REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Un preot polonez, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unui minor

Un preot polonez, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unui minor

Replica API 10 martie 2021 | 00:00 916

Un tribunal polonez a condamnat luni un preot la 3 ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unui băiat, în cadrul unei afaceri ce a declanşat o dezbatere naţională asupra faptelor comise de unii membri ai clerului din această ţară catolică, transmite AFP, citată de Agerpres.

Arkadiusz Hajdasz

Părintele Arkadiusz Hajdasz, 52 de ani, care a recunoscut în cadrul procesului că l-a sărutat pe băiat şi l-a atins de mai multe ori, a fost condamnat de un tribunal din Pleszew, conform media poloneze. Victima, pe nume Bartlomiej Pankowiak, avea 10 ani atunci când aceste fapte, derulate pe o perioadă de 2 ani, s-au încheiat în anul 2000.

De asemenea, preotului i s-a interzis să mai lucreze cu copii şi cu adolescenţi timp de 10 ani.

"Am comis faptele în chestiune... Doresc să cer scuze în mod sincer, din adâncul inimii mele umile", a declarat preotul Hajdasz în faţa jurnaliştilor în cursul săptămânii trecute. "Recunosc enormul prejudiciu pe care i l-am adus lui Bartlomiej prin slăbiciunea mea umană, incompetenţa mea, păcatul meu", adăuga el.

Bartlomiej Pankowiak şi fratele său mai mare, Jakub, care a declarat că a fost la rândul său abuzat de preot, se află în centrul unui documentar ce a devenit viral de la lansarea sa pe YouTube în cursul anului trecut. Vizionat de peste 24 de milioane de ori, documentarul "Tell No One" de fraţii Marek şi Tomasz Sekielski i-a şocat pe polonezi după ce abuzurile sexuale comise de unii membri ai clerului au fost timp îndelungat un subiect tabu în Polonia.

Conform documentarului, părintele Hajdasz a fost mutat de la o parohie la alta şi a comis abuzuri timp de 25 de ani, probabil sub protecţia tacită a unor înalţi responsabili din cadrul bisericii.

Şi alte persoane s-au adresat autorităţilor pentru a-l acuza pe părintele Hajdasz de abuzuri sexuale, însă în cazurile lor, termenul de prescripţie expirase deja.

"Important este faptul că autorul a mărturisit şi a fost condamnat", a declarat luni, pentru AFP, Jakub Pankowiak. "Este un pas înainte pentru a ajuta victimele să-şi recapete demnitatea şi serveşte şi ca un avertisment pentru alţi infractori sexuali", a adăugat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272