rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu în exclusivitate

Veteranul teatrului constănţean, Alexandru Mereuţă, coleg de cameră cu Toma Caragiu

O viaţă întreagă dedicată teatrului. O viaţă de om, în care scena a fost casa lui, în care a cunoscut şi a colaborat cu nume mari ale scenei româneşti. Despre perioada studenţiei, în care a locuit cu renumitul Toma Caragiu sau despre ce înseamnă actoria în ziua de azi, am vorbit cu Alexandru Mereuţă, veteranul teatrului constănţean.

Reporter: Domnule Mereuţă, sunteţi decanul de vârstă al artiştilor constănţeni. De cât timp lucraţi în această branşă?

Alexandru Mereuţă: La momentul actual, am peste 63 de ani dedicaţi scenei. Îmi amintesc şi acum despre anii de studenţie, dar şi despre profesorii care mi-au îndrumat paşii în această meserie. Cea de care îmi voi aduce însă aminte mereu este Lucia Demetrius.

Rep.: Când şi cum aţi debutat?

A.M.: Chiar dacă acum activez la Constanţa, mi-am început cariera la Teatrul Tineretului din Bucureşti, unde am fost angajat timp de patru ani. M-am simţit legat de litoral de când am venit prima dată în tabără, la Eforie. Unul dintre profesorii noştri mi-a spus că o să organizeze un mic festival, mi-a dat o carte din care să citesc o poezie. Eu mi-am ales una despre frământările unui deţinut politic şi când a venit ziua serbării, unii au cântat, iar la sfârşit, a urmat un marş al clasei muncitoare, după care eu am recitat poezia respectivă. La câteva minute după, în faţa mea s-a oprit o pereche, care m-a întrebat ce vreau să fac după absolvirea şcolii. Eu le-am răspuns că voi urma o carieră de inginer industrie grea, pentru că aşa era profilul. Soţia acelui colonel mi-a spus că am talent şi ar fi păcat să nu mă fac actor, însă la acel moment mai aveam doi ani de şcoală. Între timp, am fost informat că există un conservator pentru tinerii muncitori- Oficiul Muncitoresc de Educaţie şi Cultură, unde m-am prezentat, am spus poezia şi m-a preluat cineva care a rămas urme adânci în educaţia mea. Acea persoană era Lucia Demetrius. Ea m-a pregătit foarte bine şi uite-aşa, debutul meu s-a produs în anul 1948, când am fost admis student la Institutul de Arte din Bucureşti.

Rep.: Cum a decurs activitatea la teatrul din Capitală?

A.M.: Este adevărat că am început la Bucureşti, dar pentru că nu m-am simţit satisfăcut din punct de vedere profesional, am plecat la Bârlad, unde am ajuns şi director. Acolo am stat, însă, doar cinci ani, după care am venit la Constanţa, pentru că m-am supărat pe autorităţile locale. La Bârlad, am avut onoarea de a lucra cu unul dintre cei mai renumiţi regizori de teatru, Sică Alexandrescu, pe care l-am întâlnit peste alţi câţiva ani.

Rep.: Ce roluri v-au plăcut cel mai mult?

A.M.: Chiar dacă de-a lungul timpului, am putut fi urmărit de public în numeroase piese de teatru, îmi aduce aminte cu mare plăcere de două roluri, cel din piesa de teatru "Papa se lustruieşte", în care l-am interpretat pe Papa şi de rolul Ianke, din "Take, Ianke şi Cadâr". Alte roluri care mi-au plăcut au fost cele din "Visul unei nopţi de vară", "Livada cu vişini", "Vrăjitoarele din Salem". De asemenea, îl iubesc pe Mihai Eminescu, ale cărui poezii le-aş recita în orice moment.

Rep.: Aţi fost coleg de cameră în facultate cu Toma Caragiu. Cum v-aţi înteles cu el?

A.M.: Am avut norocul să locuiesc cu Toma Caragiu cam un an de zile. Deşi în 1948 el îşi finaliza studiile, nu avea în nici un strop de aroganţă. Faima nu l-a schimbat niciodată. Era un adorabil, foarte sociabil, glumeţ. Nu era răutăcios niciodată. La acel moment, era deja actor la Teatrul Naţional. Îmi amintesc şi acum că la acea epocă venea acasă imediat după spectacole şi mă întreba ce mâncăm. Cum nu ne îngrijeam de acest aspect, de multe ori ne duceamun etaj mai sus, la studenţii de la Arte Plastice şi luam de la ei tot ce găseam: un borcan de untură, jumeri sau dulceaţă, după care puneam la loc ce rămânea.

