REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Un copil de 10 ani, nevoit SĂ SE DEZBRACE în faţa agenţilor de pază din hipermarketul Cora, pentru a dovedi că nu a furat!

Un copil de 10 ani, nevoit SĂ SE DEZBRACE în faţa agenţilor de pază din hipermarketul Cora, pentru a dovedi că nu a furat!

Replica API 29 august 2017 | 00:00 1579

Un tată a mers alături de copilul său la cumpărături în hipermarketul Cora Brătianu, din municipiul Constanța, iar ceea ce părea o zi obișnuită, s-a transformat într-un real calvar pentru bărbat, dar și pentru minorul de 10 ani. Firma de pază i-a luat de la casa de marcat și i-a dus într-o cameră separată, acuzându-l pe copil că ar fi furat din magazin, după cum ar proba camerele de supraveghere din incinta magazinului... și l-au pus să se dezbrace de pantaloni pentru a dovedi contrariul. Reprezentanții magazinului regretă cele întâmplate și comunică public scuzele față de copil și tată.

E.J., tatăl unui copil de 10 ani, a povestit pentru cotidianul „Replica” de Constanța cele mai grele momente prin care putea trece un părinte. În data de 17 august, E.J. și fiul a fost opriți la casa de marcat a magazinului Cora de cei de la firma de pază care își desfășoară activitatea în incintă.

„Fiind la cumpărături împreuna cu băiatul meu, după efectuarea plății la casa de marcat, băiatul meu a fost oprit de un agent de pază al magazinului și ulterior, am fost invitat împreună cu băiatul meu și cu încă un reprezentant al pazei într-o cameră izolată unde mi-a adus la cunoștință că băiatul meu a furat o jucărie și că a ascuns-o în lemjeria intimă”, povestește bărbatul. Paznicii nu au fost convinși de negarea băiatului și l-au rugat să dovedească.

„Întrucât băiatul meu, în vârstă de doar 10 ani a negat acest lucru, la insistențele agențiilor de pază, a trebuit să îi dau pantalonii jos pentru a le arată că nu ascunde nimic în lenjeria intimă”, a mai spus bărbatul. „Ulterior , după o bâlbâială a acestora și după probabil o verificare a imaginilor video, verificare pe care am solicitat-o în mod expres (printre altele au spus că de fapt s-a întâmplat altădată, când băiatul meu a fost singur) au declarat că, de fapt, au încurcat copiii, fiind vorba de un alt băiat cu care într-adevăr copilul meu s-a întâlnit în magazin, fiind prieteni și cu al cărui părinte am stat și eu de vorbă, băiat care probabil deteriorase un ambalaj al unui produs.

Faptul că fiul meu a fost supus pe nedrept unei situații înjositoare (să stea fără lenjerie, adică în fundul gol, în fața a două persoane necunoscute doar ca să le arătăm că nu am furat nimic) de către agenții de pază mi se pare un comportament abuziv și care nu are nici o legătură cu obligația acestora de a asigura paza magazinului”, a mai spus bărbatul.

Într-adevăr, legislația nu permite ca un agent de pază să efectueze controale corporale, ei având posibilități limitate de a verifica clienții unui magazin. Ei trebuie să alerteze autoritățiile competente care să intervină și să facă verificările necesare pentru a proba sau nu posibilele furturi. Hipermarketul Cora regretă confuzia făcută de agenții de pază, cerându-și scuze față de copil și tatăl acestuia.

Ce spun reprezentanții Cora

Reprezentanții magazinului nu au ezitat să explice ce s-a întâmplat în incinta clădirii aflat în zona Pod Butelii, din Constanța. „Un minor, care se afla nesupravegheat la raionul de jucării, a deteriorat mai multe articole și a scos din ambalaj un spinner pe care și l-a introdus în lenjeria intimă. Imaginile care surprind aceste fapte sunt foarte clare. La scurt timp după sustragerea obiectului, minorul se întâlnește cu un alt minor, cu care mai petrecere câteva minute la raionul de jucării, jucându-se cu articolele de pe rafturi.

