REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Un student venit să lucreze pe litoral ca ospătar s-a trezit paznic pe plajă și fără buletin

Un student venit să lucreze pe litoral ca ospătar s-a trezit paznic pe plajă și fără buletin

Virgil STOIAN 21 iulie 2023 | 00:00 13261

Replica de Constanța continuă seria operatorilor economici de pe litoralul românesc care își bat joc de angajați. De data aceasta este vorba despre Ion Lucian, patronul firmei Palace Hotel&Resort, care deține Beach Resort din Venus. Astfel, un student din Petroșani reclamă faptul după ce a vrut să se angajeze și nu a fost mulțumit de condițiile de muncă oferite, în momentul în care a vrut să plece, Ion Lucian nu vrut să îi dea înapoi actul de identitate, care fusese oprit anterior. Contactat de ziarul Replica, Ion Lucian a declarat că nu este nimic adevărat, doar că studentul plecat intempestiv, astfel că nu a avut când să îi înapoieze buletinul.

Un student venit sa lucreze pe litoral ca ospatar s-a trezit paznic pe plaja si fara buletinPalace Beach Resort


Studentul din Petroșani se înțelese cu Ion Lucian pentru slujba de ospătar, însă, potrivit declarațiilor sale, când a ajuns la locația unde urma să fie cazat, celelalte persoane care se aflau acolo i-au spus că nu era vorba doar de ospătărie ci și de îngrijire plajă, pază nocturnă pe plajă dar și lucru în construcții la hotelul patronului, aflat în renovare. Din aceste motive, tânărul a dorit să plece acasă, ulterior contactându-l pe Ion Lucian, pentru a-și primi buletinul, oprit pentru efectuarea contractului de muncă. S-a izbit însă de refuzul acestuia, care i-a cerut să plătească cazarea, cu toate că tânărul nu stătuse nici măcar o zi la locație. A fost nevoie de intervenția poliției Mangalia, prin intermediul cărora tânărul și-a primit înapoi buletinul.

Un student venit sa lucreze pe litoral ca ospatar s-a trezit paznic pe plaja si fara buletinDiscuțiile dintre cei doi


Vreau să vă spun ce probleme am avut cu Ion Lucian, acționar principal al Palace Hotel & Resort SRL. Mai exact Palace Beach Resort din Venus, Mangalia, cu mai multe puncte de lucru în Venus, dar și pe Dunăre. L-am contactat pe data de 2, 5 și 17 iunie 2023 pentru oferta de angajare și confirmarea acestuia pentru postul de ospătar. Am ajuns pe data de 28 iunie 2023 la locatia acestuia din Stațiunea Venus. Acesta m-a întrebat de studii și actele pe care le dețin, eu având la mine permisul de conducere și actul de identitate/buletinul. Domnul Lucian mi-a reținut actul de identitate pentru crearea contractului, nedorind să facă o copie și să-mi înapoieze actul. Am fost condus la cazarea angajaților, unde erau prezente condiții subnormale, fiind înghesuiți în camere și living-uri. Am fost cazat în cameră cu 4 băieți de naționalitate moldovenească, 4 fiind majori și unul minor având vârsta de 15 ani abia împliniți acum 1 săptămână, fiind în țara noastra cu procură pe fratele acestuia. Pentru toți a fost aceeasi ofertă de muncă, aceasta fiind de ospătărie.” a declarat tânărul pentru Replica de Constanța.

Un student venit sa lucreze pe litoral ca ospatar s-a trezit paznic pe plaja si fara buletinSesizarea tânărului la poliție

A venit să lucreze ca ospătar...

