REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Faţa neştiută a Danei Săvuică: ambasadoarea turismului românesc şi-a falimentat firmele după ce a ţepuit statul cu miliarde

Faţa neştiută a Danei Săvuică: ambasadoarea turismului românesc şi-a falimentat firmele după ce a ţepuit statul cu miliarde

Replica API 13 februarie 2014 | 00:00 972

După zicala din popor, şi..., şi cu banii luaţi

După zicala din popor, şi..., şi cu banii luaţi

Consiliera ministrului Maria Grapini şi unul din ambasadorii turismului românesc, fostul iepuraş Playboy Dana Săvuică este una din cele mai active, dar şi mai apreciate figuri din showbizul mioritic. Nu vom insista asupra profilului său monden, întrucât informaţiile în acest sens abundă, la doar un click distanţă. "Replica" prezintă în schimb, în exclusivitate, faţa neştiută a Danei Săvuică Stanciu, cea a afaceristei care şi-a îngropat propriile firme, după ce a prejudiciat statul pe care acum îl reprezintă cu câteva miliarde de lei vechi, bani reprezentând impozite, TVA şi alte contribuţii neachitate. Evident, pentru că firmele patronate de Dana Săvuică şi soţul ei nu aveau nici un bun în patrimoniu, statul nu a mai recuperat nici un leu, mulţumindu-se doar să constate falimentul acestora.

Dana Săvuică, pe numele său de buletin Daniela Sanda Stanciu, de 44 de ani şi soţul său, Răzvan Sebastian Stanciu, de 47 de ani, au deţinut două firme cu domenii de activitate servicii suport pentru întreprinderi, în realitate agenţii de modă. Este vorba despre Etiquette Models Management SRL, din Voluntari- Ilfov şi Etiquette Models SRL, din Bucureşti, între timp dizolvate. Etiquette Models Management, de care Dana Săvuică se arăta extrem de mândră, spunând că este una din cele mai exclusiviste agenţii de modă din România, a fost deţinută în proporţii egale de soţii Stanciu, în timp ce prima firmă a familiei, Etiquette Models, era trecută pe numele soţului. Etiquette Models, înfiinţată în 1997, a dat faliment în 2008, la cererea creditoarei Administraţia Finanţelor Publice Sector 5, după ce aceasta nu a reuşit să recupereze de la soţii Stanciu datorii de peste 60.000 lei, nici măcar în urma executării silite. În dosarul de faliment al Etiquette Models SRL, de la Tribunalul Bucureşti, se arată că "potrivit fişei sintetice editată la data de 05.10.2007 debitoarea datorează creditoarei suma de 62.693 lei impozit pe profit, TVA, impozit pe salarii, contribuţii, dobânzi şi penalităţi de întârziere, ce reprezintă titlu executoriu. Au fost întocmite titluri executorii, iar debitoarea a fost somată pentru achitarea creanţei conform somaţiei nr. 40/80/5/2008/250. Pe calea executării silite, creditoarea nu a reuşit să-şi recupereze creanţa". Ulterior, se constată că firma soţilor Stanciu nu are nici un bun de pe urma căruia s-ar putea recupera ceva din datorie, astfel încât instituţiile statului iau pur şi simplu la cunoştinţă de falimentul Etiquette Models şi trece datoriile milionarei Dana Săvuică la categoria pierderi, recuperate de la ceilalţi contribuabili.

În loc să-şi plătească dările, Dana Săvuică şi-a tras prin firmă un Porsche Cayman

În iulie 2013, povestea avea să se repete, trasă la indigou, şi în cazul Etiquette Models Management SRL. Astfel, Tribunalul Ilfov constată următoarele: "faţă de lipsa de bunuri ori alte valori din patrimoniul debitoarei, s-a dispus închiderea procedurii insolvenţei, descărcarea lichidatorului de orice îndatoriri sau responsabilităţi faţă de procedură şi participanţii la procedură şi radierea debitoarei de la oficiul registrului comerţului". Firma Danei Săvuică şi a soţului său a intrat în insolvenţă la cerere, în octombrie 2012, pentru ca, în noiembrie 2012, instanţa să dispună intrarea în faliment a debitorului. Ca şi în cazul firmei îngropate în 2008, "în patrimoniul debitorului nu au fost identificate bunuri, aspect care reiese din răspunsurile de la autorităţile statului şi din lipsa documentelor contabile pe care debitorul nu le-a predat lichidatorului deşi i s-a solicitat acest lucru", după cum apare în dosarul de la Tribunalul Ilfov. Singurul bun trecut pe numele firmei Danei Săvuică era un Porsche Cayman, dar de care Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Ilfov nu s-a putut apropia deoarece era luat în leasing, proprietarul de drept al bolidului de lux al cărui preţ poate depăşi 70.000 de euro fiind OTP Leasing România IFN. Potrivit datelor de la dosar, Etiquette Models Management avea datorii de 167.290 lei la DGFP Ilfov, 111.108,19 lei la OTP Leasing România IFN, 6.044,26 lei la Primăria Voluntari, 38 de lei la ITM Ilfov şi 20 de lei la Administraţia Fondului pentru Mediu. Bani pe care statul i-a trecut, de asemenea, la categoria pierderi ce urmează a fi recuperate de la fraierii fără Porsche Cayman şi viaţa de lux a Danei Săvuică. Urmarea e tipică politicienilor de geniu şi neprihăniţi care ne conduc: ca mulţumire pentru ţepele de miliarde încasate de la primul iepuraş Playboy român, acelaşi stat s-a gândit, prin intermediul ministrului Maria Grapini, să defileze mândru cu blonda despuiată ca simbol naţional.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367