REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Un medic cardiolog CONDAMNAT pentru LUARE de MITĂ nu îşi poate exercita MESERIA

Un medic cardiolog CONDAMNAT pentru LUARE de MITĂ nu îşi poate exercita MESERIA

Replica API 15 ianuarie 2021 | 09:49 5778

Medicul cardiolog Cecilia Chirvăsuţă a fost condamnat în anul 2018 pentru luare de mită. Pe lângă pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare, nu are voie să exercite meseria timp de 4 ani după executarea pedepsei. Eliberată condiţionat la sfârşitul anului 2019, medicul a contestat executarea pedepsei, mai exact cei 4 ani în care nu are voie să exercite meseria de medic.

Ce doreşte medicul

Cecilia Chirvăsuţă a a formulat contestație la executare solicitând explicarea nelămuririi cu privire la interdicția de a exercita profesia de medic. În motivarea cererii, contestatoarea a arătat că prin sentința penală nr. 348/23 noiembrie 2016 a Tribunalului Tulcea a fost condamnată la o pedeapsă de 4 ani închisoare și i s-a interzis dreptul de a exercita profesia de medic pentru o perioadă de 4 ani. Cecilia Chirvăsuţă a mai arătat că a executat pedeapsa principală, iar prin sentința penală nr. 2144/21 noiembrie 2019 a fost liberată condiționat, iar după eliberarea din penitenciar a încercat să presteze o muncă potrivit calificării sale, dar din cauza interdicției dată de instanță a fost în imposibilitate de a exercita o activitate producătoare de venit pentru existența sa. A mai susținut contestatoarea că în perioada crizei sanitare, în contextul lipsei de personal calificat în profesia de medic, a fost solicitată să se implice în activități medicale compatibile cu profesia sa, însă chiar și în dorința de a presta voluntar aceste activități, nu a putut face acest lucru datorită faptului că sentința nu este clară și lasă loc de interpretări.

