REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

UE şi R. Moldova au convenit asupra lansării unui dialog de nivel înalt şi în domeniul politic şi al securităţii

UE şi R. Moldova au convenit asupra lansării unui dialog de nivel înalt şi în domeniul politic şi al securităţii

Replica API 30 octombrie 2021 | 00:00 482

Guvernul de la Chişinău a reafirmat aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi determinarea sa de a respecta angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană, în cadrul celei de-a şasea reuniuni a Consiliului de Asociere R.Moldova-UE, a declarat joi premierul moldovean, Natalia Gavriliţă, potrivit unui comunicat al executivului moldovean, scrie Agerpres.

Aceasta nu este doar o simplă declaraţie, ci reprezintă mandatul politic clar al noilor autorităţi în urma alegerilor parlamentare anticipate din iulie, a menţionat Gavriliţă, subliniind printre priorităţi reformarea justiţiei şi lupta anticorupţie.

"Am convenit să lansăm un Dialog de nivel înalt şi în domeniul politic şi al securităţii între Republica Moldova şi Uniunea Europeană", a subliniat Gavriliţă, adăugând că, în cadrul acestui format, Chişinăul şi Bruxellesul vor aborda subiecte actuale de politică externă şi modalităţi de consolidare a rezilienţei împotriva ameninţărilor hibride, dezinformării şi situaţiilor de criză.

"UE rămâne partenerul nostru comercial şi investitor principal. Lucrăm intens pentru a exporta mai multe produse moldoveneşti pe piaţa europeană în baza DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, acord între UE şi Republica Moldova n.red), în mod special pentru a obţine exportul produselor de origine animalieră", a afirmat şefa guvernului moldovean.

Un alt subiect important pe agenda discuţiilor de joi a vizat reglementarea conflictului transnistrean, conform comunicatului citat.

"Apreciem poziţia UE de sprijinire a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Vom lucra în continuare cu partenerii europeni pe platformele disponibile precum este dialogul nostru bilateral, dar şi formatul 5+2 pentru a avansa pe acest dosar", a completat şefa executivului de la Chişinău.

Potrivit ei, discuţiile "fructuoase"cu mai mulţi comisari europeni "ne vor ajuta să avansăm pe calea integrării europene şi să valorificăm deschiderea manifestată de UE" în domenii de cooperare precum mediul înconjurător, sfera digitală, reducerea tarifelor la roaming.

Gavriliţă a spus totodată că Republica Moldova este interesată să joace un rol mai activ în cadrul Parteneriatului Estic.

"Îmi doresc ca dialogul constructiv dintre Republica Moldova şi UE să continue să progreseze", a declarat Natalia Gavriliţă, invitându-i într-o vizită "cât mai curând" la Chişinău pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, împreună cu alţi comisari europeni "pentru a continua discuţiile pe agenda noastră comună", potrivit textului citat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272