Copiii au frizuri similare și sunt îmbrăcați asemănător. Văzuți de sus, ei pot fi diferențiați doar prin statură, unul fiiind puțin mai înalt decât celalalt. Cei doi copii părăsesc zona caselor de marcat împreună, urmați de părinții lor. Potrivit înregistrărilor, minorul care sustrăsese spinnerul nu îl scosese din lenjerie, pentru a-l achita.

Prin urmare, ambii copii și cei doi tați au fost interpelați de agenții de pază. Întrucât cei doi copii nu au recunoscut sustragerea spinnerului, agenții i-au rugat pe părinți să verifice lenjeria intimă a copiilor, ceea ce s-a și întâmplat. Agenții de pază Nu au fost agresivi, Nu au atins copiii, Nu au adus injurii celor patru clienți, Nu i-au obligat pe cei patru să rămână în incinta magazinului, ci aceștia au dat curs propunerii agenților de bună-voie.

În urma verificărilor efectuate de părinți, niciunul dintre aceștia nu a recunoscut că a găsit jucăria în lenjeria copilului său. Observând mai atent imaginile, persoanele responsabile cu supravegherea au identificat minorul vinovat de sustragere și au arătat înregistrările incriminatorii tatălui său. Părintele a achitat prejudiciul. Jucăriile achitate au rămas în posesia copilului.

În ceea ce îi privește pe minorul nevinovat și pe tatăl acestuia, li s-a cerut scuze pentru neplăcerea care li s-a creat, Cora Brătianu dorește și pe această cale să își ceară scuze față de fiul familiei J. și față de familia sa pentru această confuzie regretabilă”, a transmis echipa Cora.

Ce drepturi și obligații au clienții față de agenții de pază din magazine?

Lucruri asemănătoare nu ar trebui să se mai întâmple, lucru cu care și reprezentanții hipermarketului au fost de acord. Pentru asta ei doresc să informeze opinia publică de ce drepturi și obligații au față de o firmă de pază, care este într-adevăr externalizată, dar care lucrează pentru ei. „Experiența clienților noștri în magazinele Cora este extrem de importantă pentru noi. De aceea, regretăm că astfel de confuzii au loc uneori. Ne dorim să asigurăm un mediu de cumpărături, în care clienții revin cu plăcere.

Cu toate acestea, hipermarketul are nevoie de o procedură prin care să respingă acțiunile persoanelor de rea-credință care îi trec pragul și încearcă să sustragă obiecte. Pentru siguranța clienților de bună-credință, dar și a patrimoniului propriu, am angajat serviciile unei societăți de pază private. Agenții acesteia sunt instruiți să trateze toate persoanele din magazin cu respect și să acționeze doar cu respectarea prevederilor legii, iar în interacțiunea cu domnul J. și cu fiul său, ne-am asigurat că aceste instrucțiuni au fost respectate”, au mai spus reprezentanții Cora.

Atunci când o persoană este oprită de un agent de pază din orice centru comercial și i se aduce la cunoștință că este suspectată de furt, este bine să știe următoarele informații:

- Agenții de pază au dreptul să o oprească și să o legitimeze. Aceștia nu au dreptul să o împiedice să părăsească centrul comercial sau să o oblige să își lase verificate bagajele sau îmbrăcămintea. Persoana în cauză are dreptul să refuze să le arate agenților ce are în geantă sau să se supună altor verificări, dar este obligată să ofere informații care să permită contactarea sa ulterioară, de către poliție. Dacă dorește să înlăture pe loc suspiciunile care planează asupra sa, persoana poate da curs invitației agenților de a se supune verificărilor, dar aceast lucru nu reprezintă o obligație.

- Dacă persoana a fost prinsă în flagrant, săvârșind o infracțiune, agenții de pază sunt obligați să o predea poliției și, prin urmare, pot folosi forța pentru a o reține până la sosirea organelor de poliție.

