REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Vaccin antigripal Moderna cu ARN mesager: Rezultate promiţătoare, dar mai slabe decât ale serurilor existente

Vaccin antigripal Moderna cu ARN mesager: Rezultate promiţătoare, dar mai slabe decât ale serurilor existente

Replica API 13 decembrie 2021 | 12:57 742

Compania americană Moderna a anunţat vineri că vaccinul său experimental dezvoltat împotriva gripei şi bazat pe tehnologia ARN mesager a furnizat rezultate promiţătoare într-o fază incipientă a unui studiu clinic, dar mai slabe decât cele generate de serurile de acelaşi tip care există deja pe piaţă, în special în ceea ce priveşte persoanele vârstnice, informează Reuters, citată de Agerpres.

Compania Moderna, al cărei sediu general se află în oraşul Cambridge din statul american Massachusetts, a precizat în cadrul unei prezentări oficiale pentru investitori că nivelurile de anticorpi generate de vaccinul său antigripal - conceput pentru a neutraliza toate cele patru tulpini principale ale virusului gripal - într-un stadiu incipient al unui studiu clinic nu au fost la fel de robuste pentru categoria vârstnicilor precum cele furnizate de vaccinul antigripal Fluzone HD produs de compania Sanofi.

"Pe de-o parte, anticorpii au crescut până la niveluri bune, dar, pe de altă parte, aceste niveluri nu au fost la fel de ridicate sau mai bune decât cele oferite de unele vaccinuri cu eficacitate înaltă, precum Flublok şi Fluzone HD", a declarat Michael Yee, analist al Jefferies Group.

Acest vaccin-candidat, denumit mRNA-1010, are la bază tehnologia ARN mesager, care se află şi în spatele vaccinurilor anti-COVID-19 produse de Moderna şi Pfizer-BioNTech. După succesul uriaş al vaccinurilor cu ARN mesager în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, producătorii farmaceutici din lumea întreagă se grăbesc să profite de această tehnologie şi să dezvolte vaccinuri împotriva altor boli, inclusiv împotriva gripei.

Studiul clinic de fază incipientă demarat de Moderna a testat noul vaccin pe 180 de voluntari, iar o etapă intermediară a aceluiaşi studiu a înrolat peste 500 de participanţi şi testează noul ser comparându-i eficienţa cu cea a unui alt vaccin antigripal deja autorizat, a precizat compania americană, care aşteaptă rezultatele analizei sale interimare la începutul anului 2022.

Datele comunicate vineri, deşi sunt preliminare, plasează Moderna înaintea altor producători farmaceutici, inclusiv în faţa rivalului său Pfizer, care testează la rândul lor vaccinuri antigripale bazate pe tehnologia ARN mesager.

Moderna a anunţat, de asemenea, că dezvoltă un vaccin pan-respirator cu rapel anual, care va ţinti numeroase virusuri, inclusiv COVID-19, virusul gripei şi virusul respirator sinciţial. Acest vaccin pan-respirator, denumit mRNA-1345, a furnizat deja rezultate pozitive într-un studiu clinic de fază incipientă.

Un alt producător de vaccinuri, Novavax, testează la rândul său în această perioadă un vaccin combinat împotriva gripei şi COVID-19, care a arătat rezultate promiţătoare în studii preclinice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212