REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cartierul social „Henri Coandă”: rai pentru unii, iad pentru alţii!

Cartierul social „Henri Coandă”: rai pentru unii, iad pentru alţii!

Replica API 4 octombrie 2016 | 00:00 444

Reclamaţii peste reclamaţii

Reclamaţii peste reclamaţii

Construit în anul 2012, cartierul social „Henri Coandă” are la această oră 17 blocuri şi a ajuns casa multor oameni care s-au prezentat ca fiind cazuri sociale, cu o situaţie financiară precară. Dintre locuitorii cartierului fac parte oameni cu reale probleme, dar şi indivizi care profită de situaţia creată.

Reprezentanţii administraţiei cartierului susţin că, deşi beneficiază de toate condiţiile unui trai decent, mulţi dintre locuitori nu se pot adapta şi nu pot respecta regulile de minimă igienă şi bun simţ. Aceştia au declarat pentru „Replica” de Constanţa faptul că primesc în jur de 3 plângeri pe săptămână din cauza gălăgiei şi mizeriei pe care unii dintre locatari le produc. „Există plângeri! Unii locatari sunt nemulţumiţi de faptul că ceilalţi nu fac, dar nici nu menţin curăţenia făcută de alţii. Sunt anumite persoane de etnie romă care au fost învăţate cu un anumit stil de viaţă. Este destul de greu să le implementăm un nou stil acum, să îi schimbăm.

Ne-am dori ca ei să se poată adapta unui trai decent, însă câţiva dintre ei chiar nu pot face asta. Din acest motiv, alţi locuitori ai cartierului vin la noi la birou şi fac plângeri în scris despre cei care deranjează. Pe lângă faptul că fac mizerie, nu se îngrijesc, mai sunt şi gălăgioşi. Ne-am confruntat de-a lungul timpului cu scandaluri mari între ei. Însă un lucru bun şi sigur este acela că avem un echipaj al Poliţiei Locale care se ocupă de cartier”, a precizat, pentru „Replica” de Constanţa, Roxana Sandu.

Din 2012 şi până în prezent, 40 de familii au fost evacuate din cartier din cauza comportamentului imposibil convieţuirii precum şi din cauza neplăţii îndatoririlor (chirie, utilităţi - în cazul celor care se încadrau în acest tip de repartiţie). Persoanele care acumulează întârzieri la achitarea taxelor au un termen de 30 de zile. În cazul în care aceştia nu îşi achită datoriile în timp util, sunt evacuaţi din campus. În acest moment, în cartierul social Henri Coandă trăiesc 2.400 de persoane, în 904 locuinţe, după cum a precizat Ana-Maria Ciobanu, şefa biroului administrativ a cartierului social Henri Coandă. În plus, în prezent există alte 885 de dosare repartizate şi încă 3.485 de dosare nerepartizate pentru că nu mai sunt locuri disponibile.

O nouă comisie pentru cartierul social „Henri Coandă”

Autorităţile promit extinderea campusului social, pentru a putea oferi şi celorlalţi doritori şansa unui trai decent. Începând cu data de 30 septembrie 2016, a fost validată o nouă comisie pentru cartierul social Henri Coandă. Aceasta este alcătuită din Dede Perodin, preşedinte; Vişan George Gabriel, consilier; Papuc Cătălin, consilier; Rusnac Vasile, reprezentant al Arhiepiscopiei Tomis din Constanţa şi muftiul Muurat Iusuf, reprezentantul cultului musulman din România.

Comisia îşi susţine activitatea de audienţe în fiecare luni, începând cu ora 13:00. „Audienţele sunt pentru cei care au dosarul în baza de date. În audienţă persoanele vin în baza unei liste stabilite după înscriere. Sunt anunţaţi telefonic, se prezintă la sediu un număr fix stabilit de preşedintele de comisie, un număr de 10“, a precizat Sandu Roxana, funcţionară în cadrul campusului social Henri Coandă.

Gratuitate pentru persoanele cu grad social deosebit, în Henri Coandă

Admiterea în cartierul social „Henri Coandă” se face pe bază de punctajul acumulat în funcţie de gradul social al solicitantului. Astfel există 3 tipuri de reparrtiţie: în primul caz se încadrează persoanele care nu plătesc cheltuieli pentru utilităţi şi chirie (persoane care au venituri cuprinse între 0-125lei, care sunt singure şi au peste 60 de ani; persoanele care sunt singure şi au handicap grav; precum şi persoanele apte de muncă cu venituri între 0-125 lei, care prestează muncă în folosul comunităţii).

În tipul 2 de repartiţie se încadrează persoanele care vor plăti cheltuieli numai pentru consumul de utilităţi (persoane cu venit între 125-250 lei pe membru de familie, persoane care au venituri peste 250 lei pe membru de familie). Pentru al 3-lea tip de repartiţie în care se încadrează persoanele care plătesc cheltuielile pentru utilităţi şi chirie sunt cele care au venituri peste 250 lei pe membru de familie.

Programul se adresează cetățenilor municipiului Constanța, cu vârstă de peste 18 ani și care îndeplinesc condiții precum: cetățenie română, titularul dosarului trebuie să aibă 18 ani, să nu dețină în proprietate imobil sau autoturism, iar membrii familiei în cauză să aibă domiciliul stabil în Constanța până la data de 31.03.2013. Excepție fac cazurile persoanelor cu handicap, ele se încadrează în la persoane cu grad deosebit. Cererea poate fi depusă doar de un membru al familiei, titular. Dosarele se depun de luni până vineri, îmntre orele 9:00 - 11:00, la sediul Primăriei de pe strada Umanității nr.16, bloc HC8, ap15.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614