- Dacă persoana știe că a sustras un obiect, este mai bine să coopereze cu agenții de pază. Atunci când prejudiciul este recuperat pe loc, aceștia au posibilitatea de a nu mai solicita intervenția poliției.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce spuneti voi,cum sa nu aiba dreptul sa te opreasca sa parasesti magazinul,refuzi sa cooperezi,si sint suspiciuni de la camere ca ai fi facut ceva,te opreste pina la sosirea politiei
1
0
Esti ruda cu directoarea borza? Ai omis esentialul - acest copil NU A FURAT, l-au confundat, boule, deci nu avea nici el, nici ta-su vreo vina. Ai priceput, limbric fara creier? a fost acuzat pe nedrept de niste analfabeti ca tine. Sau te-au platit sa scrii porcarii aici? vedea-te-as perchezitionat la chiloti de vreo 3 haldai!
1
0
eu cunosc caz care in cora-bratianu au controlat geanta unui barbat la varsta a treia,LA INTRAREA IN MAGAZIN,chemat seful magazinului a zis ca-i corect !
0
1
Sefii din CORA mare grija la acel Paznic Supraveghetor , Lucreaza cu HOTi si a ajutat,a inchis ochii la o gramada de furturi din Cora la care si-a luat un comision de la hoti si se lauda ca da procent si la o Sefa mai tanara ca nu lucreaza singur , era disperat sa faca bani pentru copil ca se plangea ca e salariul mic
1
1
Da-i in judecata si pune-i sa plateasca bani MULTI. Sa nu mai angajeze personal idioti
1
2
La 10 ani e destul de mare astfel incat sa inteleaga anumite lucruri deci nu e cazul sa zicem ca a suferit o trauma psihica!De altfel la varsta asta fac tot felul de nazbatii,atunci nu.mai sunt traumatizati?
1
4
Trauma....vai...vai...exact fatalai! Minorii nu pot fi controlati...dar pot fura..si pot face tot ce doresc si cand doresc! Scarba!
8
5
Sariti ca ne discrimineaza paznicii, pe mine si pe tata. Huo
10
3
Ce firma de paza?
1
1
Trebuia sa le dea cu pula peste fata ,aratandu le ca nu a furat.....
4
6
Dar ciorile pletoase de ce nu le controlati?ca fura mereu lapte praf....etc
11
1
Normal ca se fura mult la cora din bratianu pentru ca sunt multi tigani ! Asta nu inseamna ca tre sa opreasca ei pe toata lumea tampitii dracu !
10
3
Vai ce trauma!!!! N-o avea nevoie si de vreo trei ani de consiliere psihologica? Fir-ati ai dracu de fatalai!
11
9
oare rumburacii nu erau pedofili,ca-n ziua de azi se intampla multe fapte perverse de la episcopi homosexuali si hoti la ambasadori criminali
1
3
Ba sugaci de caval cu zeama,ti-a ajuns zeama in creier?!Ca parinte nu lasi un copil printre rafturi in magazin nesupravegheat.Tentatiile sunt mari si copilul nu isi da seama in ce situatii rusinoase isi pune parintii cand se dovedeste ca au furat un produs.Deci copilul nu se lasa nesupravegheat,ai inteles decrepitule? Parintele cu pricina si,-a lasat copilul nesupravegheat si acesta s-a apucat cu celalalt copil sa despacheteze produse.Era marfa lu' ta-su,ba jigodie?Am gasit componente de la jucarii pe alte rafturi,de la un corp de iluminat lipsea cablul,etc..Asa vrei tu sa cumperi din magazin?
16
7
de fapt la cora bratianu se fura mult. Indivizi ca tatal scandalagiu si fiul furacios lucreaza cot la cot cu alte familii de "prieteni" pentru a sustrage diverse bunuri. Merita macar o bulaneala s-o tina minte.
14
14
