REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mai sunt copiii în siguranţă la şcoală? DETALII INCREDIBILE despre dispariţia fetiţei de la Liceul Blaga

Mai sunt copiii în siguranţă la şcoală? DETALII INCREDIBILE despre dispariţia fetiţei de la Liceul Blaga

Replica API 15 iunie 2017 | 01:54 726

Nu de multă vreme a fost mare zarvă în jurul unui eveniment ce a luat amploare la Școala nr. 2 din Valu lui Traian, atunci când o elevă minoră a fost trimisă acasă, singură, pentru a-și schimba hainele. Directorul unității de învățământ a fost schimbat din funcție la acea dată. Anul acesta, la finele săptămânii trecute, o minoră în vârstă de 9 ani a fost căutată cu Poliția întrucât a fost lăsată să plece de la școală cu o colegă, cursurile terminându-se mai devreme. Reporterii cotidianului "Replica" de Constanța au încercat să ia un punct de vedere directorului Liceului Teoretic Lucian Blaga din Poarta 6, acolo unde învață copila, dar acesta a precizat că… nu știe nimic, după ce, în primă fază, a spus că nu are nici un elev cu numele respectiv.

Indolența continuă și se pare că e prezentă în toate ramurile! Chiar dacă este foarte cunoscut faptul că un elev minor nu trebuie lăsat să plece singur acasă, mai ales când sunt și străzi intens circulate în zonă sau treceri la nivel cu calea ferată, lucru confirmat și de către șeful ISJ, Gabriela Bucovală, iată că aceste lucruri se întâmplă.

O minoră în vârstă de 9 ani, Daria Maria H., a fost dată dispărută vineri, 9 iunie! Aceasta trebuia să vină de la școală (Liceul Teoretic Lucian Blaga din Poarta 6, fiind elevă în clasa a II-a – n.r.) în jurul orei 11.30, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Cursurile s-au terminat mai devreme și copila a plecat împreună cu o colegă spre casă. Că respectiva colegă era cu vreun părinte, nu se știe, dar nici cadrele didactice nu au vrut să facă lumină.

Prin urmare, Daria a ajuns acasă, acolo unde stă cu un unchi pentru că părinții îi sunt plecați în străinătate, și nu a găsit pe nimeni. Neavând ce face și pentru că ploua, fata s-a adăpostit într-o scară de bloc. O vecină a văzut-o și nici aici nu-s datele clare, în sensul că o variantă spune că a fost luată la domiciliul acelei femei, iar alta că minora nu a vrut să meargă, rămânând în scară.

Cert este că vecina a mers și a lăsat un bilet în ușa apartamentului unde stă Daria, prin care unchiul ei era anunțat că micuța se află într-un anumit loc. Unchiul nu a văzut biletul și a mers la școală la ora care știa. Nu a găsit-o și a intrat în panică. A mers la Poliție și au început căutările. Se pare că și învățătoarea a fost prezentă la căutări, după cum susțin martorii. A fost chiar și la domiciliul Dariei, ea fiind cea care a văzut, în cele din urmă, biletul. Astfel, minora a fost găsită în jurul orei 16.00 în acea scară de bloc.

Au fost anunțați părinții că elevii vin mai devreme acasă?

În urma nefericitului eveniment, în care o familie a trecut prin clipe de coșmar, gândindu-se la tot ce e mai rău, iar o fetiță de 9 ani a stat într-o scară de bloc de la ora 11.00 până la ora 16.00 (timp în care i se putea întâmpla orice!), reporterii "Replica" de Constanța au vrut să afle și punctul de vedere al unității de învățământ, responsabilă – până la urmă – cu siguranța copilei pe timpul orelor de curs. Se cunoaște faptul că la respectiva unitate de învățământ, cadrele didactice anunță, în general, părinții, cu o zi înainte dacă se modifică orele de curs și micuții pleacă mai devreme.

Aceștia le spun elevilor spre a-și anunța părinții sau le lasă mesaje pe caiet. Pentru a afla exact ce s-a întâmplat și poate Daria a uitat să-și anunțe unchiul, am încercat să stăm de vorbă cu Elisabeta Linea, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga. Dar nu prea s-a putut, pentru că, din start, ni s-a spus că acolo nu există un elev cu acest nume la clasa a II-a.