Studentul venit să câștige un ban ca ospătar a aflat că de fapt trebuie să facă mai multe munci: ” Băieții care au venit de la  muncă era îmbrăcați în haine care nu erau de ospătărie, precizez pantaloni scurți, tricouri și adidași plini de urme de vopsea și ciment, fiind si ei murdari pe corp de vopsea. Băieții au precizat că "aceasta este ospătăria noastra", șeful punându-i să facă și ospătărie și îngrijire plajă și pază nocturnă pe plaja și construcții la hotelul acestuia care este în renovare/construcție. Eu refuzând să lucrez în asemenea condiții, 12 ore pe zi, făcând toate acestea zilnic și toate în același timp, am plecat pe data de 29.06.2023 la ora 03.00 de la cazare, deoarece am refuzat sa lucrez și ca să prind trenul spre domiciliul meu. Din câte am înțeles, nimeni din cei care lucrau nu aveau contract de muncă. L-am contactat dimineața la ora 9:13, pe Ion Lucian, pe data de 29.06.2023, dacă-mi poate înapoia actul de identitate/buletinul, acesta refuzând clar si obligându-mă să plătesc cazarea, altfel nu primesc actul personal. Eu care nu am stat nici 24 h la cazarea angajaților, el precizând în oferta de muncă că este cazare gratuită si 2 mese pe zi. Eu cred că eram singurul roman care era acolo, toți ceilalți fiind moldoveni sau ucraineni. Cu ajutorul Poliției Neptun, am reușit să-mi recuperez actul de identitate aceștia trimițându-mi-l acasă. Din câte am înțeles a fost sesizat și ITM-ul.” a încheiat tânărul pentru Replica.

Un student venit sa lucreze pe litoral ca ospatar s-a trezit paznic pe plaja si fara buletinRăspunsul poliției

