REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ucraina: SUA cer Rusiei o dezescaladare 'verificabilă' şi 'semnificativă'

Ucraina: SUA cer Rusiei o dezescaladare 'verificabilă' şi 'semnificativă'

Replica API 17 februarie 2022 | 00:00 358

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut marţi, în cadrul unei noi convorbiri telefonice cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, o ''dezescaladare verificabilă, credibilă şi semnificativă'' la graniţa cu Ucraina, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken

''El a subliniat că, dacă orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei ar determina o ripostă transatlantică rapidă, severă şi unită, noi rămânem angajaţi în favoarea unei căi diplomatice şi credem că rămâne o posibilitate de a soluţiona criza în mod paşnic'', a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, după o nouă convorbire telefonică între cei doi responsabili.

Antony Blinken a ''reiterat'' de asemenea ''preocupările persistente'' ale Washingtonului în legătură cu faptul că ''Rusia are capacitatea de a lansa o invazie a Ucrainei în orice moment''.

La rândul său, Serghei Lavrov i-a cerut omologului său american Antony Blinken un dialog pragmatic asupra securităţii în Europa, notează AFP şi Reuters.

Serghei Lavrov

Rusia a anunţat mai devreme marţi retragerea unora dintre unităţile militare dislocate la graniţa cu Ucraina şi care au stârnit la Kiev şi în Occident temeri privind o posibilă invazie, temeri amplificate în ultimele zile de politicieni şi mass-media din Occident care au susţinut că o astfel de ofensivă este iminentă, declaraţii catalogate de Rusia drept ''isterie'' şi ''terorism informaţional''.

Statele occidentale au salutat un semnal ''pozitiv'' după anunţul privind această retragere parţială. În aceeaşi zi însă, deputaţii ruşi au votat un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272