REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Turcia: Erdogan spune că în spatele manifestaţiilor studenţeşti se află "provocatori"

Turcia: Erdogan spune că în spatele manifestaţiilor studenţeşti se află "provocatori"

Replica API 8 februarie 2021 | 00:06 1505

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri partidele de opoziţie şi pe unii universitari că "provoacă" manifestaţiile studenţilor şi a respins criticile SUA şi UE privind represiunea poliţiei, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Evenimentele de la Universitatea Bosfor nu au nimic de-a face cu studenţii. Partidele de opoziţie (...) şi unii universitari sunt în spatele lor", a spus el.

Numirea de către Erdogan, făcută la începutul anului, a unui rector apropiat de putere la conducerea prestigioasei Universităţi Bosfor (Bogazici, în turcă) a declanşat o mişcare de contestare.

Reprimarea manifestaţiilor s-a intensificat în această săptămână, astfel că poliţia a dispersat mai multe adunări folosind grenade lacrimogene şi gloanţe de cauciuc şi arestând sute de persoane.

Ministerul turc de Interne a transmis joi că 528 de persoane au fost reţinute în legătură cu manifestaţiile începând de luna trecută. Dintre ele, 498 au fost eliberate, între care 108 sub control judiciar, iar două au fost plasate în detenţie preventivă, celelalte fiind în continuare în arest.

Represiunea este însoţită, de asemenea, de o retorică tot mai virulentă din partea guvernului.

Miercuri, Erdogan a spus despre manifestanţi că sunt "terorişti" şi a atacat dur comunitatea LGBT. Respectarea drepturilor acestei mişcări a devenit una dintre revendicările contestatarilor după arestarea unor studenţi acuzaţi că au insultat islamul pentru că au organizat o expoziţie artistică în care un loc musulman sacru era reprezentat cu un steag curcubeu.

În discursul său de vineri, Erdogan a apărat valorile familiale tradiţionale şi a făcut apel la femei "să nu asculte ce spun lesbienele".

Reprimarea manifestaţiilor şi afirmaţiile împotriva persoanelor LGBT ale liderului turc au stârnit îngrijorarea Washingtonului şi a Uniunii Europene.

Însă Erdogan a respins toate criticile, acuzând în special SUA şi Franţa că sunt "incapabile" să găsească o rezolvare la problemele lor interne.

"Nu vă este ruşine de ceea ce s-a întâmplat după alegeri?", a spus preşedintele turc cu referire la administraţia americană, făcând aluzie la violenţele survenite la Capitoliu luna trecută înainte ca Joe Biden să îşi preia funcţia.

El a ironizat de asemenea Franţa, despre care a spus că este "incapabilă să gestioneze manifestaţiile Vestelor Galbene". "Noi nu avem astfel de probleme aici", a adăugat Erdogan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lui Erdogan e kaput....
1
0
dar ai fost si inainte de 2000 cand turcia era mai saraca decat noi? el a ridicat turcia la nivelul de azi, este un autocrat si a pus neamurile in functii, dar pe altii i i uitam? Jens Stoltenberg, seful Nato si a pus nevasta in functie mare la ONU, Sarkozy la fel! si exemple mai sunt!e clar ca sunt instigatori americani printre studenti, stim meniul. Turcia are industrie de armament, SUA a pierdut multi clienti si e f suparata! o sa il matraseasca pe erdo intr un final
0
4
acest dereglat mintal, se crede ahmet pasa, sau , murat pasa, e un dezaxat mintal si a dus turcia, in dezastru economic, eram in antalya acum 2 ani plangeau turcii k nu erau turisti destui, si la carciumi si magazine nu vindeau nimic , aurul sa scumpit de 10 ori si mancare la fel, in anatolia familiile care au cate 7--8 copii mor de foame, sia pus tot neamul si ginerii in functii de bastani, asa k trageti concluziile ce bine si european sa traieste la ei
4
1
acuza agenturili straine manca-mi-ar cacatul !!!
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272