REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Viaţa în Consiliul Judeţean, DUPĂ Nicuşor Constantinescu. Cu ce se ocupă Horia Ţuţuianu, actualul preşedinte

Viaţa în Consiliul Judeţean, DUPĂ Nicuşor Constantinescu. Cu ce se ocupă Horia Ţuţuianu, actualul preşedinte

Replica API 17 mai 2017 | 00:00 568

Horia Ţuţuianu

Zilele trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, a anunţat că participă la ecologizarea unei zone din Limanu, ca urmare a invitaţiei lansate de edilul localităţii, Dan Georgescu. De înţeles într-un fel acţiunea, în sensul că cei doi sunt colegi de partid, însă, pe de altă parte, preşedintele CJC a fost criticat pentru că se lansează în activităţi de cultivare a imaginii.

“Ce treabă are şeful CJC cu strângerea gunoaielor?”. Ţuţuianu a explicat că... are: „Participarea mea nu a avut legătură cu partidul. Este un semnal de alarmă şi a fost constituită şi o comisie. Acolo, la Limanu, nu vorbim despre locuitori ai comunei care aruncă gunoiul pe cele 7 hectare afectate. Acolo, de ani de zile, s-a venit cu camioane de gunoi şi moloz rezultat de la construcţii.

Din informaţiile noastre, se venea din localităţile limitrofe. Deci, este o reală problemă, este ceva grav, motiv pentru care am făcut adrese şi către Ministerul Mediului, cât şi către Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat Ţuţuianu. (DECLARAŢII COMMPLETE PE ACEST SUBIECT AICI: http://www.replicaonline.ro/horia-tutuianu-precizari-privind-groapa-ilegala-de-gunoi-de-la-limanu-318370/ )

Dincolo de acest subiect, Ţuţuianu a explicat, într-un interviu acordat cotidianului „Replica” de Constanţa, care sunt priorităţile mandatului - la aproape un an de când a preluat funcţia de preşedinte -, asta în contextul în care toată lumea începe să devină nerăbdătoare, aşteptând ca rezultatele muncii conducerii CJC să fie cât mai rapid vizibile.

Reporter: Domnule preşedinte, care sunt priorităţile mandatului dvs.?

Horia Ţuţuianu: A trecut aproape un an de când am preluat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Priorităţile mele au rămas aceleaşi! Îmi doresc un sistem sanitar performant pentru locuitorii judeţului Conmstanţa, o infrastructură rutieră modernă, un mediu deschis, orientat spre investiţii, un judeţ dotat din punct de vedere al gestionării deşeurilor şi, nu în ultimul rând, un sistem de învăţământ accesibil tuturor copiilor din judeţ.

Împreună cu echipa mea, am lucrat în paralel pe toate aceste domenii. Nu vă ascund faptul că, în toate aceste sectoare, sunt proceduri specifice – ample şi anevoioase. Este greu de imaginat că, în numai câteva luni, puteam să realizăm ceea ce nu s-a împlinit în ani întregi. În toate domeniile pe care le-am menţionat am făcut paşi importanţi.

De exemplu, în ceea ce priveşte sistemul sanitar , intrăm pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte angiograful, unde mai trebuie achiziţionat un singur element – chiller sistem de ventilaţie. La Secţia Neurologie este în derulare licitaţia pentru un ecograf cu staţie Doppler şi un electromiograf digital. De asemenea, este câtigată licitaţia privind înlocuirea staţiei de sterilizare. Valoarea staţiei este de aproximativ 700 de mii de lei, investiţie a Consiliului Judeţean. Estimez că va fi gata la începutul toamnei.

O altă prioritate este extinderea unităţii de primiri urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean, un proiect în valoare de 2 milioane de euro, un poriect care a fost selectat de către Ministerul Sănătăţii pentru finanţare. În paralel, am continuat să lucrăm la proiecte pe fonduri europene, atât pe domeniul cultural – şi aici amintesc despre salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu, restaurarea Cetăţii Carsium, reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională Constanţa, precum şi restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic.

Avem pregătite proiecte şi pentru punerea în valoare a Cetăţeii Histria sau a ansamblului rupestru Murfatlar. Pentru acestea două căutăm surse de finanţare viabile. În privinţa reabilitării infrastructurii, avem depuse mai multe proiecte: spre exemplu tronsonul Cernavodă-Alima-Ion Corvin. În faza de pregătire suntem şi cu proiectele privind reabilitarea dintre Corbu şi Mihai Viteazu, precum şi Histria-Tariverde.