Nu i-a oprit nimeni buletinul

Contactat pentru un punct de vedere, Ion Lucian a negat acuzele tânărului, spunând că nu i-a ”sechestrat” buletinul: ”Nu i-am reținut buletinul. El a venit după amiază, l-am pus la masă și i-am cerut buletinul să îi fac actele de angajare. Dimineață a plecat fără să mă anunțe, iar după trei zile m-a sunat să îi trimit buletinul. După aceea, a venit Poliția și le-am dat buletinul. Toți angajații au contracte, am tot avut controale și de la ITM. El nici nu a apucat să lucreze, și se apucă să împroaște cu noroi. Eu m-am simțit folosit atunci.” a declarat Ion Lucian pentru Replica de Constanța.
Iată că seria angajatorilor porniți pe căpătuială pe spatele unor bieți tineri continuă. Din ce în ce mai mulți operatori economici profită de angajați folosindu-i la alte munci decît cele pentru care se înțeleseseră și dându-le țeapă când e vorba de plată.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asemenea magari se fac pe tot litoralul
1
0
Un contract de nunca se intocmeste cu o zi inaintea inceperii activitatii si se inregistreaza in REVISAL.Este intocmit in prezenta angajatului ,citit si semnat de ambele parti.Orice contract are in anexa si alte documente justificative (si copie carte de identitate)Nu se retine nici o secunda actul de identitate.Sper ca Politia si ITM Cta,sa isi fi facut treaba macar in urma sesizarii .
8
0
capitalul autohton s-a putut forma numai prin exploatare, prin neplatirea salariilor sau prin subplatire, asa s-a format burghezia locala, mizeriile care le-ati suportat au ajutat la formarea averilor acestor burghezi autohtoni, se mai intreaba cineva de ce are R0mania spor negativ la natalitate? pai de ce va mai intrebati? fara loc de munca, sau pe muncit si neplatit cum vreti sa-si faca tinerii casa, cum?cum sa-si faca o familie, cum sa creasca macar un copil, nu mai multi
6
2
Am facut petitie la itm ca nu am primit banii pe orele suplimentare cam 500,am facuut poze pe 1 an de zile cu foia colectiva de munca pe fiecare luna,adica orarul,cu condica cu ora intrarii si iesirii pe fiecare zi,cu procesele verbale de predare primire a serviciului cu data si ora,un dosar de cam 200 pagini,rapunsul primit de la itm a fost in favoarea patronului dupa ce eu aveam cele mai clare dovezi,va sfatuiesc sa sariti peste itm si sa mergeti direct in instanta,inspectorii itm sunt ca fratii cu patronii
11
1
Inceputurile capitalismului in tarile azi democrate si dezvoltate ,au fost cal la fel. Noi inca avem adanc inradacinate mentalitati departe de a fi conforme secolului acesta,iar de capitalism real si democratie autentica vom vorbi poate dupa niste decenii bune. Deocamdata suntem tari in declaratii,propagande de tot soiul,alte balarii care sa cosmetizeze cumva realitatile traite de fapt de toti. Se minte decalarativ cu tupeu idiot,de parca ce e adevarat nu se vede limpede.
5
2
1. Eu lucrez ca cerșetor și câștig mai mult de 14 lei pe oră, numai copii mei fac la Lidl sau Kaufland Mangalia 30 lei pe oră pe puțin, plus ce mai furăm din magazin. 2. Nu am facultate doar 4 clase dar totuși ,,ștudintele” nu știe că ,,oferi” se crie cu un singur „i” chiar dacă se pune accentul pe ultima literă ? 3. Ion Lucian nu e ăla care mai are un dosar penal cu ambarcațiunea în care a sechestrat bunurile unor petrecăreți ? Tot în Replica am citit, nu știu de ce că omul de obicei dă șpagă unde trebuie , nu e scârțar ca alții.
5
1
Si uite asa am aflat ca pe litoralul nostru in afara de mirezie, ecoli, bataie de joc, japcă, profitorie mai exista si sclavie moderna, inselatorie si incalcarea legilor. Nici nu-mi trece prin cap sa ma gandesc ca itm-ul nu stia. Pur si simplu faptul de nu a face nimic este un abuz in serviciu. Acum le-a dat bataie de cap celor care se ocupa cu musamalizarea, doamne de ce munca. Rusine institutiilor ca daca isi faceau treaba lucrurile erau normale, pe făgașul lor, sau poate tocmai acesta este fagasul.
11
0
Dragi patronasi si baronese.. stați în banca voastră fara să vă bateți joc de oameni. Am văzut ,însoțind o cunoștință cu probleme de sănăt**e de ordin psihiatric..era plină sala de așteptare de specimene ca voi . Nu îmi permite regulamentul și legea sa dau nume doamnelor și domnișoarelor care erau crizate la cabinetele medicale ale spitalului din palazu mare . Fetelor nu sunteți capabile de munca ,stati acasă și tratați va . Nu veniți la muncă sa chinuiți copii aia care vin să facă un ban cinstit . Repet . Nu am nicio problema cu cei ce au astfel de boli . DAR NU E NORMAL CA ASTFEL DE PERSOANE SA CONDUCA
14
2
Numite patroni ar trebui sa munceasca cu familiile lor sclavi pe plantatie . Nu poti sa te angajezi si sa muncesti în conditii bune ca dai peste DOBITOCI SI FARFUZE care isi bat joc de tine . Pe ei ii interesează banii .Si cu banii aia sa va platiti internarea la psihiatrie. Sunt pline clinicile de sefe drogate si terminate.Si nu ca ar fi ceva in neregula cu oamenii ce au astfel de probleme, ele se drogheaza de placere
10
2
Il cunosc destul de bine pe patronul cu pricina..e un gherțoi cu acte in regula. Spurcat la suflet si la gura.
18
3
Made in Roumania,made in Golania...
16
0
si la expocar e la fel aceeiasi hoti , e unu georgescu alexandru un golan de director care le ia banii oamenilor care muncesc corect si cinstit , un hot si un mincinos de om fara caracter .
17
0
exact ca-n străinăt**e, se oprea pașaportul la cei din R0mania și nu-l dădea înapoi chiar dacă voia să plece, sclavi pe plantație, era rău în comunism? întreb și eu pt un prieten.İn comunism aveați cărți de munca făcute, mulțumită comunismului aveți pensii acum, dacă ați fi lucrat in capitalism nici pensii nu aveați majoritatea dintre voi. Foarte bine că acest tânăr a mers la poliție, trebuie cat mai multe luări de atitudine și cât mai multe amenzi date acestor ABUZATORİ
21
6
Unii patroni sunt niște porci parveniti care au uitat de unde au plecat,niste jeguri umane cu aere de mari domni si doamne ,se cred cu sange albastru desi e de cacao.
30
1
Ce nenorociti! Puscaria ar trebui sa-i manance pe patroni! Bine cu tinerii care se rascoala!
26
1
Tinerii de azi sânt tratati ca sclavi ITM stă la aer condiționat Amenzi de doi lei ptr munca la n***u Un salariu mizerabil r*mânesc pentru mai multe munci La fel e și în market femei sclave Casier aranjează la raft descarcă marfă face c*rățenie Ptr salarii de mizerie ITM te vrea sclav in Romania nu se ia măsuri Asiaticii au cazare masă și bani total peste cinci mii lei Statul r*mân are grijă de patroni r*mânii ia net la salariul minim doua mii lei Corupția și Mafia Made in r*mânia
31
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272