REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.1° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Trump ŞOCHEAZĂ întreaga lume: este noul preşedinte al Americii!

Trump ŞOCHEAZĂ întreaga lume: este noul preşedinte al Americii!

Replica API 10 noiembrie 2016 | 00:18 128

Victorie SURPRINZĂTOARE pentru mulţi

Victorie SURPRINZĂTOARE pentru mulţi

Donald Trump, sursa foto Twitter

Republicanul Donald Trump șochează întreaga lume și devine noul președinte al Statelor Unite, conform estimărilor agenției Associated Press, citate miercuri de DPA și Reuters. Trump și-a asigurat cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a câștiga președinția, învingând-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerată favorită înaintea votului de marți, potrivit agențiilor de presă.

Cursa electorală a fost mult mai strânsă decât au anticipat analiștii, notează agerpres.ro. Presa americană, atât de dreapta cât și de stânga, este uimită de victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale, dar subliniază înfrângerea elitelor politico-mediatice. „Cataclism, prăpastie, incertitudine”, ziarele americane s-au întrecut în formule catastrofice, remarcă publicația franceză Le Courrier International, care sintetizează reacțiile „profund șocate” ale principalelor publicații din SUA, care de altfel i-au fost ostile lui Trump în timpul campaniei electorale.

„Președintele Donald Trump ... Cuvintele pe care speram să nu le scriem niciodată”, notează The Washington Post, care vede în rezultatul scrutinului o victorie „a alegătorilor rurali și a zonelor industriale neglijate, care se consideră abandonate de elita politică”. Cu Trump la conducerea țării, „va fi mai rău decât vă imaginați”, scrie un editorialist al publicației Slate, care a crezut până în ultima clipă că democrata Hillary Clinton va câștiga alegerile, arată agerpres.ro.

Partizanii lui Trump au reușit să transforme insulta în armă de luptă, iar acum au câștigat și „vor transforma America și vor zgudui lumea”, notează în acceași notă pesimistă Wall Street Journal. Ceea ce ieri era încă „de neimaginat pentru zeci de mii de americani și pentru o mare parte a lumii”, iată că totuși s-a întâmplat, scrie la rândul său The New York Times, insistând mai departe asupra viitorului incert, întrucât nu știm ce va face noul președinte, nici în politica externă și nici în cea externă.

„Știm că Trump este cel mai slab pregătit dintre candidații aleși președinte în istoria contemporană. Știm că prin cuvintele și acțiunile sale s-a arătat inapt din punct de vedere al temperamentului să conducă o națiune diversă cu 320 de milioane de locuitori (...) Știm că minte fără scrupule”, susține publicația The Times, una dintre cele mai înverșunate împotriva lui Trump.

Dar, acest ziar de stânga admite că victoria lui Trump este produsul unei „revolte” împotriva sistemului (establishment-ului) și a statu-quo-ului politic. 'Misoginismul și rasismul au jucat un rol în ascensiunea lui, dar și dorința intensă și chiar necugetată a schimbării', estimează mai departe The Times, care mai crede că această schimbare a adus SUA pe marginea „prăpastiei”.

Totuși, Washington Post speră că „Trump va fi un președinte mai bun decât credem” în acest moment, iar forța instituțiilor democratice îl va împiedica „să expulzeze milioane de oameni, să denunțe acorduri comerciale, să limiteze libertatea presei (...) și să saboteze eforturile mondiale împotriva schimbărilor climatice” - conchide agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272