REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Turcia consideră „nule şi neavenite“ criticile UE la adresa lui Erdogan, în legătură cu Ciprul

Turcia consideră „nule şi neavenite“ criticile UE la adresa lui Erdogan, în legătură cu Ciprul

Replica API 22 iulie 2021 | 00:00 543

Turcia a apreciat marţi seară ca "nule şi neavenite" criticile formulate de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la adresa preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în legătură cu Ciprul, adăugând ca Bruxellesul nu poate juca niciun rol în rezolvarea conflictului vechi de o jumătate de secol, notează AFP, citată de Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan

Ministerul de Externe de la Ankara a estimat într-un comunicat că criticile formulate de Josep Borrell arată că "se comportă ca un purtător de cuvânt sau un apărător al administraţiei cipriote greceşti şi al Greciei, care abuzează de dreptul lor de veto în UE".

Anterior, şeful diplomaţiei europene s-a declarat "preocupat" de anunţul preşedintelui Erdogan despre un plan de redeschidere a fostei staţiuni turistice Varosha din Cipru, pe care a considerat-o "inacceptabilă".

"UE subliniază încă o dată necesitatea de a evita acţiunile unilaterale contrare dreptului internaţional şi noile provocări, care ar putea creşte tensiunile din insulă şi ar putea compromite reluarea discuţiilor în vederea unei soluţionări globale a problemei cipriote", a declarat el într-un comunicat.

Preşedintele turc şi-a reafirmat marţi, în cursul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a acuzat guvernul cipriot-grec de "necinste" în soluţionarea divizării insulei mediteraneene.

Lângă el, aşa-zisul "preşedinte al Ciprului de Nord, Ersin Tatar, a anunţat debutul "celei de-a doua faze a (planului) nostru de extindere a Varosha", pentru "a pune capăt doliului".

Redeschiderea acestei vechi staţiuni turistice de pe litoral, părăsită în fugă de locuitorii săi în 1974 şi înconjurată cu garduri de sârmă ghimpată de armata turcă, este o linie roşie pentru guvernul cipriot-grec. "Viaţa se va relua" la Varosha, a spus Erdogan.

Josep Borrell s-a arătat "profund îngrijorat de anunţurile făcute de preşedintele Erdogan şi de Ersin Tatar (...) cu privire la zona împrejmuită Varosha". El a denunţat "o decizie unilaterală inacceptabilă de a schimba statutul oraşului Varosha".

Marţi seară, Ministerul turc de Externe a mai menţionat că recentul comunicat al şefului diplomaţiei europene reprezintă "o dovadă în plus a faptului că UE este deconectată de la realităţile chestiunii Ciprului" şi prin urmare este exclus să joace vreun rol pentru a rezolva problema.

Insula mediteraneană este divizată de când treimea sa de nord a fost invadată de Turcia în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat a unor naţionalişti ciprioţi-greci care doreau alipirea sa la Grecia. Negocierile privind reunificarea insulei sunt la punct mort din 2017.

Uniunea Europeană refuză orice soluţie cu două state pentru rezolvarea acestui conflict, mai scrie AFP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Otomanul se viseaza sultan, la fel ca Boris englezul cu origini la fel de otomane... S-a dus vremea imperiilor cladite pe suferinta altora!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614