În domeniul social, am lucrat la 5 proiecte de reabilitare a locaţiilor în care funcţionează centre de plasament sau servicii de îngrijire şi asistenţă. Nu vă ascund că nu există săptămână în care să nu organizăm cel puţin o deplasare în judeţ, tocmai pentru a discuta cu autorităţile locale pe tema problemelor cu care se confruntă. Chiar în acest week-end am descoperit acel dezastru ecologic de la Limanu: cele peste 7 hectare de teren agricol transformate într-o groapă de gunoi ilegală.

Rep.: De la preluarea conducerii CJC şi până acum, au fost făcute o serie de schimbări la nivel de personal, organizare etc. atât de mare era dezastrul găsit în urma fostului preşedinte? Sau fiecare vine cu echipa lui la „prăvălie”?

Horia Ţuţuianu: Nu vreau s discut despre fosta conducere a CJC. Nu consider că ar fi o atitudine profesionistă din partea mea. Vă pot spune însă că, pe anumite direcţii am găsit profesionişti, oameni cu idei şi viziune care m-au ajutat să reglez anumite situaţii pe parcurs. Dar, în alte direcţii am identificat o reală lipsă de personal. În ansamblu, am sesizat o teamă a angajaţilor de a-şi asuma decizii, ca urmare a evenimentelor cu repercusiuni în justiţie. Nu am făcut însă nici o concediere.

Am analizat situaţia şi, deoarece îmi doresc eficienţă, am gândit o nouă organigramă, în sensul în care vrem să eficientizăm activitatea. eu provin din mediul privat şi am asigurat ăntotdeauna un management bazat pe criterii de performanţă. Acelaşi lucru îl doresc şi la CJC; am comasat diferite direcţii şi servici aşa încât să fluidizăm activitatea. am făcut acest lucru deoarece am remarcat o serie de blocaje.

Rep.: Vorbiţi la modul prea general. Concret, ce blocaje?

Horia Ţuţuianu: Direcţiile nu colaborau între ele. Nu mai intru în detalii, sper ca situaţi să fie reglată de acum înainte.

Rep.: V-am întrebat despre schimbări întrucât am sesizat modificări şi la nivelul unor consilii de administraţie, ca de exemplu la Spitalul Judeţean. Ce fel de oameni aţi nominalizat, după părerea dvs.?

Horia Ţuţuianu: Sunt un adept al specialiştilor. Conside că oamenii specializaţi într-un domeniu sunt cei care pot lua cele mai bune decizii. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean, avem un manager nou. I-am cerut acestuia să îşi definitiveze în cel mai scurt timp echipa şi să facă un plan de acţiune pentru perioada următoare.

Rep.: Şi ce credeţi că vor reuşi să facă cei din conducerea Spitalului Judeţean, de vreme ce, după atâţia ani de când ni se spune că se „investeşte” în această unitate medicală, continuăm să vedem imagini ruşinoase?

Horia Ţuţuianu: Aşa cum precizam anterior, la conduderea Spitalului Judeţean avem manager nou. I-am cerut acestuia să realizeze un plan de acţiune, corelat cu necesarul unităţii, dar şi în concordanţă cu bugetul alocat. Sunt direct interesat de modernizarea acestei unităţi sanitare şi îmi doresc ca lucrurile să evolueze pozitiv. Imagini cu dezastrul din sistemul sanitar nu se regăsesc numai în judeţul Constanţa şi vreau să punctez că este nevoie de timp să reuşim să reabilităm aceste unităţi medicale la nivelul standardelor actuale.

Discutăm despre priorităţi, buget limitat şi cadru legal, proceduri. Avem în permanenţă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Căutăm permanent soluţii, atât financiare cât şi din punct de vedere al dotărilor, astfel încât să putem asigura necesarul judeţului. Şi, spre exemplu, că omiteam să vă spun, urmează să echipîăm Secţia de Neuro cu un microscop performant care costă circa 250 de mii de euro – pe fonduri europene.

Rep.: Sunteţi, sper, conştient că aţi început să fiţi criticat că vă ocupaţi de acţiuni de imagine, iar realizările adevărate întârzie...

Horia Ţuţuianu: Realitatea este că îmi doresc o relaţie transparentă cu mass-media. Nu caut publicitate şi nu sunt un om care să îşi dorească să fie permanent în lumina reflectoarelor. Sunt conştient că prin funcţia pe care o deţin sunt extrem de expus. Consider că este normal să anunţăm ce facem, astfel încât, dacă presa doreşte, să ne şi însoţească în acţiunile întreprinse. În ceea ce priveşte realizările noastre, consider că s-a muncit foarte mult, iar rezultatele se vor vedea pe termen mediu şi lung.

