REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Inspector, prins în flagrant când lua 500 de lei mită

Inspector, prins în flagrant când lua 500 de lei mită

Replica API 7 iulie 2022 | 00:00 1159

La data de 20 mai 2022 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Tulcea acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa cu Ionel Badiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Pe 30 iunie 2022, magistrații din cadrul Tribunalului Tulcea au admis acordul de recunoaștere al vinovăției în urma căruia Ionel Badiu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de lei mită de la administratorul unei firme, pentru a nu fi aplicate sancţiuni contravenţionale şoferilor angajaţi ai acesteia, în legătură cu depăşirea tonajului pe drumurile publice.

Ionel Badiu a ocupat funcția de inspector superior – cu atribuții de control și de constatare și sancționare a contravențiilor în cadrul Consiliului Judeţean Tulcea – Autoritatea Judeţeană de Autorizare Transport Public. Potrivit declarațiilor denunțătorului, acesta îl cunoștea de pe inculpat de mai mulți ani, ştiind că acesta lucrează la Consiliul Judeţean, și că i-a dat mită ani de zile întrucât şoferii săi erau mai puţin sau deloc sancţionaţi când îi dădea mită. Martorul a mai precizat că mituirea inculpatului nu a fost niciodată inițiativa sa, ci inculpatul i-a cerut explicit şi implicit mită.

Prins în flagrant

Același denunțător a declarat că amendarea unuia dintre șoferii săi de două ori într-un interval scurt de timp, l-a făcut să vrea să-l denunțe pe Ionel Badiu. Astfel, s-a prezentant la poliție, a făcut denunțul și apoi a stabilit o întâlnire cu inculpatul. Întâlnirea a fost îmtr-o spălătorie, unde Ionel Badiu a primit 500 de lei de la denunțător, ulterior fiind prins de polițiști când părăsea locul faptei în mașină.

Instanţa a mai reținut că probele administrate în cursul urmăririi penale sunt suficiente pentru a se stabili existenţa faptelor şi vinovăţia inculpatului, că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunile pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală este de până la 15 ani închisoare şi că acordul de recunoaştere a vinovăţiei cuprinde toate menţiunile prevăzute de art.482 Cod procedură penală, iar efectele acordului au fost avizate în conformitate cu dispoziţiile art.478, alin.2 Cod procedură penală. În privinţa cuantumului pedepsei propusă de procuror, pe baza acordului încheiat cu inculpatul, instanţa îl apreciază ca justificat în raport de dispoziţiile art.74 Cod penal şi de circumstanţele ce îl caracterizează favorabil: conduita bună înainte de săvârşirea infracţiunii, lipsa antecedentelor penale, comportarea sinceră în cursul urmăririi penale. Apreciind cuantumul pedepsei ca fiind suficient pentru atingerea scopului acesteia, urmează ca, în temeiul art. 485, alin.1, lit. a c.pr.pen., acordul de recunoaştere a vinovăţiei să fie admis.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ne plingem ca avem drumurile rele.punea 100t dadea spaga trecea.trebuia amendat sau ridicat licenta si denuntatorului ptr ca nu respecta limita de incarcare
0
0
...i-a dat lui Badiu spagi , ani de zile ! Dar pt ca i-a amendat un idiot de sofer care se credea zmeu , de doua ori... l-a denuntat pe functionar ! Ani de zile cat i-a fost bine a tacut si i-a dat mita , apoi cand firma de transport nu mai mergea l-a dat in gat pe ala ! Tipic machidonesc !!! Concluzia : machidonii trebuiesc futwti fara mila !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614