REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Universitatea Ovidius are un nou Doctor Honoris Causa: profesorul Gheorghe Moroşanu

Universitatea Ovidius are un nou Doctor Honoris Causa: profesorul Gheorghe Moroşanu

Replica API 21 octombrie 2016 | 00:22 240

În data de 19 octombrie 2016, profesorul Gheorghe Moroşanu de la Central European University, Budapesta, Ungaria, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC), pentru excelenţă în activitatea didactică şi de cercetare în domeniul matematicii. Senatul UOC a acordat titlul la propunerea Facultăţii de Matematică şi Informatică. Ceremonia a fost urmată de o prelegere susţinută de profesorul Gheorghe Moroşanu în faţa comunităţii ovidiene intitulată „Matematica şi societatea umană” şi a urmărit teme precum: începuturile matematicii, matematica aplicată şi pură, numerele iraţionale, conceptul de infinit, spaţiile vectoriale, ecuaţiile Navier-Stokes.

Biografie

Profesorul Gheorghe Moroșanu s-a născut la data de 30 aprilie 1950, în orașul Darabani. Urmează cursurile Facultății de Matematică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, între anii 1969-1973. În anul 1977, se înscrie la doctorat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, sub coordonarea Profesorului Adolf Haimovici, colaborând în același timp cu Academicianul Viorel Barbu, cu care începuse în prealabil activitatea de cercetare. După o perioadă de stagiatură la un liceu din Iași, revine în cercetare în anul 1978, la Institutul de Matematică „Octav Mayer” al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Susține doctoratul în ianuarie 1981, cu teza „Probleme calitative pentru ecuații diferențiale neliniare de tip acretiv în spații Banach”, bazatǎ pe rezultatele sale publicate în reviste internaționale de prestigiu: Atti della Accademia Nazionale dei Lincei, Journal of Differential Equations, Journal of Mathematical Analysis and Applications, Nonlinear Analysis, Numerical Functional Analysis and Optimization. Din 1981 până în 2001, a parcurs toate treptele care definesc o carieră didactică de succes, de la asistent până la profesor universitar, în cadrul Facultății la care a studiat. A urmat un an în care a fost cercetător la Universitatea din Stuttgart. Din 2002și până în prezent, este profesor la Central European University din Budapesta. .

Lista lucrărilor profesorului Moroșanu prezintă o diversitate de domenii de cercetare: Ecuații Diferențiale, Calculul Variațiilor, Ecuații de Evoluție în Spații Banach, Control Optimal, Teoria Perturbațiilor Singulare, Mecanica Fluidelor.

De-a lungul timpului, rezultateleștiințifice remarcabile ale matematicianului s-au concretizat în publicarea a peste a 130 de articole de cercetare, dintre care 62 în reviste cotate ISI, cum sunt: Journal de Mathématiques Pures et Appliquées, Journal of Differential Equations, Mathematische Nachrichten, Discrete and Continuous Dynamical Systems, Nonlinearity, Nonlinear Analysis: Theory Methods and Applications, Journal of Mathematical Analysis and Applications, Nonlinear Analysis: Real World Applications, Journal of Global Optimization.

Profesorul Moroşanu a deținut mai multe funcții de conducere, printre care se numără:șef al Departamentului de Matematică Aplicată, din cadrul Central European University;Șef al Departamentului de Ecuații Diferențiale al Facultății de Matematică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”; Membru al Comitetului Nr.1, MatematicășiȘtiințele Naturii, al Consiliului Național pentru CercetareȘtiințifică din cadrul Ministerului Educației.

În anul 2008, matematicianul a primit titlul de „egyetemi tanár”, cel mai înalt titlu academic în învățǎmântul superior din Ungaria.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212