REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Un ELEV de clasa a IV-A din CONSTANŢA, copil-minune al ŞAHULUI. Merge la toate competiţiile

Un ELEV de clasa a IV-A din CONSTANŢA, copil-minune al ŞAHULUI. Merge la toate competiţiile

Replica API 8 martie 2019 | 00:00 1347

Împătimit al sportului minţii

Împătimit al sportului minţii

Mircea Andrei Cazan

În timp ce copiii de vârsta lui stau în faţa calculatorului şi își ocupă timpul cu tot felul de jocuri mai mult sau mai puţin constructive, ori bat mingea în parc cât e ziua de lungă, Mircea Andrei Cazan este un copil minune, iubitor al sportului minţii- şahul. Are doar 10 ani şi a participat la primul concurs la 4 ani jumătate, iar partidele pe care le joacă pot dura până la 3 ore.

Îşi petrece copilăria printre iubitorii de șah, bunicul fiind foarte pasionat de acest sport, de aici și pasiunea lui. A mers la multe competiţii, unde a luat locul I şi II, iar acum se pregăteşte pentru cel mai important campionat, unde vin pasionaţii juniori din întreaga Europă.

Mircea Andrei Cazan este elev în clasa a IV-a la Şcoala Gimnzială 37, din Km 4-5. Nu vrea să se laude cu asta, dar trebuie să spunem că este singurul elev din şcoală care joacă şah de performanţă. Mai sunt doi, trei colegi care practică acest sport, însă nu la un nivel atât de ridicat. Cine i-a insuflat pasiunea pentru sportul minţii? Bunicul, spune Mircea.

”De la patru ani joc şah. Bunicul meu se uita la televizor, la partide de şah. M-a învăţat şi pe mine. La 4 ani jumătate am avut prima competiţie”, a declarat, pentru Replica, micul geniu al şahului. Are 10 ani şi, până la această vârstă, a participat la multe competiţii, ajutat fiind de antrenorul său Iulian Mihailov.

„Iniţial, jucau şah la Palatul Copiilor, apoi m-am mutat la alt club, Fianchetto, unde se juca la un nivel mai înalt, se merge la competiţii internaţioanle şi naţionale. Am un antrenor, Iulian Mihailov, merg aproape în fiecare zi la antrenament, dar când nu merg la club, mă antrenez acasă, singur sau cu bunicul, pe care-l şi bat.

Am fost la o competiţie locală, am câştigat locul II. În 2018, am fost la Campionatul European, ce a avut loc la Oradea, dar am fost şi la Campionatul European ce a avut loc în Mamaia, în 2017. Dar nu am luat premiu, pentru că ruşii sunt cei mai buni”, a mai spus micul jucător.

Cel mai important premiu l-a obţinut în 2017, la Brăila. „A fost un concurs la Brăila în 2017 . Am fost fruntaş primele etape, a patra rundă am pierdut-o. La ultima rundă, un copil care a fost mai sus decât mine, a pierdut şi atunci am luat locul I”, îşi aminteşte ....

Acum, el se pregăteşte pentru campionatul naţional la junior de la Căciulata, ce se va desfăşura în luna aprilie. E cea mai importantă competiţie pe ţară. spune jucătorul. Iar la sfârşitul lui mai, merge la Pavilionul Expoziţional, unde au loc campionatele europene gimnziale.

Vrea să devină astronaut

„Îmi place matematică. Merg la concursuri, vreau să mă dezvolt pe partea aceasta. Vreau să mă fac astronaut. Astronauţii ştiu multă matematică acolo, la NASA. La geografie am discutat de Neil Armstrong, mi-a plăcut, m-am interesat, am citit şi îmi place. Îmi place şi fotbalul, joc de distracţie, dar nu prea am mult timp liber. Dar nu-mi pare rău că nu mă joc cu prietenii, nici în vacanţă nu am timp, pentru că şi atunci merg la concursuri.