Realizări importante consider că sunt pornind de la intrarea în legalitate a Pavilionului Expoziţional, identificarea surselor de finanţare pentru proiectele europene la care am lucrat şi până la realizarea, implementarea strategiei în ceea ce priveşte infrastructura rutieră. Vă pot spune că, în perioada următoare, suntem foarte interesaţi să achiziţionăm utilaje noi pentru RAJDP. Am finalizat un poriect ce presupune achiziţia a 8 utilaje ce vor putea fi utilizate în situaţii de urgenţă.

Acestea vor fi dotate cu freze de zăpadă, lame de zăpadă şi sărăriţe. Ele vor putea fi folosite şi la inundaţii, prin deblocarea drumurilor de nămol, iar în cazul incendiilor de mirişte, pe 6 dintre ele se vor monta braţe de escavare. Valoarea proiectului este de 1 milion de euro şi am identificat sursa de finanţare. În altă ordine de ieri, de la preluarea mandatului, am reuşit să salvăm staţia de asflat, reciclatotrul şi distribuitorul de pulberi, prin plata a 5,5 milioane de lei către o firmă de leasing.

Tot anul trecut s-au turnat covoare asfaltice pe o lungime de 20 de km, lucrări de plombare pe o suprafaţă de 15 mii de metri pătraţi şi pietruiri pe mai multe drumuri comunale, Regia de Drumuri având la finalul anului un plus de 4,5 milioane de lei. Şi, am menţionat regia şi lucrările acesteia întrucât cunoaşteţi situaţia sensibilă în care a fost preluată această instituţie subordonată CJC, şi ce eforturi se depun pentru salvarea ei.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un pui de securist. Daca ii dai "haina" jos e doar un incompetent avid de imagine. Pacat, nu mai scapam de bondarii astia in institutiile de stat. Trist....
0
0
Smecher Tutuianu cu 2 socrii...adica are 2 neveste? Prosti mai sunteti de comentati aiurea...
1
0
Fratilor , Alexandra voastra nu stie nici acum cand se scrie cu A din A si cand se scrie cu I din I , jalnica . Alex , tine minte !! I din I la inceput si sfarsitul cuvantului . Exemplu : Imi ; Impreuna etc , etc . Gramatica , ar trebui sa fie eliminatorie in domeniul vostru , cred .
1
1
Viata dupa Nicusor Constantinescu sau cum sa nu mai aiba Horia Tutuianu cui sa puna in pahar bautura. E pe casete cum se ploconea si ii punea bautura in pahar.
4
1
tutulica domnulica intai si-ntai i-si numara degetele de la manuri,apoi degetele de la cotoaie ca la final sa se repeada asupra gunoiului din locatiile pesediste,si dupa care se odihneste,a doua zi,incepe cu degetele , de la manuri ,e vedeti e foarte simplu
3
1
E mai bine de cand e baiatul asta.se vede mai multa organizare.la mai multe proiecte
1
3
Bravo ca nu ati dat lumea afara asa cum fac "managerii de top"si ati stiut sa ii puneti sa isi faca treaba
1
1
Toata lumea il injura..... In loc sa va bucurati ca aveti pe cineva care chiar vrea sa faca ceva pentru judetul nostru! D-asta am ajuns aici ca dam cu pietre in cine vrea sa ne faca bine! Succes Horia
2
3
Rescpect Horia pentru ce faci! Ai grija de judetul nostru
4
3
Va simt un pic aspri la limba pe toti care ma laudati.
3
2
acum ceva timp faceati curatenie la curul porcului betiv.Acum la urmatorul hotoman.
3
2
va rugam sa faceti ca judetul orasul constanta sa arate cel putin la fel de bine precum Calarasi sau Vaslui !!
6
2
Sa iti ajute Dumnezeu sa reusesti sa finalizezi toate aceste lucruri. A conduce un judet presupune munca, sacrificii si o ambitie de fier. Dupa cum se vede exista si oameni care te apreciaza, cat si contestatari. Tot timpul vor exista. Totusi important este sa lupti si sa duci la finalizare proiectele. Iti urez mult succes.
5
4
Pentru schimbarile de la aeroport. Succes si in schimbarea gunoiului care conduce aeroportul
7
1
Un prost parsiv!
5
2