Rep.: Aţi mai ţinut legătura cu el după absolvire?

A.M.: Mai târziu s-a înrolat în armată. De acolo, mi-a trims două cărţi poştale, pe care le păstrez şi-n ziua de azi. În anul 1951 a venit la Constanţa. L-am mai revăzut prin oraş, dar şi pe la filmări. Am ţinut mereu legătura cu el, între noi doi înfiripându-se o prietenie puternică.

Rep.: Cu cine aţi mai colaborat pe parcursul acestor ani?

A.M.: Am jucat şi cu Radu Beligan, cu Grigore Vasiliu în piesa "Adam şi Eva". Mi-a rămas în minte şi marele maestru Sică Alexandrescu, regizor de mare valoare, care a montat la Constanţa "Papa se lustruieşte". Atunci, a fost distribuit în rol un venerabil şi important actor, dar care avea, pe lângă activitatea artistică şi alt gen de preocupări, precum jocurile de noroc. Pe data de 30 august a fost premiera unei piese, iar în octombrie trebuia să plecăm în turneu. M-am dus la regizor să joc rolul în dublură, dar am fost refuzat. Ambiţios şi hotărât, am învăţat rolul şi după concediu, colegul meu mi-a zis că el nu poate juca două roluri pe zi. Şansa mi-a surâns. Am plecat la Brăila, Galaţi, Bacău şi după aceea mi-a spus că nu mai poate juca. La acel moment am fost întrebat dacă ştiu rolul şi seara l-am jucat la Paşcani. Apoi, am jucat în locul lui Morţun tot turneul.

Rep.: Cum vi se pare teatrul în ziua de azi?

A.M.: Eu am fost întotodeauna de părere că omul sfinţeşte locul, dar nu astăzi nu mai văd la actorii tineri elanul creator pe care l-au avut înaintaşii noştri. În teatru, trebuie să ştii şi să te umileşti şi să te sacrifici. Trăirea într-un rol nu are tangenţe decât cu talentul interior pe care îl ai. Viaţa interioară a unui actor este cu totul altceva decât viaţa interioară a unui om care vine la teatru, citeşte textul, îl îvaţă bine şi îl rosteşte într-un spectacol. L-a citit nuanţat, dar unde este vibraţia, trăirea?

Rep.: Mai există tineri care există această vibraţie?

A.M.: Trebuie să recunoaştem că apar mereu talente. Unii mai au de perfecţionat meseria, dar au glasul plăcut. Cu toate acestea, mai trebuie să lucreze la dicţie. Majoritatea nu sunt animaţi de a rupe meseria şi a o planta în sufletul lor cu toată tăria. Trebuie să ai textul în minte, suflet şi-n inimă, şi-n carne. Devii personaj după ce ai împliniri totale, nu mai eşti tu, eşti personajul acela pe care-l interpretezi.

Rep.: Se poate trăi din meserie de actor?

A.M.: Retribuţia este foarte modestă. Tinerii din ziua de azi iau între 900 şi 1.200 de lei, bani cu care nu zic că nu se poate trăi, dar nu-şi pot lua zborul.

Rep.: Cum comentaţi gestul lui Claudiu Bleonţ, care s-a dezbrăcat în public?

A.M.: Sunt teribilisme care denotă pierderea unui autocontrol, a unor judecăţi care apar în legătură cu gestul respectiv. Eşti un om al sufletelor bune, chiar dacă joci roluri negative. La o asemenea exagerare, nu te poţi aştepta şi este rău pentru că el e un actor care are virtuţi, nu e tocmai un nimeni. Cred că i-a scăpat ceva nebunie.

