REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Unul dintre cei mai mari fermieri constănțeni își culege morcovii cu muncitori aduși din Nepal

Unul dintre cei mai mari fermieri constănțeni își culege morcovii cu muncitori aduși din Nepal

Andreea POPA 3 martie 2023 | 00:00 13467

Fermierul constănÈ›ean Florin Stoian, unul dintre cei mai mari producători de leguminoase din È›ară, îÈ™i culege acum morcovii È™i ceapa de pe cele 850 de hectare de teren pe care le are la malul mării cu muncitori aduÈ™i din Nepal. Asta pentru că lucrătorii necalificaÈ›i români preferă construcÈ›iile È™i turismul È™i se feresc de munca la câmp. Muncitorii nepalezi stau într-un cămin al fermierului È™i primesc un salariu de 3.000 de lei net pe lună.

Unul dintre cei mai mari fermieri constanteni isi culege morcovii cu muncitori adusi din NepalFlorin Stoian

Stoian Land Cooperativă Agricolă ConstanÈ›a, care operează ferma Big Land Company, foloseÈ™te 16 muncitori nepalezi, pe care îi plăteÈ™te cu 3.000 de lei net pe lună, cu un contract de muncă de doi ani. Fermierul Florin Stoian spune că a trebuit să apeleze la oameni din Nepal pentru că românii se feresc de munca necalificată la câmp È™i preferă construcÈ›iile sau turismul sezonier, potrivit Economica.

”Am angajat 16 nepalezi pentru că nu găseam forță de muncă din România. În zona ConstanÈ›a sunt foarte multe investiÈ›ii în imobiliare, iar forÈ›a de muncă este atrasă de acest sector, salariile fiind în general ceva mai mari decât în agricultură. În plus, vara, toată lumea fuge să se angajeze la restaurantele de pe plajă”, a explicat Florin Stoian.

Nepalezii fac muncă necalificată, precum sortarea legumelor, ambalare È™i irigaÈ›ii, iar procesul de angajare a durat circa 7 luni, în timp ce costurile pentru angajarea lor s-au ridicat la 3.500 de euro de persoană. Fermierul constănÈ›ean a spus că va mai angaja 9 nepalezi la ferma sa, unde lucrează acum în total 47 de oameni.

Unul dintre cei mai mari fermieri constanteni isi culege morcovii cu muncitori adusi din Nepal

Legumele s-au scumpit cu 30% în România din cauza cutremurelor din Turcia

Stoian Land Cooperativă Agricolă a raportat pentru 2021 afaceri de 20,4 milioane lei È™i un profit net de 149.000 lei, dar È™i datorii de 19,6 milioane lei. Ferma cultivă 850 de hectare de teren în ConstanÈ›a, din care 300 de hectare cu morcovi, iar restul cu ceapă, păstârnac, sfeclă roÈ™ie, ridiche roÈ™ie È™i pătrunjel. 90% din marfa cooperativei merge pe rafturile marilor supermarketuri. Stoian susÈ›ine că preÈ›urile leguminoaselor din România s-au scumpit È™i cu 30% din cauza cutremurelor catastrofale din Turcia, È›ară din care importăm mare parte din legume.

Fermierul estimează pentru 2023 o producție de 1.500 de tone de ceapă și 21.000 de tone de morcovi.

