU LA TREI COSCIUGE ERAU BLOCURI DE GASONIERE DE 12MP ,INUMAN DE MICI,IN CARE STATEAU BATRANI,SI INEVITABIL FIIND MULTI MAI TOT TIMPUL STATEA UN CAPAC DE LA COSCIUG LA INTRARE IN CASA SCARII CA NU AVEA LOC IN CASA,ERA IN DRUMUL NOSTRU SPRE SEMINTE LA AMZACEA LA LEANA g***a
12
2
Pe geam la etajul doi se vedeau niste cai in sufragerie
12
2
popor de fomisti, betivi, isi vand caloriferele pentru tuica. stati in frig pana crapati, se mai alege neghina.
17
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272