REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Vasile Delicoti vrea referendum la Poarta Albă să transforme comuna în oraș. Video

Vasile Delicoti vrea referendum la Poarta Albă să transforme comuna în oraș. Video

Mirela PASCAL 27 octombrie 2023 | 00:00 2787

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, s-a aflat joi, 26 octombrie, în studioul Replica, unde a vorbit despre proiectele pe care administrația locală le are în dezvoltare, dar și despre problemele cu care se confruntă. Totodată, Delicoti a făcut și un anunț important! Își dorește ca Poarta Alba să fie transformată în oraș. Sunt mai multe criterii pe care trebuie să le îndeplinească, unul dintre acestea, și cel mai important, este dorința locuitorilor. Iar pentru asta va face un referendum!

Vasile Delicoti vrea referendum la Poarta Alba sa transforme comuna in oras. VideoVasile Delicoti - primarul comunei Poarta Albă și Mirela Pascal

În debutul interviului, Vasile Delicoti a vorbit despre proiectele pe care le are în desfășurare și despre problemele pe care le întâmpină acum, pe final de an. „Acest sfârșit de an este un sfârșit destul de greu pentru toate primăriile, vorbesc cu foarte mulți colegi, toți sunt disperați, într-un fel. Nefăcându-se nici o rectificare bugetară, sunt foarte multe proiecte europene cu termen de finalizare 2023, 31 decembrie, ceea ce punea o foarte mare presiune pe bugetele locale și pe primării. Deoarece constructorii au lucrat în speranța că banii vor veni la timp, criza a venit peste noi, este criză la nivel mondial și toți constructorii și-au terminat resursele și le este foarte greu să finalizeze aceste proiecte până la 31 decembrie, dacă nu vin cât mai urgent banii din fondurile europene”, spune Vasile Delicoti. Ce proiecte trebuie finalizate până la sfârșitul anului? „Celelalte proiecte pe care le-am avut până acum pe fonduri europene sunt încheiate, avem doar proiectul cu reabilitarea Colegiului Agricol unde trebuie să finalizăm recepția lucrării, dar avem și un proiect foarte mare cu termen 31 decembrie - rețeaua de gaze. Sunt proiecte de peste 10 milioane de euro, cu o co-finanțare între 9 și 22 % , este destul de greu de suportat. În momentul de față suntem destul de avansați, tot ce înseamnă rețea de distribuție în interiorul localității este gata, mai avem doar foarte puțin în exteriorul localității, undeva la 4-5 km, care nu înseamnă mult pentru un constructor. Se va finaliza rețeaua și lucrăm la partea de branșamente, acolo suntem undeva la 50 %, dar se pot finaliza până la finalul anului. Problema apare la partea financiară pentru că deconturile se fac destul de greu. Decontările au început sa curgă din a doua jumătate a anului 2023, ceea ce a îngreunat verificarea acestor cereri de plată și cereri de rambursare”, a completat Delicoti.

Delicoti e de acord cu reorganizarea teritorială, chiar dacă și-ar pierde funcția

Cine este de vină pentru nedecontarea banilor la timp? „E ușor să găsim vinovați, probabil este un context internațional, probabil n-am dat prioritate cheltuielilor așa cum trebuie și nimeni nu are curajul să ia măsurile necesare, precum restructurarea teritorială”, a punctat alesul șef din Poarta Albă. Referitor la acest aspect, Vasile Delicoti spune că vede cu ochi buni acest proiect și consideră că ar trebui realizat, chiar dacă mulți primari, șefi de Consilii Județene și consilieri și-au pierde funcțiile.

Vasile Delicoti vrea referendum la Poarta Alba sa transforme comuna in oras. VideoVasile Delicoti, primarul din Poarta Albă

S-ar face o foarte mare economie cu personalul. Avem în municipiul Constanta 320.000 de locuitori, un primar și doi viceprimari, în restul județelor 69 de primari, 69 de viceprimari și vorbim de 400.000 de locuitori, plus personalul din primării. Funcțiile sunt ale statului, nu sunt ale primarilor, ca să spună că și le pierd. Nu e funcția mea, dacă sunt primar acum, nu înseamnă ca e funcția mea, funcția mea e la mine în societate, la mine acasă. Eu am ce să fac, dacă nu mai sunt primar. Atâta timp cât sunt acolo, fac tot ce pot pentru localitatea mea și pentru cetățenii din localitate care m-au învestit timp de patru mandate, sunt născut crescut acolo, am făcut școală acolo, am business-urile acolo. Ca să am eu post de primar nu înseamnă că trebuie să stea în loc dezvoltarea României. Dacă vreau, pot candida la Constanța, pot candida în altă parte, nu mă ține nimeni dacă am sprijinul cetățenilor, pot candida oriunde”, a mărturisit Delicoti.

Delicoti vrea să transforme Poarta Albă în oraș!

Întrebat dacă a luat în calcul să transforme comuna Poarta Albă în oraș, Delicoti a răspuns fără să stea pe gânduri. „Studiind noile ghiduri de finanțare, am constatat că cele mai mari avantaje sunt pentru privați. Plus că fondurile europene sunt mult mai mari pentru fiecare proiect în parte în momentul în care ești oraș, dar foarte multe finanțări se dau acum și pentru societățile care au sediul într-un oraș. De aceea sunt firme care preferă să aibă sediul în Constanța, ceea ce face ca multe comune să fie private de cota de 63% pe venit. Noi am crescut foarte mult, din toate punctele de vedere al utilităților, al infrastructurii, populația a crescut, dar încă mai găsim această reticență din punct de vedere al sediului”, a răspuns primarul. Vasile Delicoti a mai precizat faptul că își dorește să facă un referendum, ca să afle opinia locuitorilor, iar acest lucru s-ar putea întâmpla într-un an, maximum doi. „Eu îmi doresc acest lucru, trebuie să și-l dorească și cetățenii, am tot discutat despre el. N-am dat drumul unui Referendum pentru că aștept să terminăm cu tot ce înseamnă activități, ca și condițiile din Poarta Albă să fie unele de oraș. Pentru că avem apă, canalizare, curent, gaz, mai avem un proiect care ar fi foarte important pentru condiția de oraș - un centru medical mare, unde să avem mai multe specialități”, a completat Delicoti.

Mai multe despre acest subiect, puteți urmări în interviul integral de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212