REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Vila Știrbey din Mamaia, CUMPĂRATĂ de o firmă din Ovidiu! Va fi REABILITATĂ

Vila Știrbey din Mamaia, CUMPĂRATĂ de o firmă din Ovidiu! Va fi REABILITATĂ

Replica API 24 ianuarie 2020 | 00:00 1473

Vila Știrbey din Mamaia, scoasă la vânzare în urmă cu mai mulți ani, a fost cumpărată de o firmă din Ovidiu. Urmează să fie reabilitată, atât în interior, cât și în exterior. Pentru asta, societatea are nevoie de acordul Primăriei pentru consultarea publică în ceea ce privește Planul Urbanistic de Detaliu. Imobilul nu este clasat individual ca monument istoric, dar se situează în zonă de protecție a unui monument istoric, respectiv la circa 50 m distanță față de monumentul istoric de valoare națională fosta Vila Regală, azi Club “Castel”, în Lista Monumentelor Istorice. Reprezentanții firmei au confirmat, pentru Replica, faptul că au achiziționat vila în urmă cu doi ani și urmează să fie reabilitată.

Vila Știrbey, cunoscută ca și Vila Rainbow sau Vila cu minaret, are o arhitectură de excepție, în stil modernist cu influențe orientale, dominată de turnul minaret amplasat pe colț. Folosirea turnului-minaret conferă și astăzi o priveliște excepțională, de 360⁰. Anul 1930 este semnificativ în istoria reședinței, fiind atât anul ridicării ei, cât și anul în care Știrbey era forțat să plece în exil după accederea la putere a lui Carol II (7 iunie 1930). Are 16 camere ce sunt amplasate pe cele 3 nivele (D+P+1). Terenul are o suprafaţă de 420 metri pătraţi, în apropierea punctului de urcare în telegondolă, la 50 de metri de plajă.

Ce modificări va suferi!

Se vor păstra volumetria și arhitectură fațadelor clădirii, cu toate detaliile și ornamentele lor și se vor reface detaliile dispărute în timp, după documentele și modelele existente. Nu se admite anveloparea cu sisteme termoizolante a fațadelor. Se admite ridicarea streșinii cu 50 cm în zona D+P a clădirii, în vederea transformării podului în mansardă, rezultând creșterea suprafeței desfășurate. Acoperișul se va ridics în consecință, cu refacerea formei și pantelor conform situației existente. Se admite practicarea de ferestre în zonele cu mansardă propusă, în plan vertical pe fațade și în planul acoperișului, conform propunerilor de fațade din ilustrarea de mobilare urbanistică avizate de Direcția pentru Cultură Constanța. Se admite executarea de curți engleze și uși pentru accesul direct din demisol în curte, pe fațadele de Vest și Nord.

Se va păstra forma acoperișului și detaliul de streașână. Se vor păstra coșurile de fum. Minaretul de colț își va păstra formă. Dimensiunile, detaliile, materialele și se va reveni la materialele originare, acolo unde au fost înlocuite. Se va păstra feroneria ferestrei de la parter. Tâmplăria exterioară se va reface din lemn stratificat, cu păstrarea modelului, dimensiunilor și detaliilor, cu geam termorezistent. Se interzice dispunerea vizibilă pe fațadele dinspre stradă a aparatelor de aer condiționat, cablurilor și antenelor TV sau de satelit. Împrejmuirea și poarta de acces în curte se vor menține în forma și cu detaliile actuale.

Având în vedere amplasamentul în zona de protecție a unui monument istoric de valoare națională, pentru intervenții asupra exteriorului clădirii studiate este obligatoriu Avizul Ministerului Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Constanța și Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, pe baza unei documentații întocmite conform exigențelor în zone construite protejate. Pentru obiectivul studiat, firma Metfor Travel SRL a obținut avize, acorduri, autorizații, printre care: Autorizatie de construire nr. 357/ 14.03.2019 pentru lucrări de: „recompartimentări, consolidări, amenajări interioare, reparații acoperiș, vila turistică existentă”; Certificatul de urbanism nr. 2519/ 02.07.2018 prelungit, pentru lucrări de: elaborare plan urbanistic de detaliu pentru parcela Lot 10, Careul 41, in Stațiunea Mamaia, Aviz Direcția Județeană pentru Cultură Constanța numărul 2109/ U/ 19.12.2018 pentru Plan Urbanistic de Detaliu pentru reabilitare, modificări, consolidări, extindere în pod existent pentru amenajare vilă turistică în clădirea D+P+1 existentă.

Istoricul Vilei Știrbey din Mamaia

Familia Ştirbey, fiind nedespărtită de Familia Regală, a cumparat un lot de casă în imediata vecinatate a Vilei Regale de la Mamaia și a construit între anii 1926-1930 o vilă de vacanță. Planurile Vilei Ştirbey o indică pe Maria Stirbey ca proprietara-comanditară și sunt semnate de arhitectul Mario Stoppa în iulie 1926. Maria Stirbey a fost fiica cea mare a cuplului Barbu (Prințul Barbu Stirbey ) și Nadeja Ştirbey, soția lui Barbu. Colaborarea dintre Maria Ştirbey și arhitectul Mario Stoppa venea ca urmare a realizării reședintei de vară a familiei de la Brașov, finalizată în 1925. Vila de la Mamaia a fost finalizată în 1930, conform plăcii din piatră cu numele arhitectului amplasată pe parapetul porticului de la intrare. Cu siguranță, când a conceput turnul-minaret de la Vila Ştirbey, arhitectul a avut în minte modelul Vilei Regale de la Balcic. Fiind nationalizată dupa 1948, Vila din Mamaia a fost folosită ca vila turistică de protocol, după 1990 fiind denumită Vila Rainbow.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Auzi la iei monumente istorice pai cum mai este istoric daca lati vadut proasta natie sunt romani bai tantalailor monumentele istorice nu se vand sunt ale voastre si copiiilor vostri intresativa cate monumente a vandut Italia Germania Austria Anglia Franta etc voi vindeti tot si mama si copiii ii vindeti daca va iasa banul rusine Romania
2
0
@8,15, sa sugi pooola la fam Bucovala.
2
4
Am crezut ca este moscheie ....
5
2
De constructia familiei Bucovala
10
1
Cladire istorica .... ma refer la.Castel. Mai are un pic si cade Rusine
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108