In contextul politic al oricarui oras care se respecta, cei mai puternici oameni politici si cei care isi dau cel mai mult interesul pentru atingerea obiectivelor stabilite atrag implicit cele mai multe critici si polemici negative; un proces natural prin prisma firii omenesti. Dar beneficiati de tot respectul si sustinerea oamenilor cu capul pe umeri din Constanta si chiar si a celor din judet, domnule Presedinte, si tind sa cred ca mai suntem suficienti pentru a va veni in ajutor cu tot ceea ce ne sta la dispozitie!
6
3
Un dobitoc, ginerele lui Hondoreanu de la Hondor Stil cu mobila supraevaluata, Lantana cu solariile, unde avea nevasta administrator. Acest machidon praduitor de la Euxin, vezi Amfiteatru, Trandafirul, Delicia si jaful de la Neptun-Olimp. Un mincinos. Nu a fost accesat niciun euro din bani europeni, dar au fost oprite finantarile pentru sport, invatamant si cultura, iar banii ii praduieste in alte parti impreuna cu ciracii lui, ceilalti doi buni romani machidoni, Learciu si Palaz Iorga. Asteptam cu nerabdarea promovarea acolitilor Ciobanu Ion, celalalt socru si a varului Caracostea Catalin.
10
5
Daca nici in momentul cand un om face ceea ce este normal lumea nu este multumita, inseamna ca ne-am pierdut speranta ca si natie. Bravo domnului presedinte pentru toata munca lui!!!
5
6
Mai lasati reclama ca nu tine este satula populatia! Constanta esre mult in urma altor judete
9
7
Felicitari ,au inceput sa se urneasca lucrurile !
9
9
Felicitari domnule presedinte tinetio tot asa
9
7
Felicitari domnule presedinte, pentru profesionalismul cu care abordati orice situatie si pentru realizarile deosebite! mult succes si de acum inainte !! se vad schimbari de cand ati preluat conducerea CJC-ului !
11
8
Mereu omenii valorosi atrag asupra lor o ploaie de barfe si carcoteli . Unii cu munca si cu faptele altii cu gargara ! Respect domn' presedinte !
27
7
Cred ca acest om isi da interesul pentru acest judet, asa cum vedem in presa.. Daca face, de ce face, daca nu face, de ce nu face. Suntem un neam care mereu ne-am omorat proprii conducatori. Sta in sangele nostru sa ii criticam in continuare si sa ii decapitam. Am uitat sa vedem partea plina a paharului
13
10
Eu zic sa dam oamenilor o sansa, e bine ca vrea sa se axeze pe specialisti, era si timpul.
8
6
un material de publicitete marca saracu tutuianu,nu face nimic dar sa-l scoatem in fata....
5
9
Comentezi ca un bou...a facut curatenie si a strivit toti parazitii ca voi! Bravo domne, mai exista oameni care fac treaba...
10
6
Eu zic sa il luam pe sus si pe Tutuianu. Sa il taiem sa ii dam sare . Si sa ne uitam cum se chinuie. Domnilor consider ca omul trebuie taxat la final de mandat nu asa ..... sa dati din gura de plictiseala.
4
5
Doar imagine in rest tristete
7
5
Domnule Presedinte, daca ati ajuns la Limanu ati mers si pe drumul Limanu - Hagieni proaspat reabilitat de regia cu care va mandriti, drum pe care va faceati poze ? Asteptam sa va faceti poze si acum pe el , dar e cam praf, nu o sa dea bine in poza.
9
3
Dar de podul de la "butelii"?care e decopertat de atata timp si circulatia merge greu?ieri a fost zi lucratoare,cald,conditii meteo ok,nu era nici un muncitor. Tot noi locuitorii trebuie sa suportam.de cand au inceput lucrarile nu au facut mare lucru.si zilnic vad oamenii cu stau si stau.....ne apuca sigur iarna asa
7
4
si sunt chiar 7 ha de gunoi la Limanu? Haideti sa le masuram, probabil ca nu stiti ce inseamna o asemenea suprafata! De ce nu il intrebati pe primarul Dan Georgescu, pe care il sustineti cu atata inversunare , care este cantitatea de gunoi pe care a predat-o de la restaurantu Frontiera din Vama Veche, in ultimii 5 ani catre societatea care colecta gunoiul din Vama? Ca sa vedeti de fapt . al cui gunoi il colecteaza acum acest primar cinstit! Si smecheria cu gunoiul nu prea tine de fapt, pentru ca cele 7 ha de gunoi, pe care va doriti sa le platiti Polarisului, de fapt nu sunt 7!
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108