ConstănÈ›eanul Florin Stoian este apreciat È™i de ministrul Agriculturii Petre Daea, care i-a vizitat pe neanunÈ›ate ferma, în august 2022, pentru a vedea cum se descurcă cu irigaÈ›iile È™i producÈ›ia de legume.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru nepalezi,salariile romanesti sunt bune. Noi ne raportam la preturile europene, si aspiram la un nivel de trai decent,ca de aia am intrat in UE,de aia l-am kilarit in graba pe Ceausescu si de aia am crezut ca pristii ca dupa Ceausescu va fi democratie. Da,e bine ca romanii pleaca si nu stau sa fie sclavii romanilor cu tupeu. Romania este inca la macar un secol in urma cu intelegerea capitalismului ,suntem medievali , doar ca avem telefoane mobile si NET de unde evitam sa luam ce e bun,ca asta presupune efort intelectual. Da,cine poate,sa plece afara,cat inca e libertatea asta. Nu se stie ce va fi maine.
10
0
Dar "nepalezii" nostri care stau in ajutoare nu pot fi obligati sa munceasca? Nu , pentru ca ei trebuie sa fie odihniti , sa se inmulteasca si sa ne umple tara de p****i , urmatorii asistati social . La munca cu ei.
13
0
Tu in prostia ta ai spus un adevar fara sa iti dai seama,ca Romnia cu toate ca este tara membra NATO si U.E. muncitori romani cu cei din Africani si Asia de sud ar trebui sa se compare nu cu muncitori din celelalte state membre U.E.,numai ca odata cu intrarea in Uniunea Europeana romani au drept de munca in statele membre U.E.caci altfel patroni romani asha cum ai spus tu ii tratau pe muncitori romani,poate ai uitat cum le spuneau patroni romanilor inainte ca tara noatra sa fie in U.E."eu atat iti dau daca iti convine bine daca nu poti sa pleci"si dupa intrarea Romaniei in U.E.au plecat romani din tara lor cu milioanele tocmai pentru ca straini la care sau dus sa munceasca ii tratau mai omeneste fata de patroni romani care ii tratau pe romani lor ca pe sclavi,pentru ca asta inseamna sa fii patron roman si patriot sa storci tot ce poti de tara asta si de la oameni ei.
15
2
lasa ca salbaticii astia cand nu le convine ceva baga cutitul in seccuristul asta, nu-s ca romanii pasnici, si bine ii fac
8
3
Păi da ....r*mănul sa învățat sa stea acasă și sa îi pice din cer ...nu se mai duce pe mai puțin ca e grea munca....De asta a ajuns țara asta așa ..
7
7
Acum se plang ca nu are cine sa le lucreze . Atunci cand au fost , nu au stiut sa-i pretuiasca . Sora mea a lucrat pe sezon camerista . In acelasi hotel lucrau si cameriste de prin asia . Romancel lucrau ore mai multe pe bani cu mult mai putini si tot faceau figuri angajatori . Asiaticile le ora 16 terminau programul de lucru . Castigau mult mai mult , ore mai putin lucrate , li se asigura cazare si masa . Cu alte cuvinte , pentru o asiatica costurile erau mai mari . De ce unui lucrator roman nu i se asigura aceleasi conditii si unui asiatic i se da cu mult mai mult . Asta sa ne spuna angajatori . Plus cheltuieli ca sa-i aduca
21
2
legumele care vin din turcia, egipt, maroc, iordania, etc sunt produse de oameni care muncesc pe salarii cu adevarat mizerabile, cativa dolari pe zi, mai interesati-va, 3000 lei net plus cazare -mancare e decent, mai stie cineva pe ce salarii munceau taranii la c.a.p. si ce standard de viata aveau ?
12
3
s-au scumpit din cauza cutremurului din turcia? nici morcovi nu sintem in stare sa cultivam? de aceea isi cumpara arendasii gipane, imobiliare, an de an, ca nu accepta romanul pomana lor de 3000 lei. ce ne poate lega, uni pe noi romanii? batjocora? minciuna? se pare ca da.
16
1
suntem in U.E. si platim salarii ca in Asia de sud, putin mai mari. Parlamentarii,guvernantii, magistratii, PENSII, SALARII, INDEMNIZATII bogate ei sunt in U E !
13
2
