REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Yannis Stournaras (BCE): Multe bănci subestimează pierderile din credite în urma pandemiei

Yannis Stournaras (BCE): Multe bănci subestimează pierderile din credite în urma pandemiei

Replica API 18 ianuarie 2021 | 00:00 942

Multe bănci din zona euro subestimează pierderile din credite pe care probabil le vor suporta în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar autorităţile de supervizare se vor concentra pe calitatea activelor anul acesta, a afirmat vineri Yannis Stournaras, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Există o opinie larg răspândită că multe bănci din zona euro subestimează pierderile lor din credite în urma pandemiei, în special pentru clienţii care beneficiază în prezent de amânările la plată", a declarat Stournaras, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Greciei.

Calitatea activelor creditorilor europeni va fi în centrul activităţii de supervizare din 2021, a adăugat oficialul BCE la un forum bancar.

În pofida proiectatei redresări a economiei în 2021, riscurile rămân ridicate. "Evoluţia pandemiei şi noile restricţii impuse în Europa ar putea duce la o recesiune mai prelungită şi mai profundă, asociată cu un val de falimente ale companiilor, creşterea creditelor neperformante şi pierderi de locuri de muncă", a avertizat Stournaras.

Acesta a explicat că ratele scăzute ale dobânzilor, împreună cu redresarea lentă a economiei, reprezintă o provocare majoră pentru creditorii europeni, "cu implicaţii clare asupra profitabilităţii lor şi a capacităţii de generare a capitalului".

Şi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a anunţat luna trecută că instituţia este pregătită să folosească "metode mai dure" pentru a determina creditorii să pună deoparte bani pentru a acoperi pierderile provocate de împrumuturile neperformante şi pentru a reduce nivelul general al datoriilor toxice, rezultate în urma pandemiei.

Oficialul a explicat că doar 21 dintre cele 113 bănci supervizate direct de BCE ar putea estima nivelul creditelor neperformante pe care le-ar avea până la finalul lui 2021 şi încă sunt în întârziere cu pregătirile pentru aşteptata lor creştere.

Conform unui recent raport al Băncii Centrale Europene, stocul de credite neperformante s-a situat la 503 miliarde de euro în trimestrul doi din 2020, aproape de nivelul de 501 miliarde de euro în urmă cu trei luni, cel mai probabil ca efect al garanţiilor de stat şi moratoriilor care au ajutat băncile să păstreze clasificarea creditelor ca performante.

Un studiu recent elaborat de firma de consultanţă Deloitte arată că din creditele neperformante în valoare de peste 450 miliarde de euro vândute în Europa între 2014 şi 2019 aproape jumătate au fost achiziţionate de doar patru investitori: Cerberus, Blackstone, Lone Star şi Goldman Sachs.

În general, băncile revând creditele neperformante la un preţ inferior valorii nominale, în ideea de a-şi elibera bilanţurile şi a dispune de marja de manevră necesară pentru a acorda noi credite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108