REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
18.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ursula von der Leyen şi preşedintele sud-african, conflict la Bruxelles pe tema brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19

Ursula von der Leyen şi preşedintele sud-african, conflict la Bruxelles pe tema brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19

Replica API 19 februarie 2022 | 00:00 577

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a ţinut o ferventă pledoarie în favoarea suspendării brevetelor pentru vaccinurile create împotriva COVID-19, fiind însă respins de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cursul summitului ce a avut loc vineri la Bruxelles între lideri ai UE şi din Africa, relatează dpa, citată de Agerpres.

Ursula von der Leyen, Cyril Ramaphosa

"Vorbim de vieţile a sute de milioane de oameni, şi nu de profitabilitatea câtorva companii", a declarat Ramaphosa la o conferinţă de presă comună.

Deşi donaţiile sunt apreciate, guvernele care sunt serioase în ce priveşte accesul global la vaccinuri ar trebui să susţină o suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală în planul comerţului (cunoscute ca TRIPS - Trade-related Intellectual Property Rights, ce fac din 1995 obiectul unui acord în cadrul OMC; Organizaţia Mondială a Comerţului), în ce priveşte tehnologia medicală legată de COVID-19, a punctat preşedintele sud-african.

Discuţiile privind o propunere în acest sens a OMC, lansată de Africa de Sud şi India în 2002 ca mijloc de a ajuta ţările cu venituri mici să producă propriile vaccinuri, se află în impas. Uniunea Europeană a manifestat lipsă de entuziasm faţă de această propunere, Comisia Europeană argumentând ca mai bine să se folosească "flexibilităţile" existente în cadrul OMC şi să se consolideze capacitatea globală de producţie, prin alte mijloace.

Scepticii relaxării TRIPS susţin că împărtăşirea know-how-ului pentru producţia de vaccinuri este mai importantă decât formula în sine pentru a putea creşte livrările.

Aflată pe aceeaşi scenă cu Ramaphosa, von der Leyen a calificat proprietatea intelectuală ca fiind un "bun preţios", iar preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat la rândul său că nu drepturile de proprietate intelectuală perturbă livrările pe termen scurt, ci problema transferurilor de tehnologie.

UE, care are o rată de vaccinare de 71%, a donat până acum aproape 145 de milioane de doze statelor africane, unde rata medie de inoculare anti-COVID-19 se menţine la 12%.

În fine, toţi participanţii la summitul de vineri au salutat lansarea unei iniţiative de transfer global de tehnologie pentru vaccinurile mRNA susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin care şase ţări africane - Egipt, Kenya, Nigeria, Senegal, Africa de Sud şi Tunisia - vor fi primele state de pe continent care vor primi tehnologia necesară producerii de vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212