Alino fata tu nu gandesti deloc,cum adica romani sunt de vina pentru ca a ales clasa politica care ia condus dupa 1990 pana astazi,pai romani saraci nu au mers la vot ca vitele votand mereu acelasi partid ci au incercat si cu uni si cu alti dar degeaba,totzi cei ajunsi la putere au uitat instant ce au promis inainte de alegeri si au facut exact invers fata de ce au promis;deci in concluzie nu romani sunt p****i pentru ca totzi cei ajunsi la putere sunt hotzi,asta este scuza perfecta pentru politicianul hotz care le spune romanilor:"sunt eu hotz dar am vajeala de golan in mine pentru ca te-am inselat la fel ca si ala care a fost inaintea mea la ciolan si l-ai schimbat cu mine ca sa scapi de politcianul hotzu care a fost inainte sa vin eu in locul",ei uite fraiere ca eu sunt si mai hotz decat cel care a fost inaintea mea la putere in Romania;deci devina pentru ce sa intamplat in Romania sunt politicieni hotzi inpreuna cu totzi cei care sunt platitzi de stat penru ca sa vegheze la respectarea legi in tara asta dar ei i-au scapat pe hotzi de puscarie sau le-au dat pedepse ridicole raportate la faptele lor in felul asta incurajand hotzia la nivel mare pentru ca ei:politisti si tot ce inseamna control in Romania inpreuna cu judecatori au fost schpaguiti de parlamentari cu legi pentru salarii,pensii si alte drepturi pe care in mod normal astia nu le puteau avea si pe langa astia parlamentari tradatori de tara si-au dat legi speciale si pentru ei si primari caci trebuiau si primari rasplatiti pentru munca lor in defavoarea romanilor si a Romaniei dar favorabila pentru ei primari si partidele care iau promovat si ai caror membri sunt.
8
2
la salariile care le dati nu mai vrea nimeni , sa munciti cu indieni si c****i din africa ca romanii au plecat , nu ii mai prostiti .
9
6
Domnii dezertori si doamnele nevoiase din ukraina nu trebuiau obisnuiti la pomana,trebuia sa ai luam in campul muncii!Asa mai uitau de suparare!Cartierul Henri Coanda trebuia evacuat si aici era bine daca erau cazati refugiatii!Dar in tara asta ce mai este normal?
21
3
Foarte interesant cum ajung toti la concluzia ca in tara noastra nu mai sunt oameni care lucra, ba da sunt dar doresc un salar decent pentru o viata decenta. Sa stea patronul pe salar de 3000 de lei sa se chinuie el sa isi creasca copii pe banii astia sa vada daca se descurca. Cat costa viata in Romania in ziua de astazi? !! Il costa de 3 ori mai mult un muncitor strain, de cat sa fi dat atatia bani ca sa aduca doar un nepalez mai bine dadea unui roman , daca oferea salar minim 1500 de euro, avea coada la poarta. Toti romanii pleaca afara, iar la noi vin nepalezi si etc, asta da treaba...da-ne salariu si ramanem acasa nu plecam, dar ajutati-ne sa traim decent. Romanie frumoasa pacat de oamenii care o conduc, bine ca au ei bani, de noi astia care suntem p****i ca i- am ales , nici nu visam vreodata. Noi oameni de rand suntem de vina ca ii tinem acolo sus. Ne meritam soarta.
19
7
pai nu are muncitori r*mâni pt că la câți bani dă nu vine nimeni, statul îl verifica daca da macar salariul minim?
14
7
sa multumeasca psdului ptr banii dati trintorilor asistati.puneti ba ttiganimea la munca,sa vedeti ce forta de munca aveti.nu muncesc,nu le dati bani.simplu.iar fermierul sa puna mina la morcovi cu familia,s.au dus zilele cimd eram dusi in armata duminica libera sa muncim la bouarii astia milionari!
25
2
Romanul sa desteptat nu mai lucreaza pe putin,asta e munca f grea sa stai aplecat,cocosat cu capul in jos,ii doresc uscarea morcovilor sa dea boala in ei
16
19
Ii dau eu morcovul meu să și l.bage unde vrea...
11
20
Să zică mersi că încă are muncitori la ce salarii dă.....
26
16

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272