Acum ca acest copil a fost dezbracat pur si SIMPLU in mediul public trage un semnal de alarma. TOTI agenti de paza sunt evaluati dar studiile lor lasa de dorit plus comportament de pe ulita de la tara si limbaj foarte colorat . Ei cred , ca daca imbraca o haina si este agent de paza este dumnezeu . Dreptul meu ca si cetatean a disparut . In tari civilizate se aducea un psiholog sa discute cu copilul si sa il faca pe copil sa spuna daca a luat daca a facut ceva rau NU SA FIE DEZBRACAT de 2 coate goale. Conducerea cora luati masuri ca o sa va treziti ca platiti de va ustura FUNDUL
14
6
Nu stiu daca esti femeie sau barbat, dar esti o persoana mult prea proasta fata de maximul permis de lege. Tu ai inteles esenta materialului? Paznicii au obligat un copil nevinovat sa se dezbrace pentru a demonstra cca nu a furat, apropos, pe minori nu au voie sa-i controleze, daca nu stiai. Apoi au dat-o in lambada, ca era al copil care ba a furat, ba nu a furat, ba a stricat ambalajul... Tu ce pula mea ai inteles din toata chestia asta? Uite ca o sa ma duc si eu, ma uit la produse, ma fac ca umblu la ambalaje, apoi sa vina ala sa ma controleze la oua, sa vezi ce penis in gura le dau, si tie.
18
17
Toti care ati postat aici sunteti acei nemernici care desfaceti produsele si le deteriorati incercan sa furati componente.Ba nenorocitilor decrepiti un minor nu trebuie lasat de parinti sa atinga marfuri din magazin ptr ca le poate scapa sau distruge si parintii trebuie sa plateasca obiectul.Am gasit de multe ori produse scoase din ambalj,deteriorate,cum sa cumperi cadou un produs care are ambalajul deteriorat?Tampitilor si voi faceti la fel daca sunteti de acord ca minorii trebuie sa atinga marfa nesupravegheati de parinti si sa o desfaca din ambalaj!Astia sunt copii prost crescuti!
23
12
Asa cum cei de la Cora ar fi actionat eventualii faptasi in judecata,victimele sunt practic obligate moral sa dea in judecata Cora pentru abuz. Altfel se generalizeaza toleranta pentru abuzuri in forma continuata. Se cuvin despagubiri morale substantiale. La urma urmei fiecare sa-si faca asa cum se cuvine meseria pentru care sunt platiti . Cand gresesti,platesti,asta este valabil oriunde,pentru oricine,la orice loc de munca.
14
6
Este mana in mana cu hotii , pe vremuri lucra la Real si acolo facea jukate jumate cu hotii. La Cora i-a ajutat sa fure telefoane , electronice si multe altele.
9
5
Plangere la parchet impotriva agentilor de paza. Minorul nu poate fi perchezitionat.
14
7
La faza asta si tasu e putin dobi....nu trebuia sa lase paznicii sa l dezbrace pe fisu, putea sa sune la politie
20
8
Scuzele nu repara trauma psihica prin care a trecut copilul. Ii sfatuiesc pe parinti sa ii dea in judecata pe cei de la Cora, pentru ca vor obtine sigur niste despagubiri pentru suferinta copilului. Sa isi bage aia de la Cora scuzele in fund si sa scoata banul!
24
5
Acest Tata de copil trebuie sa DEA in judecata ,,Cora,,inclusiv paznicii care siau batut joc de copil,si sa le ceara despagubiri morale au traumatizat copilul au umilit PE tatal copilului,deci nu trebuie iertati,dati in judecata,sa le plateasca toata rusinea copilului si Al tatalui.Dar poate paznicii sint pedofili si le plac sa se joace cu copiii,scuzele nu tin de foame,si nici nu le sterge rusinea,umilinta prin care au trecut
19
7
Sa iau in pula toti paznici si osa le dovedesc ca masa este o curva ,cum sa faci asa ce a parintii trebuiau sa ai rupa gura la Paznic
13
9
scuzele sunt zero fata de trauma pe care a suportat-o acel copil care, probabil, va ramane marcat. In locul parintilor as da in judecata acest abuz, de ce ei isi permit iar noi acceptam umilintele, pana cand?
21
10

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367