Mirabela PANFIL

luni, 22 august 201128
Comentarii
mai mult...Replica
1 noi 00:06ReplicaCOVID-19 a LOVIT și în ISU Dobrogea! Cine CONDUCE acum INSTITUȚIA

După ce infectările cu coronavirus au explodat la Constanța, iată că virusul face victime și în rândul ISU....1731

1 noi 00:03ReplicaO TÂNĂRĂ aflată în CARANTINĂ a CĂZUT de la ETAJ, pe strada Adamclisi1553
1 noi 00:07ReplicaConstănțeanca Andreea BĂNICĂ, FĂCUTĂ PRAF pe REȚELELE de socializare255
1 noi 00:05ReplicaSe judecă APELUL în dosarul POLIȚISTEI care a fost AMENINȚATĂ de BIȘNIȚARII din Tomis 3

Ismail Ancer a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj, pe 7 octombrie. Cum decizia...144

1 noi 00:05ReplicaUn PREOT din CONSTANȚA a COMEMORAT victimele de la COLECTIV306
1 noi 00:05ReplicaSimona Halep are CORONAVIRUS2266
1 noi 00:10ReplicaRECORD de INFECTĂRI cu COVID-19 la Constanţa!

Până sâmbătă, 31 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 241.339 de cazuri de persoane infectate cu...1372

1 noi 00:09ReplicaANDI MOISESCU, testat POZITIV cu CORONAVIRUS699
1 noi 00:09ReplicaFOCAR de CORONAVIRUS la un CENTRU din Negru Vodă: 62 de persoane infectate894
1 noi 23:47ReplicaTĂTARU susţine că NU va fi o CARANTINARE generală

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă că nu se pune problema unui lockdown la nivelul României...400

1 noi 23:44ReplicaA MURIT SEAN CONNERY!629
1 noi 23:53ReplicaCNAIR: Rovinieta şi peajul NU vor putea fi achiziţionate duminică prin SMS sau online316
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 noi 00:00SportLiverpool întoarce scorul și urcă pe primul loc (2-1 vs West Ham)

Liverpool a urcat pe prima poziție în clasament, după ce a întors scorul cu West Ham (2-1), în etapa a șaptea din...56

1 noi 00:00SportLiga 1: Hermannstadt vs CSU Craiova 0-1 - Bancu a înscris

Formaţia CS Universitatea Craiova a învins, sâmbătă seară, în deplasare, cu scorul de 1-0, echipa Hermannstadt,...66

1 noi 00:00SportLiga 1: FC Botoșani vs UTA Arad 2-3

Formaţia FC Botoşani a fost învinsă, sâmbătă seară, pe teren propriu, cu scorul de 3-2, de echipa UTA Arad,...63

1 noi 00:00SportBundesliga: Victorii în deplasare pentru Bayern Munchen și Borussia Dortmund

Echipele Bayern Munchen şi Borussia Dortmund şi-au respectat statutul de pretendente la titlul de campioană a...71

Local
31 oct 23:30LocalTânără din Constanţa, cercetată în Franţa pentru proxenetism, reţinută pentru 24 de ore

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat o femeie, de 22 de ani, cercetată de...824

31 oct 23:30LocalAutorizația de circulație tramă stradală, obligatorie la controalele în trafic

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce la cunoștința persoanelor fizice și juridice care...1013

31 oct 23:29LocalConstănțenii sunt invitați să doneze sânge

495

31 oct 23:31LocalCORONAVIRUS: 3 NOI DECESE, la Constanța

Până vineri, 30 noiembrie a.c., 6.867 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În...1249

31 oct 23:31LocalTransport gratuit și pentru elevii din școlile private

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei...529

31 oct 23:30LocalFără PERMIS, pe străzile din Constanţa

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 23 de ani, pe numele căruia...562

31 oct 23:29LocalCovid-19: 115 CAZURI NOI la Constanța și 6.546 în țară

Până vineri, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul...1291

31 oct 23:28LocalPrefectul Constanței convoacă cosilierii locali din mai multe localități

Consilierii locali din Ghindărești, Adamclisi, Mircea Vodă, Istria, Ovidiu și Cernavodă au fost convocați de...1428

31 oct 23:28LocalCinci unități de învățământ din Constanța au intrat în scenariul 3

1462

Politică
31 oct 00:00PoliticăLaura Scântei (PNL): Legea tratamentului medical al supravieţuitorilor de la Colectiv le ajută inimile să bată cu speranţă

Senatorul PNL Iaşi Laura-Iuliana Scântei a salutat, vineri, promulgarea de către preşedintele României a legii pe...326

