REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Viceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

Viceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

Replica API 4 martie 2021 | 00:07 9582

Un subiect amplu dezbătut în aceste zile, la nivel local, este, fără doar si poate, cel al parcărilor. Un regulament care a născut o mulțime de controverse, oamenii criticând dur administrația locală. Viceprimarul PNL, Ionuț Rusu, a vorbit, într-un interviu acordat ziarului Replica, despre modul în care a fost gestionat acest proiect și recunoaște că cineva a greșit. Deși acest scandal ar putea atrage, după sine, sancțiuni din partea electoratului, Rusu este convins că, în cele din urmă, va fi găsită o soluție, astfel încât să mulțumească pe toată lumea sau aproape toată lumea. Totodată, viceprimarul a anunțat că, în acest sezon estival, Mamaia va arăta altfel: fără șantiere, fără muzică tare... în câteva cuvinte: nu va mai fi ce a fost!

Valoarea unui om politic stă în măsurile pe care trebuie sa le ia pentru țară, comună, oraș, chiar dacă unele dintre acestea sunt nepopulare. Problemele trebuie, însă, tratate și rezolvate cu chibzuință. În caz contrar, va deconta politic. Iar subiectul parcărilor este unul destul de sensibil și controversat care ar putea să coste noua administrație locală, din punct de vedere electoral. Ionuț Rusu, viceprimarul Constanței, spune că primarul Chițac și-a asumat această greșeală, chiar dacă nu-i aparține. Se caută soluții, nu vinovați, spune el.

Rusu, despre lipsa de transparență a regulamentului parcărilor: Nu căutăm vinovați, căutăm soluții

”Din punct de vedere al comunicării trebuie să recunosc că nu am excelat vizavi de acest subiect, drept urmare noi nu căutăm anumiți vinovați, ci căutăm soluții. Am să vă spun cu toată sinceritatea faptul că anexele nu au fost urcate la timp pe site, astfel încât să facă parte din același regulament în dezbatere publică în transparență decizională…este o vină pe care noi ne-o asumăm și căutăm soluții. Da, este clar că a fost o scăpare mai mult decât serioasă pe care inclusiv eu am observat-o în timpul comisiei din care fac parte. Atunci am văzut că anexele nu sunt urcate pe site, din acel moment primarul nu a făcut altceva decât să ia o decizia absolut corectă, bărbătească și onestă și a retras acest proiect de pe ordinea de zi”, a precizat Ionuț Rusu.

”Dacă acest regulament nu ar fi fost retras din vicii de procedură, noi, cei de la PNL, aveam un set de amendamente pe care le-am fi propus în ședința de CL, lucrul acesta îl avem în continuare pe masă și noi, în continuare, ascultăm toate lucrurile ce ne sunt transmise de constănțeni și de specialiști, astfel încât acest proiect să sufere modificări. Nu putem să mulțumim pe toată lumea, dar vom face tot posibilul să mulțumim majoritatea constănțenilor”, a completat alesul.

Rusu: Nu trebuie să cadă capul cuiva… cine nu îşi face treaba, în mod cert va fi sancţionat

Regulamentul parcărilor a fost elaborat de Horia Constantinescu, împreună cu city managerul Constanței, Felicia Ovanesian. Întrebat dacă se vor aplica sancțiuni, pentru proasta gestionare a lucrurilor, Rusu a precizat: ”Proiectul a fost generat de Horia Constantinescu şi Felicia Ovanesian. Ne-au prezentat proiectul, iar noi, consilierii, am început să venim cu amendamente, cu idei şi am făcut scheletul proiectului de regulament. Acesta a fost pus în transparenţă publică, nu m-am ocupat eu de el. În acelaşi timp, în aceeaşi perioadă, m-am ocupat de regulamentul de publicitate, care a fost urcat în transparenţă, s-au pus toate anexele, totul a fost făcut ca la carte şi nu mă aşteptam ca în altă parte să nu funcţioneze. Când am avut comisia, înainte de şedinţa de Consiliu Local, am fost uimit să văd că aceste anexe nu sunt urcate. Nu trebuie să cadă capul cuiva. Dacă problema nu se rezolvă? Cine nu îşi face treaba, în mod cert va fi sancţionat. Nu e normal ca domnul primar să fie pus într-o situaţie anormală”. Cât despre o eventuală demisie a lui Horia Constantinescu, cerută de colegii săi din PNL, Rusu a precizat că : ”Demisia este un act unilateral. Domnului Constantinescu nu-i iau apărarea, este bărbat, să-şi urmeze drumul pe care şi-l propune. Eu din postura de viceprimar nu am niciun drept să-i cer demisia”.

