REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Va fi totuși iluminat festiv „de criză anul acesta“, la Constanța

Va fi totuși iluminat festiv „de criză anul acesta“, la Constanța

Cristina BĂRBUCEANU 31 octombrie 2022 | 00:00 2721

Mai sunt două luni până la Crăciun, dar autoritățile se pregătesc de sărbători. Din păcate, dat fiind faptul că am început traversarea unei mari crize economice și energetice, primăriile s-au gândit serios să pună luminițe de Crăciun pe străzi și bulevarde, cu bani mai puțini. Spre exemplu, în Constanța Primăria va aloca 2,9 milioane de lei pentru iluminatul festiv, adică jumătate din cât a plătit anul trecut. Orașe precum București, Sibiu, Brașov nu au oferit sume clare, ci caută alternative pentru ca iluminatul festiv să coste cât mai puțin; Satu Mare alocă 500.00 de lei pentru a îmbrăca orașul de sărbătoare, Oradea, 1 milion de lei, iar Bistrița doar 220.000 de lei. 

Municipiul Constanța are deja bugetul pentru iluminatul festiv

Iarna 2022-2023 va fi una a economiei pe toate planurile, dar, mai ales, pe plan energetic. De ani buni, orașul Constanța se îmbrăca serios în straie de sărbătoare în timpul iernii, când, mai ales marile bulevarde se bucurau de jocul luminilor și culorilor datorită iluminatului festiv.

Anul acesta în schimb, iluminatul festiv va fi, dar pe low budget… Primăria condusă de Vergil Chițac a stabilit deja suma pe care o va achita pentru iluminatul de sărbători: 2,9 milioane de lei, cu jumătate mai puțin decât anul trecut, iar firma care va avea grijă să avem minunatele luminițe de Crăciun este Rc Energo Install. Rămâne să vedem cum vor arăta luminițele achiziționate cu bani mai puțini.

Iluminatul festiv în alte orașe din România

În mod evident, economia la energie, și, implicit, la iluminatul festiv, nu se face doar la Constanța. Și în alte orașe s-au luat diverse măsuri pentru ca luminițele de pe străzi și bulevarde să existe, dar cu bani mai puțini. În Satu Mare, primarul Kereskenyi Gabor a susținut că iluminatul festiv va funcționa până la ora 24, de dragul economiei, iar suma alocată pentru acesta va fi de 500.000 de lei, față de suma cuprinsă între 700.000 și 900.000 de lei din anii trecuți.

Pe de altă parte, Capitala caută, până la data de 31 octombrie a.c. parteneri pentru suplimentarea iluminatului ornamental și festiv; mai exact, Primăria caută firme care să decoreze gratuit orașul în straie de sărbătoare. Totodată, Oradea va aloca aproximativ 1 milion de lei pentru iluminatul festiv. La polul opus, ceva mai puțin pentru luminițele de Crăciun de pe drumurile publice alocă primăria din Bistrița: 220.000 de lei, în timp ce Brașov și Sibiu caută soluții pentru economie, fără să fi făcut publică o anumită sumă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da ba drumul la apa calda, ca suntem mai rău ca în Ukraina, primar nenorocit și nesimtit! Nu îti pasa deloc de oamenii acestui oraș și de faptul ca stam asa de 3 luni; nici Ceaușescu nu a făcut asa ceva!! Pana când mai răbdam??Haideți fraților în strada sa ne strigam furia și mizeria !
5
0
Seara circula fel de fel de indivizi dubiosi iar copiii vin de la scoala,cabinete medicale pe intuneric deoarece despotul local a hotarat sa puna in functiune iluminatul mai tarziu,insa bani pentru Halloweenul din decembrie se gasesc Propun eforianului care conduce urbea noastra sa înscrie Constanta la programul Rabla pt becuri
5
0
Este o mare problema cu acest iluminat festiv la Constanta,deoarece deja pe strazi a inceput marea economie.Cum ar fi ca cei din centrul orasului sa aibe si iluminat festiv ,iar restul cartierelor sa faca economie?
8
0
criza energetica dar pampalaul de primar contra Constantei pune autobuze electrice
6
1
Ma mir ca are tupeul sa lumineze gropile la care nu lucreaza nimeni
8
0
2,9milioane :-/ Cu bani aceia dati drumul la spit de infecțioase Necesitate anul nou o data spitalul foloseste tooooot anul Dac v ar pasa
11
1
Pai pentru pulime parca trebuie.... Economie. Aaaaa.... numai pentru pulime.
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367