"La noi nu există la clasa a II-a nici un elev cu acest nume. Cine v-a spus? Nu, din câte știu eu nu există și nouă nu ni s-a adus la cunoștință această dispariție. Nu ne-a spus nimeni până acum. Doamna învățătoare nu mi-a spus nimic. Cred că cel mai bine ar fi să vorbiți cu părinții copilului, eu nu pot să vă dau detalii. În primul rând ar trebui să știu și eu despre ce vorbiți...", este tot ce a declarat directorul instituției de învățământ. Amintim că în octombrie 2015, o elevă în vârstă de 11 ani a venit la cursuri, la Școala nr.2 din Valu lui Traian, cu o fustă care nu făcea parte din uniformă, motiv pentru care cadrul didactic (care era chiar directorul) a decis s-o trimită acasă pentru a se schimba. Însă, la întoarcere, minora a venit cu mama de mână, care a intrat în sala de curs şi a început să se certe, filmând în acelaşi timp.

Ulterior, tatăl copilei a mers la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi a făcut o sesizare, fiind demarată o anchetă. Dacă părinţii au reclamat faptul că nu li se pare normal un aşa comportament din partea cadrului didactic, întrucât copilului i se putea întâmpla orice pe drum, directoarea a precizat că minora locuia în apropiere şi a instruit-o să fie atentă când traversează, mai ales calea ferată din zonă. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța a demarat o anchetă, iar directorul unității școlare a fost schimbat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fotografia nu are legatura cu articolul.Ea este de la o activitate Scoala altfel de la un liceu din judet la care au participat reprezentanti ai politiei.Fotografia este publica ilegal.
8
0
Cum puteti spune atatea aberatii? Nici macar nu ati intrebat parintii care a fost situatia cu adevarat. Mai informati-va inainte sa postati asemenea articol calomnios pentru ca sunteti departe de adevar!
5
0
Cam tot ce scrie in aceasta stire este total fals. Jurnalisti lu ....... Nu au avut nici o sursa sa le spuna ceva concret. Ati zis numai minciun aici. RUSINE
6
1
Copiii trebuiau anuntati cu o zi inain- te ca orele vor fi scurtate pentru a anunta acasa Mai exista elevi fara mobil? Copilul nu trebuie sa aiba unul performant, ci unul simplu, pentru a putea comunica cu familia
3
4
Si cand stau cu orele pe strazi, la joaca, nesupravegheati de vreun adult? Sau parintii care stau cu copiii in parc si stau cu ochii doar in telefon si habar nu au ce fac odraslele lor? Sa fim seriosi!
8
4
Cadrul didactic e de vina si trebuie sanctionat_ asa spune regulamentul scolar
3
11
Anormal e ca un minor nu e in siguranta PE strada. Nu umbla prin padure. Mai legati ciorile, bateti la ei so la alti needucati.
8
3
Ideea este ca trebuie sa stea lascoala conform orarului. Fac nu fac ore sa stea acolo. Parintele isi face programul in functie de orarul copilului. Stitii prea bine cum e cand iti fute programul cand te suna copilul ca nu mai face o ora si ca sa vii sa-l iei . Sa-i tina in clasa sau in biblioteca pana la ora stabilita. Nu toti suntem bigetari si putem pleca de la birou cand ni se scoala !
11
13
Pe vremea cand se umbla cu cheia de gat nu era asemenea tarfic rutier! Incetati sa mai comparati vremurile.
9
13
inchiria un autocar si o plimba pe mata bai boule si o lua acasa pe mata si -i dadea la muie
3
15
Sa fie destituit directorul si invatatoarea
4
19
Autoarea articolului cde ar fi facut in locul invatatoarei? Probabil inchiria un autocar, urca toti copiii si ii lasa pe rand la domicilii. Sau ii lua acasa la ea.
14
5
Din fericire fac parte din generatia cheii de gat. Indiferent la ce ora scapam de la scoala nu-si mai facea nimeni probleme si nici nu era subiect de presa daca nu venea sau nu era anuntat nici un parinte. Toti parintii din ziua de azi, vin si isi iau odraslele de la scoala cu masina, sa nu cumva sa ii se umfle piciorusele micutului, vai, vai
19
6
Multi copii mor anual din cauza sistemului de invatamant de cacat care permite copiilor sa plece mai devreme din incinta scolii. Stai sa apara si emigrantii pe strazi si sa vezi cum or sa inceapa sa-i alerge.
4
12
panaramele de parinti sunt vinovate de ce i se intampla minorului. toate hahalerele ce au un plod se cred parinti, dar nici 50 la suta nu sunt in sare sa-si educe copilul, tocmai datorita educatiei precare pe care ei insisi o au. la reclamatii, nici dreaq nu-i intrece...
24
22
Daca exista uniforma atunci de fac parintii balamuc la scoala?
18
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108