REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ARSENALUL hoţilor prinşi de procurori după ce au golit conturi bancare: ochelari spion şi baterii de la telefoanele Samsung

ARSENALUL hoţilor prinşi de procurori după ce au golit conturi bancare: ochelari spion şi baterii de la telefoanele Samsung

Replica API 4 octombrie 2016 | 00:24 241

Dădeau atacul la bancomate cu obiecte cumpărate de pe Okazii

Dădeau atacul la bancomate cu obiecte cumpărate de pe Okazii

Procurorii DIICOT au destructurat, anul trecut, două grupări infracţionale care lucrau cot la cot pentru a goli conturile oamenilor. Membrii uneia dintre ele luau aparate POS de la bănci şi, sub pretextul că ofereau servicii turistice, introduceau date de carduri obţinute fraudulos şi încasau banii de la bănci. În schimb, cea de-a doua grupare (din Constanţa) confecţiona aparatură care era montată pe ATM-uri, destinată copierii de carduri bancare.

Cel care coordona afacerea de la malul mării este Gheorghe Gabriel Cîrlan, care a fost condamnat la doi ani de închisoare, decizie rămasă definitivă anul acesta. Potrivit datelor din anchetă, acesta a produs dispozitive şi programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii infracţiunilor. Pentru anmite dispozitive folosea şi camerele video de la ochelarii spion.

În perioada ianuarie - martie 2015, Gheorghe Gabriel Cîrlan, împreună cu Cristian Baciu şi Marius Alexandru Mitu, a produs dispozitive şi programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii infracţiunilor, utilizând în acest sens trei dispozitive artizanale, tip fantă de bancomat, dintre care una prezintă un circuit electronic montat pe partea din spate, două baghete artizanale, ce reprezintă conexiuni electronice montate pe partea din spate, baterii şi camere video demontate de la ochelari spion, un dispozitiv din material plastic de culoare verde, tip „cioc de bancomat”, o microcameră video detaşată de la ochelari spion, un circuit electronic având ataşată o baterie de culoare argintie, o mufă tip USB, o cameră video şi un microfon, un circuit având ataşat un microfon, un circuit electronic având ataşat un microfon, cameră video şi baterie, un circuit electronic cu microfon, un cap de citire a benzilor magnetice, de culoare argintie, având ataşate patru cabluri de diverse culori, patru baterii de culoare argintie de diverse mărimi, două baterii de telefon marca Samsung, una dintre ele având ataşat artizanal două cabluri electrice, o baterie marca Energy, un capac din plastic de culoare neagră de formă semiovală în care s-a găsit o placă artizanală de circuit de culoare verde pe care sunt ataşate diverse circuite microelectrice, un miniCD de culoare albastră, un miniCD de culoare alb cu albastru, fără inscripţionare, un micro SD şi două fragmente de card SD, două baghete din aluminiu de aproximativ 40 cm lungime şi 4 cm lăţime, dintre care una prezintă cinci orificii, 29 de carduri din PVC prevăzute cu bandă magnetică, potrivit rolii.ro. De precizat este că au fost trimişi în judecată mai mulţi indivizi, însă Cîrlan a fost judecat separat.

Pix cu cameră ascunsă, cumpărat de pe Okazii! „Trebuia să filmeze continuu”

După ce au lucrat la producerea echipamentelor de skimming, intenţionau să se deplaseze în Austria unde urmau să amplaseze dispozitive la ATM-uri. Ulterior s-au răzgândit, plecarea fiind amânată. În perioada următoare, inculpatul şi ceilalţi doi făptuitori (trimişi în judecată separat, prin acord de recunoaştere a vinovăţiei) au început să strângă dispozitive necesare efectuării a două echipamente de skimming cu care să se deplaseze în Israel.

Astfel, la data de 19.01.2015, potrivit rolii.ro, Cîrlan a discutat cu un reprezentant al Okazii.ro despre o comandă făcută prin intermediul acestui site, având ca obiect „un pix metalic cu cameră ascunsă”. Inculpatul avea nevoie de o cameră ascunsă care să poată filma continuu, până ocupa tot spaţiul de pe mijlocul de stocare, respectiv un minisd. Din discuţiile purtate, dorea să facă rost de un obiect mic cu cameră de filmare integrată, care să aibă capacitatea de a stoca timp îndelungat imagini.

La data de 09 martie 2015, Marius Alexandru Mitu a fost oprit în trafic de către organele de cercetare penală în timp ce se deplasa, împreună cu R. R.D. și Apostolidis C., la Aeroportul Otopeni pentru a călători la Tel Aviv. Asupra sa s-au descoperit mai multe înscrisuri care atestau efectuarea unei călătorii de vacanță în Israel, astfel cum membrii grupării discutaseră anterior. Prin ordonanța din data de 9 martie 2015 s-a autorizat, cu titlu provizoriu, pe o durată de 48 de ore, supravegherea tehnică constând în accesul la sistemul informatic reprezentat de adresa de e-mail, cu parola „testtest123", utilizate de către Cîrlan.

Urmare punerii în executare a ordonanței au fost descoperite în adresa de e-mail mai multe fotografii reprezentând date despre călătorii în Israel, fotografii cu echipamente de skimming (baghete, „guri de bancomat" s.a.), precum și sute de date de carduri bancare aparținând unor cetățeni americani, date care permiteau accesul la conturile acestora: numele, data nașterii, numele de familie al mamei, adresa, numărul de telefon, adresa de e-mail și parola, numărul de card, data expirării, CW (card verification value), PIN-ul, Ssn, username și parolă.

Ulterior, la percheziții au fost descoperite dispozitivele. în baza raportului de constatare tehnico-științifică concluziile sunt următoarele: "Cele patru dispozitive prevăzute cu fantă în zona centrală prezintă asemănări din punct de vedere al aspectului cu fanta de introducere a unui card în unele modele de aparate de tip ATM. Totodată, în urma investigării s-a constatat faptul că două din cele patru probe sunt prevăzute cu câte un cap magnetic, în cazul primei probe analizate fiind identificat un montaj electronic conținând un circuit de tip memorie nevolatilă. (…)Dispozitivele având cameră video și microfon, indicate în Fig.6, reprezintă montaje electronice provenite din dispozitive comerciale de înregistrare audio-video de dimensiuni reduse.

Ținând seama de faptul că dispozitivele indicate în Fig.6 sunt asemănătoare din punct de vedere constructiv cu montajul electronic aflat în proba a cărei structură a fost prezentată în Fig.5, este posibil ca montajele electronice analizate să reprezinte părți componente ale unor mijloace tehnice destinate achiziției de imagini de la tastatura unui bancomat, în vederea obținerii codurilor PIN ale cârdurilor", potrivit rolii.ro.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218