REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cazul Colegiului Carol I: li s-a urcat elevilor democraţia la cap sau sunt trataţi mai rău ca la puşcărie?

Cazul Colegiului Carol I: li s-a urcat elevilor democraţia la cap sau sunt trataţi mai rău ca la puşcărie?

Replica API 28 septembrie 2016 | 00:00 3119

Cine greşeşte face 6 ore de muncă în folosul şcolii?!

Cine greşeşte face 6 ore de muncă în folosul şcolii?!

Elevii de la Colegiul Comercial „Carol I” stau smirnă pe timpul orelor. Asta pentru că dacă încalcă regulamentul sunt pedepsiţi mai ceva ca puşcăriaşii. Prvederile regulamentului sunt atât de dure, încât elevilor le este frică să mişte la ore – cel puţin asta reclamă tinerii învăţăcei! Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda, a afirmat că actualul regulamentul este întâlnit în şcolile tip penitenciar. În tot acest timp, directoarea liceului a susţinut că este pus în discuţie vechiul regulament şi că în mai puţin de o săptămână va fi adoptat un nou regulament.

Se pare că la Colegiul Comercial „Carol I” există reguli drastice şi sancţiuni dure pentru elevii care „ies din decor”. Iată doar trei dintre sancţiunile care pot fi aplicate elevilor şi sunt prevăzute în Regulamentul Intern al unităţii: „efectuarea a şase ore de muncă în folosul şcolii, cu consemnarea absenţelor în catalog”; „achiziţionarea de materiale consumabile (top de hârtie, toner, detergenţi, CD-uri, dosare etc.), în valoare de 50 lei”; „să nu afecteze imaginea şcolii inclusiv prin activităţi derulate în afara orelor de curs. În caz contrar, elevul va fi eliminat 3 zile şi va fi sancţionat cu scăderea a 3 puncte la purtare”.

„Acest tip de regulament e des întâlnită în cazul şcolilor tip penitenciar, iar dacă aş fi fost elev al acestui liceu, cu siguranţă ar fi fost folosit pentru a mă sancţiona cu ocazia acestei postări. Corpul de Control al Ministrului Educaţiei şi Parchetul trebuie să descindă un pic la Colegiul Comercial "Carol I"”, a afirmat Constantin-Alexandru Manda. De asemenea, acesta a mai afrmat că dacă va fi nevoie, va ajunge chiar în faţa instanţei pentru ca actualul regulament să nu mai existe.

„Cât timp nu s-a adoptat un alt regulament, cel vechi rămâne în vigoare. Atât timp cât a fost în vigoare, a produs prejudicii majore elevilor. Am vorbit cu reprezentanţii sucursalei noastre din Colegiul Carol şi ne-au spus că au fost elevi sancţionaţi în baza acelor prevederi. Acel regulament încalcă Statutul Elevului, Constituţia României, Cartea Europeană a Drepturilor Omului şi Codul Penal.

Eu şi colegii mei vom avea în cursul zilei de miercuri, 28 septembrie, o întâlnire cu reprezentanţii Colegiului Carol şi vom cere explicaţii şi în scris. Am luat deja legătura cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi în cazul în care liceul nu va modifica regulamentul ne vom adresa instanţei de judecată pentru anularea regulamentului, iar dacă dovedim că au existat elevi care au fost sancţionaţi în baza prevederi cu cele 6 ore de muncă, adică au fost supuşi muncii forţate care conform articolului 212 din Codul Penal reprezintă infracţiune, ne vom adresa Parchetului”, a declarat pentru „Replica”, Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Iată ce spune conducerea liceului

Directoarea liceului afirmă că noul regulament va fi adoptat în curând, iar cel vechi va ieşi din vigoare. „Am aflat de ceea ce se vorbeşte însă, noi încă lucrăm la regulamentul intern pentru anul acesta. Cu toate acestea pot să vă asigur că regulamentul de anul trecut a fost întocmit după rofuipul care a fost până în acest momement, deoarece de acum avem alt rofuip. Nu cred că mai este cazul să discutăm despre regulamentul vechi pentru că, avem pe masă noul regulament. Cred că regulamentul va fi adoptat peste o săptămână după ce îl trecem prin toate consiliile şi şedinţele”, a declarat Adriana Dima, directorul Colegiului Comercial „Carol I”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
te dreq de boomer sictiriti, daca vine io la voi si va fute un cutitoi in coaie voi nu nai zice de disciploina
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614