REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

UE deplânge încercările Moscovei de a o diviza

UE deplânge încercările Moscovei de a o diviza

Replica API 12 februarie 2022 | 03:09 609

Uniunea Europeană a decis să răspundă colectiv solicitărilor adresate de Rusia unora dintre membrii săi, deoarece "acţionează unitar în toate problemele de interes comun", a declarat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ca răspuns la criticile Moscovei, notează AFP, citată de Agerpres.

Josep Borrell

"Numai cei care sunt interesaţi să ne divizeze ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie", a avertizat Josep Borrell într-un comunicat dat publicităţii joi seară.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, le-a cerut unora dintre omologii săi din UE să precizeze interpretarea principiului "indivizibilităţii securităţii".

Pentru Moscova, acest principiu înseamnă că securitatea fiecărei ţări este inseparabil legată de cea a celorlalte şi, prin urmare, că o extindere a NATO la Ucraina şi Georgia o ameninţă pe cea a Rusiei.

Serghei Lavrov a cerut în mod explicit ca răspunsul să fie dat individual, "şi nu în numele unui bloc". UE a răspuns printr-o scrisoare "colectivă" aprobată de cei 27 şi transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles.

"În baza deciziei unanime a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, i-am trimis o scrisoare ministrului de externe Serghei Lavrov ca răspuns la mesajul scris pe care l-a adresat fiecăruia la 28 ianuarie", a precizat Josep Borrell după criticile formulate de ministrul rus.

"UE are o politică externă şi de securitate comună şi obiectivul nostru este să acţionăm unit în toate problemele de interes comun", i-a reamintit Josep Borrell.

"Aceasta include, de asemenea, coordonarea răspunsurilor la scrisori, aşa cum se solicită. Este la latitudinea statelor membre UE să decidă asupra acestor probleme", i-a precizat el.

Scrisoarea transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles "abordează problemele ridicate de ministrul Lavrov şi reiterează oferta UE şi a statelor sale membre de a continua dialogul cu Rusia privind modalităţile de consolidare a securităţii tuturor", a spus Josep Borrell, citat de AFP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si-au dat seama de jigodismul bolsevicilor !
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212