REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

UE se gândeşte la o taxă clawback pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale

UE se gândeşte la o taxă clawback pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale

Replica API 9 septembrie 2022 | 00:00 509

Comisia Europeană vrea să introducă o taxă clawback care să se aplice veniturilor realizate de producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi să folosească banii astfel colectaţi pentru a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Această taxă este una dintre măsurile de urgenţă elaborate de Executivul comunitar pentru a reduce costurile la gaze naturale şi electricitate, care au explodat ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa după invadarea Ucrainei, citează Agerpres.

Tot în propunerile Comisiei Europene, consultate de Reuters, este menţionată şi o ţintă pentru statele membre, privind reducerea cu 10% a consumului de electricitate.

În acelaşi document, care este posibil să sufere modificări înainte de prezentarea oficială, se prevede că UE va impune un plafon de 200 de euro pentru 1 Megawatt oră pentru preţul primit de acele companii de utilităţi care nu utilizează gaze naturale pentru a produce electricitate. Măsura ar urma să afecteze operatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice, centrale pe biomasă, centrale nucleare şi producătorii de electricitate pe bază de cărbune.

În document se prevede că plafonul de preţ va fi aplicat şi veniturile în exces vor fi recuperate după ce se vor încheia tranzacţiile cu electricitate, astfel încât măsura nu va afecta în mod direct preţurile de pe bursa de electricitate din Europa.

Plafonul de preţ propus de Executivul comunitar ar fi cu mult sub preţurile actuale la electricitate de pe piaţa angro. De exemplu, în Germania, preţul la electricitate cu livrare în ziua următoare era miercuri la prânz de 435 de euro pentru 1 Megawatt oră (MWh).

În mod normal, preţurile la energie electrică în Europa sunt stabilite de centralele care funcţionează pe bază de gaze naturale, iar plafonul ar avea drept scop reducerea costului electricităţii produse în centralele care nu utilizează gaze naturale şi ale căror costuri de funcţionare sunt mai mici, pentru că nu sunt expuse la explozia preţului gazelor naturale.

Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se reunească vineri pentru a discuta propunerile anunţate miercuri de preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212