REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Un sarcofag antic, furat în 2011, a fost readus în Egipt

Un sarcofag antic, furat în 2011, a fost readus în Egipt

Replica API 3 octombrie 2019 | 00:00 376

Foto: (c) KHALED ELFIQI / EPA

Sarcofagul preotului Nedjemankh, care a fost furat din Egipt în 2011, anul în care au avut loc revoltele de stradă împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, a fost readus la Cairo, unde a fost prezentat oficial în cursul zilei de marţi, informează AFP.

Impunătorul sicriu auriu realizat pentru Nedjemankh, preot al zeului cu cap de berbec Heryshef, a fost cumpărat în 2017 de unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume, Metropolitan Museum of Arts din New York, însă o anchetă a stabilit că artefactul a fost furat din Egipt în anul 2011.

Obiectul istoric, ce datează din perioada 150 î.e.n. - 50 î.e.n., a fost prezentat sub un cadru din sticlă, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egipte din Cairo.

"Sunt fericit că am recuperat această piesă istorică ", a declarat în faţa reprezentanţilor presei secretarul general al Consiliului suprem egiptean pentru antichităţi, Mostafa Waziri. El a precizat că lucrări de "restaurare şi de conservare" vor fi realizate asupra sarcofagului.

Prezent la ceremonie, însărcinatul american cu afaceri la Cairo, Thomas Goldberger, s-a declarat foarte bucuros de revenirea obiectului în Egipt şi de cooperarea cu autorităţile egiptene.

După ce a tranzitat prin Dubai, Germania şi Franţa, sarcofagul, ce are o lungime de aproape 180 de centimetri, a fost vândut muzeului Metropolitan din New York de un comerciant de artă francez, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, contra sumei de 3,5 milioane de euro (aproximativ 4 milioane de dolari).

O anchetă realizată împreună de autorităţile americane, egiptene, germane şi franceze a stabilit apoi că obiectul placat cu aur a fost furat din Egipt în 2011, provocând o întrerupere prematură, în februarie 2019, a unei expoziţii organizate la muzeul Metropolitan. Sarcofagul era piesa centrală a acelei expoziţii.

Potrivit procurorului general din Manhattan, Cyrus Vance, căruia administratorii muzeului newyorkez i-au predat sarcofagul, acesta figura pe o listă de câteva sute de obiecte ce au fost furate de o aceeaşi organizaţie criminală.

Mostafa Waziri a spus că documentele ce au însoţit sarcofagul atunci când acesta a fost achiziţionat de muzeul Metropolitan şi care îi atestau autenticitatea şi legalitatea provenienţei earu "false". El a declarat că ancheta demarată în urmă cu şapte ani după comiterea furtului va continua.

Potrivit dezvăluirilor făcute de oficialul egiptean, Departamentul pentru repatrierea obiectelor antice egiptene a recuperat "mai multe mii de obiecte istorice" în ultimii doi ani. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272