REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Blejnar a sprijinit mafia constănţeană a petrolului din mai 2011 până în iulie 2012, ajutat de Elan Schwartzenberg

Blejnar a sprijinit mafia constănţeană a petrolului din mai 2011 până în iulie 2012, ajutat de Elan Schwartzenberg

Replica API 18 iulie 2012 | 00:00 406

Cercetat de DNA într-un dosar de evaziune de 15 milioane de euro

Cercetat de DNA într-un dosar de evaziune de 15 milioane de euro

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar ar fi sprijinit din mai 2011 până în iulie 2012 grupul infracţional care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare, a informat ieri DNA, potrivit Mediafax. Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar, pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, există indicii că în perioada mai 2011 - iulie 2012, "învinuitul Blejnar Sorin a acordat sprijin grupului infracţional organizat care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea, de la plata accizelor aferente, a unor cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare".

Procurorii i-au adus ieri la cunoştinţă lui Blejnar acuzaţiile şi au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a declarat ieri, la ieşirea de la DNA, că a dat o declaraţie în care a prezentat tot ce cunoştea despre situaţia în cauză, "adică nimic". "Am dat o declaraţie în care am prezentat tot ceea ce cunoşteam despre situaţia în cauză, adică nimic", a spus Sorin Blejnar, la plecarea de la DNA, unde a stat aproximativ o oră şi jumătate, fiind citat în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, în care mai sunt cercetaţi fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă şi alte 15 persoane. Fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu şi alte şapte persoane din dosar au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în timp ce fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) Viorel Comăniţă şi alte două persoane au primit interdicţie de a părăsi ţara. Totodată, instanţa a emis mandate de arestare în lipsă pentru fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, Radu şi Dana Nemeş, Ovidiu Ioan Moldovan şi Mihai Gulea, în timp ce Ştefan Puşcaşu a primit interdicţie de a părăsi ţara. Cei şase sunt urmăriţi penal în acest dosar şi, pentru că nu au fost găsiţi, procurorii anticorupţie au cerut arestarea lor în lipsă. Potrivit DNA, afaceristul constănţean Radu Nemeş a cerut ca Blejnar să rămână la şefia ANA cât timp derula el afacerile ilegale cu peste 33.000 tone de motorină, printre cei care au acţionat în sprijinul mafiei constănţene a petrolului aflându-se şi celebrul afacerist Elan Schwartzenberg, care s-a folosit de relaţiile sale guvernamentale pentru a-l menţine pe Blejnar în funcţie.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102