31 oct 00:00PoliticăLegea „Fără politică în şcoli“, redepusă în Parlament

Persoanelor care deţin funcţii de conducere, îndrumare şi control în şcoli, în inspectorate şcolare sau Casa...373

31 oct 09:48PoliticăNoii consilieri locali din 11 localități, convocați în ședință

891

Interviuri
3 sep 16:52InterviuriMihai Lupu are încredere că va câștiga Consiliul Județean Constanța

Mihai Lupu este candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța. Este convins că va câștiga alegerile și spune că...1913

9 oct 00:09InterviuriINTERVIU cu Ionuţ RUSU, VIITORUL VICEPRIMAR al Constanței! VIDEO

A intrat în Consiliul Local Municipal Constanța din dorința de a creşte calitatea vieţii constănțenilor, alături...8519

6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

2926

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...7825

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

Năvodărenii și-au ales primarul la alegerile din 27 septembrie, reconfirmându-l pe Florin Chelaru în funcție....3201

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

3113

Monden
31 oct 00:00MondenBrad Pitt şi Nicole Poturalski s-au despărţit, la doar 3 luni de începutul controversatei lor poveşti

Vestea că actorul de 56 de ani are o nouă iubită, de 27 de ani, a apărut în luna august. Dar cei doi nu au putut...406

31 oct 00:00MondenEric Clapton a aflat la 9 ani că sora lui mai mare era, de fapt, mama sa

Starul rock avea numai 7 ani când a auzit-o pe mătuşă cum o întreba pe mama lui „Ai vreo veste de la mama lui?”...458

31 oct 00:00Monden„Am crezut că a ucis-o”, Shania Twain dezvăluie cele mai groaznice amintiri ale copilăriei sale plină de abuzuri

337

31 oct 00:00MondenScarlett Johansson s-a căsătorit pentru a treia oară în cadrul unei "ceremonii intime"

Actriţa americană Scarlett Johansson s-a căsătorit pentru a treia oară, unindu-şi destinele la sfârşitul...368

31 oct 00:00MondenCoronavirus: Disneyland Paris se închide după ce Franţa a anunţat o a doua perioadă de izolare la domiciliu

Parcul de distracţii Disneyland din Paris, deţinut de compania Walt Disney Co, îşi va închide din nou porţile...313

31 oct 00:00MondenUn film egiptean a câştigat premiul Palme d'Or la Cannes pentru cel mai bun scurtmetraj

303

Mapamond
Sănătate
31 oct 00:00SănătateRegimul pentru femeile cu ovare polichistice: alimente permise și interzise

Sindromul ovarelor polichistice este, de regulă, o afecțiune cu semne distinctive precum menstruațiile neregulate sau...319

31 oct 00:00SănătateTratează insomnia cu ceaiuri naturale

Există câteva secrete pentru un somn liniștit și specialiștii ne recomandă să avem un ritual înainte de culcare,...328

31 oct 00:00SănătateTerapia anxietății - 5 tehnici de relaxare eficiente dovedite științific

311

31 oct 00:00SănătateRiscul de burnout în timpul perioadelor stresante

Termenul „burnout” se referă la un sindrom specific legat de stres. Cine este în pericol să se confrunte cu...293

31 oct 00:00SănătateMăștile cu argilă, o alegere inspirată pentru ten

Argila este un ingredient benefic pentru piele, fiind folosită de secole de civilizațiile antice. Măștile cu argilă...304

31 oct 00:00SănătateAnghinarea și alte 9 alimente ideale pentru detoxifiere

Nu trebuie să pici în capcană din spatele unui mit renumit: acela că organismul tău are nevoie de ajutor din...328

31 oct 00:00Sănătate6 obiceiuri matinale care îți asigură energie pozitivă toată ziua

Activitățile cotidiene, stresul, lipsa timpului și problemele cu care te confrunți pe parcursul zilei te afectează...366

31 oct 00:00SănătateSupă care accelerează metabolismul și face pielea mai frumoasă

Un metabolism accelerat nu numai că îți oferă mai multă energie, însă te ajută să îți menții și silueta....354

31 oct 18:42SănătateCum te protejezi de coronavirus la locul de muncă

387

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT