REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Vă plimbaţi cu câinele prin parc fără botniţă? Iată ce au păţit doi tineri

Vă plimbaţi cu câinele prin parc fără botniţă? Iată ce au păţit doi tineri

Replica API 10 aprilie 2017 | 00:00 3022

V-aţi întâlnit cu un câine fioros? Cu un Pit Bull, de pildă, sau cu un Rottweiller. Aflaţi că toţi câinii gresivi trebuie să fie declaraţi la Poliţie, să poarte botniţă şi lesă. Lege în acest sens există din 2002. Stăpânii de câini agresivi trebuie să-i declare la Poliţie, precizează o Ordonanţă de Urgenţă 55 a Guvernului republicată în Monitorul Oficial.

Cum legile sunt făcute să fie încălcate, majoritatea deținătorilor de patrupede nu respectă prevederile în vigoare. Astfel, la data de 07.04.2017 au fost depistați în Parcul Tăbăcărie G. Elisabeta de 21 ani din Constanța și A. Mohammed de 27 ani, care plimbau doi câini rasa Rottweiler și Ciobănesc German fără a purta botniță. Cei doi au fost sancționați contravențional conform prevederilor OUG 55/2002.

Potrivit ordonanţei, câinii agresivi au fost grupaţi în două categorii: a) câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câinii de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”. Legea spune că prin câini agresivi se înţelege „orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domenstice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

” Nu intră în categoria câini agresivi „orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine şi orice câine folosit de unităţile de poliţie, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciil publice de securitate, protecţie şi pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană”. Cei care nu respectă legea pot primi amenzi între 100 şi 3.000 de lei, iar faptele grave se pot pedepsi cu închisoare cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

Iată ce obligații au persoanele care dețin câini

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta minimă de 18 ani; să aibă capacitate deplină de exerciţiu și să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Persoanele care deţin astfel de animale sunt obligaţi să: tatueze sau să microcipeze câinele; să vaccineze antirabic animalul și să aibă asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinele deţinut. Pierderea sau decesul unui câine agresiv, precum şi înstrăinarea acestora vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui. Câinii catalogaţi ca agresivi au acces în locurile şi localurile publice doar dacă poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesa. În caz contrar, Poliţia va putea dispune plasarea animalului într-un loc special amenajat, cheltuielile de întreţinere fiind suportate de stăpân.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Atatea legi si ordonante stiti sa dati , da sa face-ti ceva nu sunte-ti in stare . Spatii separate de joaca ptr copi, si spati ptr animalute. Toata ziua stati si va plangeti pe fb , ca se face, ca nu se face ... toti sunte-ti o apa si un pamant , penali si iar penali asa a ajuns tara asta , daia nu respecta nimeni nimic , nu e de mirare daca nu conduc puscariasi si penali nu respecta nimeni nimic ...
0
0
merg de pe jos intre tomis 3 si iesirea din constanta spre ovidiu. stringi, daca vrei, in fiecare zi, 2-3 kg de rahat de ciine lasat de cei care-si plimba ciinii pe acolo. nu am vazut vreodata vreun politist pe acolo.
0
0
Mananci mult cacat fato ! Cred ca habar nu ai despre ce vorbesti , as. Chinologica nu este de stat ! iat restul dezinformare totala .
0
3
Rezolvati problema cainilor maidanezi si dupa aia treceti si la cei cu stapan.Sunt reguli de respectat incepand de la locul unde ,cum si cand ai voie sa-ti plimbi cainele si pana la a curata locul de dejectii animale.Asa e peste tot in tarile civilizate.Cum noi nu intram in aceasta categorie ...fara alte comentarii.
6
5
Ce va e greu sa respectati legea cand e vorba de caini din rasele enuntate mai sus? Multi nici nu le-au pus cip Prea v-ati obisnuit sa incalcati legea , e timpul sa intram si noi in normalitate Cat priveste expresia CPK cu scufita nu am cuvinte Cand hranesti un om al strazii esti jigodie? Asa e si cu cainii fara stapan
9
0
Jigodiile care hranesc comunitari in fata blocului ce pedepse primesc?
5
2
nici nu mai sint gardieni de de 3 ani in parcul viitorului
3
0
gardienii publici ce stau in parcuri si in locurile de joaca de copii ce pazezc? stau numai sa isi ia salariul? in parcul viitorului, ieri, un barbat se plimba cu copilul si cu catelul in locul de joaca pentru copii. domnul gardian statea la soare in cascarabeta lui acolo si rezolva integrame. asta pe langa faptul ca cei ce se uitau la un meci de fotbal scuipau semintele direct pe jos.......
7
4
Am un caine ucigas.
1
6
Politia sa-si faca datoria... sant sute de astfel de cazuri in tot orasul ...acum ati aflat?
13
4
Sa sugi pula tu si familia ta bai .........
3
6
AMENDATI CU 10000 DE LEI ,,,GHIOARLELE INPUSCATE..
10
9
Intr-un oras plin de maidanezi, intr-un parc plin de rahat de caine, gata, s-a identificat problema, cainii fara botnita.
10
13
sunteti niste idioti taranoi
3
15

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102