Ce a spus instanţa

Analizând contestația formulată, Tribunalul a reţinut că Cecilia Chirvăsuţă a fost condamnată la o pedeapsă de 4 ani închisoare și i s-a interzis dreptul de a exercita profesia de medic pentru o perioadă de 4 ani ca pedeapsă complementară. De asemenea, contestatoarea i s-a interzis dreptul de a exercita profesia de medic și ca pedeapsă accesorie. În prezent, aflându-se în perioada liberării condiționate, contestatoarei îi este interzis dreptul de a exercita profesia de medic ca pedeapsă accesorie, pedeapsă complementară începând să fie executată după expirarea termenului liberării condiționate. În ce privește claritatea dispoziției de interzicere a dreptului, Tribunalul constată că această dispoziție este foarte clară, în sensul că i s-a interzis contestatoarei să exercite profesia de medic, indiferent de specializare, aceasta fiind profesia în exercitarea căreia a fost comisă infracțiunea. Instanța constată că infracțiunea de luare de mită nu a fost comisă de contestatoare în considerarea specializării sale profesionale de medic cardiolog ci în considerarea profesiei de medic. O astfel de lămurire referitoare la specializarea medicală care îi este interzisă ar fi putut interveni, eventual, în cazul în care infracțiunea comisă ar fi avut o strânsă legătură cu specializarea sa (un diagnostic greșit, un tratament prescris greșit, etc.,). Instanţa a respins contestaţia formulată de Cecilia Chirvăsuţă ca nefondată. Decizia este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Probabil a suparat pe cine nu trebuie si i s-a facut flagrant. Daca ar fi sa aresteze doctorii care iau mita nu ar mai fi medici in niciun spital. Hai lasati-ne
5
0
indiferent cat de mare e salarul spaga e spaga si doctorii o primesc cu bucurie. Trebuie privatizati , sa aiba cabinetelor, iar daca nu au pacienti sa taie frunze la caini.
2
3
dar de ce iei ? pe acel ceva ce-l iei dai chitanta? platesti impozit la ANAF? acele "atentii" trebuie declarate la ANAF la rubrica venituri din alte surse, daca faci asta n-am nimic a spune, dar daca nu o faci este infractiune si are incadrare penala.Te-ai gandit vreodata ca poate ce-l ce-ti da s-a imprumutat sau poate si-a rupt de la gura ca sa-ti faca tie buzunarul gros?Te dai fata mare ca iei dar nu pretinzi pe ideea baga-mi-o doar putin ca-s virgina, nu-s curva batrana.
1
0
Nu rsmanem fara medici. Ramanem fara SPAGARI
5
0
La sala cu doamna
0
1
Daca da pacientul iau atentii altfel nu pretind !!!
1
4
se ia la cabinetul personal, voi, astia cu telverde, nu e mai bine sa dati la spita ldecat la cabinet? tot aia este, de ce sunteti tampiti? daca muriti ca prostii, biserica nu are mila de voi si ghici ce spaga data la medic e cat un buchet de flori, e un nimic, si culmea e ca pe preoti nu ii uraste nimeni desi va arde la bani de nu iti vine a crede
4
5
pai daca nu-i dai spaga nici nu te baga-n seama, nici nu baga la operatie.Si cine nu are bani de spaga ce sa faca? sa moara? foarte bine ca exista televerde ANAF, inregistrati cu telefonul cand un doctor sau un asistent medical sau un alt interpus va cere spaga in numele doctorului si cu acea inregistrare dati telefon la televerde ANAF si dupa aia acestia sa dea socoteala pe dinaintea procurorului
14
0
Doctorita sa spuna merci ca din 4 ani de puscarie cat a fost condamnata a facut doar 1 an,iar spaga la medic este obligatorie daca vrei sa traiesti caci se cunosc destui oameni pentru care medici nu au avut nici un scrupul sa ii lase sa moara fiindca nu au avut bani pentru o operatie,poate tocmai din cauza asta este puscariasa asta putin frustrata caci nu doar ea a luat spaga,mita fiind ceva normal printre colegi ei.Mai sunt si medici onesti prea putini din pacate.
12
1
Daca mergem pe aceasta logica, ramane tara fara medici. Oricat le-ar mari salariile, 90% din medici primesc spaga, pentru ca asa e la noi.
14
2
De ce va mirati asa, ca mita face parte din viata si tot personalul medical ia, si voi sunteti constienti cand dati, ca asa e la noi
9
1
Dar cine a pus-o sa ia mita?????Aceste lacomii ,,eroii in halate albe'', oricat ar avea salariile, niciodata nu sunt satui.....Oare guvernantii nostri, chiar nu pot pot face diferenta??????
18
2
medicul mengele habarnist are reactii adverse de la lisa mitei.mergi fa la cules sparanghel,poate iei spaga si de acolo!
13
1
ai luat spaga , duteeeeeeeeeeeee!
14
2
in perioada in care medicii aveau salarii de mizerie. Uite ca acum li se dau bani de ragaie si nu mai sunt condamnari pt asa ceva in randul lor. Sunt foarte trist ca li se dau niste sporuri nemeritate medicilor din centrele de vaccinare. Ei nu sunt expusi la covid19 ca acolo se vaccineaza oameni sanatosi. Si lor li se dau 100 lei pe ora in plus in afara de salariu desi au un risc mai scazut decat al altor categorii de personal care lucreaza cu publicul sau personal medical din spitale. Acest guvern e incapabil sa gandeasca corect. Sunt toti retarzii la conducere.
21
2
Trebuia sa gandeasca inainte de a lua mita. Meriti o perioada la care sa reflectezi. 99% cadre medicale, iau mita. Ma refer la toti care lucreaza intr-un spital sau clinica. SPAGARI notorii.
21
3
In romania, judecatorii sunt peste Dumnezeu
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102