REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constantinescu, trimis în judecată în al şaselea dosar: acuzat că a atribuit ilegal contractul de mentenanţă al elicopterului prăbuşit în lac!

Constantinescu, trimis în judecată în al şaselea dosar: acuzat că a atribuit ilegal contractul de mentenanţă al elicopterului prăbuşit în lac!

Replica API 30 iunie 2015 | 23:12 290

Anchetă marca DNA

Anchetă marca DNA

Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în al şaselea dosar, fiind vorba de elicopterul care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, pe 15 decembrie 2014. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Mai exact, procurorii au menţionat că Nicuşor Constantinescu ar fi atribuit ilegal contractul de mentenanţă al elicopterului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria). Însă, la data de 29 martie 2013, Constantinescu a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv. La data de 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, acesta a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului. Până în acest moment, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

Nicuşor Constantinescu: Domnul Arafat a schimbat destinaţia contractului

La scurt timp după producerea accidentului aviatic, Nicuşor Constantinescu declara că elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol a fost achiziţionat în cadrul unui program România-Bulgaria, însă destinaţia şi dotările acestuia au fost schimbate cât timp el a fost suspendat de la conducerea CJC. „Acest elicopter a făcut 180 de ore de intervenţie, pentru că destinaţia lui nu este numai de a transporta pacienţi, este de a survola teritoriul Constanţei şi teritoriului Dobrich, teritoriul Mării Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus că are o destinaţie specială. Această destinaţie, din păcate, a fost schimbată cât timp eu am fost în Statele Unite ale Americii, în noiembrie anul acesta (2014 – n.r). De cine a fost schimbată? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinaţia contractului şi s-a întâmplat nenorocirea pe care aţi văzut-o ieri (15 decembrie 2014 – n.r.)”, a declarat Constantinescu pe 16 decembrie 2014, adăugând şi faptul că el a refuzat, în 2013, să predea elicopterul structurilor Ministerului de Interne. Reamintim că tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol s-a produs pe 15 decembrie 2014, toţi cei patru membri de la bord, doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa, decedând. Elicopterul doar ce se întorsese dintr-o misiune, ducând un pacient la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după care a zburat pentru a realimenta. La întoarcere, acesta s-a prăbuşit în lacul Siutghiol.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102