Regulamentul parcărilor va suferi modificări

Ionuț Rusu a mai declarat faptul că regulamentul va suferi modificări și că va fi creată o platformă digitală care va veni îns prijinul constănțenilor. ”Eu nu sunt de acord cu licitarea tuturor locurilor de parcare. Unul din amendamentele noastre la care lucrăm prevede ca această licitaţie să fie doar pentru locurile noi create, aceasta va venit la pachet cu digitalizarea locurilor. Erau 19.200 de locuri, la ultima verificare de acum 6-7 luni. Această mapare şi interfaţă va da fiecărui cetăţean posibilitatea să vadă live care sunt locurile goale de parcare, cine are loc şi caând se va face următoarea licitaţie. Când vor apărea noi locuri de parcare. Această transparenţă va evita orice fel de suspiciune. Noi nu avem nimic de ascuns”, a mai spus Rusu. ”Vom veni cu amendamente. Conceptul din spatele aceste staţionări în centrul orașului de 2+1 ore reziduă în mobilitatea urbană. Ea e cea care guvernează, astfel încât toată lumea să vină să parcheze. Nu are legătură cu oamenii care au mai mulţi sau mai puţini bani. Vrem să scoatem în faţă conceptul care stă la baza regulamentului, şi anume mobilitatea urbană”, a explicat Ionuț Rusu.

Viceprimarul PNL a mai declarat că transparența este prioritatea numărul 1 a primăriei. Din acest motiv, administrația locală lucrează la digitalizarea unor servicii, astfel încât cetățenii să poată reacționa mai bune cu reprezentanții primăriei. De exemplu, la sediul primăriei din City Mall nu există niciun factor de decizie care să intervină, în cazul în care este nevoie, în relația cu cetățenii. ”Acest serviciu nu este în subordinea mea, dar sunt foarte atent la aceste aspecte. Este un nou şef al acestei direcţii care va schimba lucrurile în bine. Digitalizarea în acest serviciu este lucrul care se va întâmpla imediat, astfel încât cetăţenii să poată reacţiona şi interacţiona imediat cu responsabilii care le pot rezolva problemele. Regulile vor fi clare pentru ca cetăţenii să ştie ce au de făcut”, a specificat vicele. Interacțiune vor avea și arhitecții care lucrează la diferite proiecte și au nevoie de informații, în timp util, de la reprezentanții primăriei, iar de acest aspect se ocupă noul arhitect șef, spune Rusu.

Rusu, despre regulamentul taximetriștilor: Nu trebuie să se gândească că îi vom vâna

Scandal s-a iscat și în jurul Regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi. Ionuț Rusu spune că acesta nu a fost pus în dezbatere publică, s-a discutat doar cu factorii direct implicați, repsectiv reprezentanților taximetriștilor din Constanța, care au venit cu propuneri. ”Acest regulament a fost discutat cu taximetriştii, au fost peste 10 dezbateri. Regulamentul nu este încă urcat în transparenţă, urmează. Nu le tăiem licenţele peste noapte, ci cele care vor expira nu vor mai fi reinnoite. Legea 38 din 2003 spune că sunt maxim 4 licenţe la mia de locuitori. Acesta este un serviciu în slujba cetăţeanul, autorizat de primărie, dacă nu suntem atenţi ce autorizăm, noi suntem de vină că cetăţenii sunt nemulţumiţ. Trebuie să gândim acest regulament în slujba cetăţeanului, un comportamentul grosolan este inadmisibil. Nu este normal să fii înjurat, nu accept genul acesta de comportament. Este un lucru anormal, ne dorim să fim un oraş european. Ei nu trebuie să se gândească că cineva îi va vâna. Dar nu voi tolera ca cineva să se comporte urât faţă de clienţi.

Sezonul estival va fi fără șantiere, în Mamaia, se lucrează la regulamentul de autorizare a agenților economici

Noi nu ne dorim așa ceva. Vizavi de terase și beach baruri, vor fi luate măsuri, de data aceasta, corecte, normale, să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat vara trecută. Aceste lucruri nu se vor mai petrece. Fără muzică tare, fără șantiere… s-a terminat. Noi suntem puşi de cetăţeni, trebuie să muncim pentru cetăţeni. Noi am înțeles menirea pe care ne-au dat-o cetățenii”.

Cât despre regulile pe care trebuie să le respecte agenții economici cu magazine în Mamaia, acesta a precizat: ”Este în lucru acest regulament de autorizare a activităţilor economice din Constanţa. Nu au voie să vândă produse vrac în staţiunea Mamaia. Ieri (n.red. marți, 2 martie) a avut loc o întâlnire între asociaţia RESTO şi primar. Au avut un dialog constructiv. Va fi o întâlnire şi cu asociaţia celor care ar putea primi aceste autorizaţii. Dialogul este cheia care face ca aceste probleme să dispară. Domnul primar nu a refuzat niciodată dialogul cu nimeni”.

Avem o colaborare normală cu USR

Întrebat care mai este relația cu USR, inclusiv cu al său coleg Florin Cocargeanu, având în vedere că se vehiculează o ruptură a alianței, Rusu a precizat : ”Noi lucrăm împreună dar, dar am câştigat locuri separate. Să ne aducem aminte, primarul este liberal, noi avem grupuri de armonizare cu USR, dar fiecare îşi face treaba în casa lui. După aceea stăm de vorbă. Avem o colaborare normală. Într-un final trebuie să vedem care este produsul pe care îl prezentăm constănţenilor. Dacă cineva face o prostie trebuie să răspundă. Noi lucrăm instituţional foarte bine”.

În materialul VIDEO de mai jos puteți urmări mai multe declarații făcute de viceprimarul Ionuț Rusu. Tot aici, puteți urmări câteva idei din culisele unui proiect importat ce vizează resistematizarea orașului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Misto, articol scris pe 4 martie.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920