Mircea Andrei este mândra mamei, Elena Vasile, o cunoscută balerină din Constanţa. ”Mircea este un copil foarte ambițios. De orice activitate s-a apucat, a transformat-o într-un succes. Nu i-am insuflat niciodată vreo pasiune. Sunt foarte mandră de el și de realizarile lui și-l voi susține indiferent de rezultate”, a transmis Elena Vasile.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ma simt special ca am fost coleg cu el la gradinita si in 1-4
1
0
Nu pot intelege cum exista atata rautate, atata frustrare, daca multi se oftica fiindca un copil are rezultate si performeaza, indiferent de ceea ce sunt parintii, pana la urma rezultatele sunt obtinute de el, dar cu ajutorul parintilor si trebuie felicitati toti! Prea multa ura! Viata este scurta! Iubiti, apreciati, munciti!
4
1
Mihai, felicitari in primul rand si in aldoilea un sfat pentru parintii tai, sa munceasca din greu sa te poata sustine. Aici nu ai nicio sansa. Nu vezi ce avem in parlament? Asadar, asteapta sa cresti si tzusht, afara ca aici nu ai loc de prosti!
3
1
Tu iti dai seama cat de frustrata esti? Asta ai inteles tu din articol? Te compatimesc,si mi-e mila de tine.Unde face Karate intr-o sala de sport a unei scoli? Habar nu ai ce e performanta,pt ca nici tu nu ai facut.Nu este promovat ca e copilul cuiva,ci ca este un copil foarte mumcitor si are rezultate.Amet-nici lu ma-ta nu i-a placut munca,altfel se ducea la munca si te facea tactu in palma.Anonimus- ce treaba are rezultatele copilului cu ce mai exista in scoala aia? De la ce te-ai luat? Si tu Brutus??
3
1
La City Park erau in fata masute cu sah , apoi le-a distrus cineva. Sa fie refacute urgent.
7
1
Sunt multi copii capabili. Ar trebui sa dati mereu stiri pozitive.
3
1
Pt. Elena, ce conteaza al cui copil este, meritele sunt ale copilului. Sa nu se mai scrie despre alti copii pt ca nu se scrie despre colegul ficei d.voastra?
7
4
Bravo! Felicitari.
10
0
Ciudat ca doar copiii vedetelor sunt laudati si li se face reclama. Stiti cati micuti talentati sunt in diverse domenii? Nu,ptr.ca parintii lor nu au nevoie de reclama. Ptr cei curiosi,este fiul lui Mircea Cazan. In clasa fetei mele este un campion la karate,participant si castigatorul locului I de foarte multe ori la concursurile internationale si niciodata nu a scris nimeni despre el,sau despre olimpici. Fiti corecti!
14
9
Felicitari mamei ! Este un campion si datorita sacrificiilor dansei,munca-scoala-antrenament-bani cheltuiti-nopti nedormite.Fara toate astea este aproape imposibil.Doamna Elena Vasile sa va traiasca !
10
3
Inca unul caruia nu ii place munca. Daca gandeste bine si rapid il facem peste sa faca bani.
2
10
Felicitari! Dar daca va informati mai bine, in aceeasi scoala mai este un elev care reprezinta scoala si Constanta an de an la olimpiadele scolare la nivel national la MATEMATICA si FIZICA. O bagatela...
9
6
Daca locuia in Henri Coanda,probabil se mai gasea cate ceva.Bravo copile!Succes in continuare!
15
0
Domnule primar, pentru acest copil exceptional, cu rezultate foarte bune in competitiile de sah si pentru ceilalti copii care practica diverse sporturi si iau premii, aveti vreun proiect pentru a-i sustine si motiva sa continue in a obtine noi performante? Sau folositi in continuare doar programele cu ajutoare sociale si beneficii pentru asistatii social, pe principul: 1 Ajutor social dat egal 5 Voturi pt partid si primar !? Intreb pt ca 2019-2020 sunt ani electorali si poate asta va motiveaza sa faceti un program si pentru sustinerea celor care obtin performante dar, pana acum, nu v-au votat.
19
1
Da si taxu canta fain! Pame!
8
0
Felicitari !
15
0
Ma bucur ca mai exista si astfel de copii! Succes pe viitor!
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272