REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Medgidia, sub ameninţarea gunoaielor: primarul improvizează cu maşini de împrumut şi cu oameni de la ajutorul social

Medgidia, sub ameninţarea gunoaielor: primarul improvizează cu maşini de împrumut şi cu oameni de la ajutorul social

Replica API 29 noiembrie 2013 | 00:00 203

Spaniolii de la GBI au sistat activitatea şi cheamă primăria în instanţă

Spaniolii de la GBI au sistat activitatea şi cheamă primăria în instanţă

În 2010, mai multe primării anunţau că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia, sau varianta părţii de vest a judeţului a Zonei Metropolitane Constanţa, a bifat "a reuşit o lovitură de imagine impresionantă", după ce a concesionat, pentru 49 de ani, serviciile de salubrizare din cele 23 de localităţi membre, unui holding spaniel - GBI Serveis SAU Lloret de Mar, un conglomerat alcătuit din 21 de companii, specializate în gestionarea şi tratarea deşeurilor. La acea vreme, primarii declarau că GBI Serveis aparţine omului de afaceri Gustavo Buesa Ibanez, de 50 de ani, acţionar şi director în cadrul Iberdrola Renovables, adică cea mai mare companie din lume în domeniul energiei regenerabile. Prin respectivul contract, valabil pentru o jumătate de secol, urma să se ruleze o sumă uriaşă de bani: 421.533.953,8 lei, fără TVA, echivalentul a peste 100.000.000 de euro.

Fabulosul contract privind concesionarea serviciilor de salubrizare din localităţile membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia a fost atribuit în urma unei licitaţii deschise, la care compania spaniolă a obţinut punctaj maxim. Pentru cele 100.000.000 de euro, GBI Serveis se obliga ca, în cei 49 de ani, să colecteze, recicleze, elimine deşeurile menajere, să gestioneze rampele de gunoi, să asigure curăţenia stradală, deszăpezirea, dar şi dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea metropolei Medgidia, după cum se specifică în documentaţia de atribuire. Între cele 23 de localităţi care au semnat contractul cu GBI Serveis SAU Lloret de Mar se numără şi comuna Castelu, în 2010 primarul Nicolae Anghel anunţând, triumfător, că "dă peste nas" mai-marilor de la judeţ: "Cei de la Consiliul Judeţean Constanţa încercau să mă convingă să nu semnez, că au ei un proiect mai bun. I-am refuzat, m-am şi certat pe tema asta cu vicepreşedintele CJC, Cristi Darie. La cât am aşteptat să fie puse în practică alte proiecte ale CJC, mai bine să se ocupe de salubrizare firma asta spaniolă", filosofa, la vremea respectivă, edilul din Castelu. La 3 ani de la "lovitura de imagine", şoc şi groază pentru oamenii din cele 21 de localităţi, dar mai cu seamă pentru Medgidia! Firma a sistat activitatea, din luna octombrie, anunţând Primăria Medgidia că se vor întâlni în instanţă, pentru nerespectarea clauzelor din contract. În cursul zilei de ieri, aleşii locali din Medgidia, reuniţi în şedinţă de consiliu, au dezbătut şi această problemă. "Spaniolii se retrag şi cer daune. Ei aveau de încasat o parte din taxa de habitat. Însă, colectarea taxei de habitat de la cetăţeni nu s-a făcut în proporţie de 100%, aşa că sunt restanţe către firmă. Sunt 6 mii de oameni care nu au achitat această taxă", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, consilierul local Sorin Radu. La rândul său, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a confirmat că urmează un proces: "Ne vom judeca, azi (joi, 28 noiembrie a.c.) am primit o înştiinţare privind acţiunea de reziliere. Suntem în litigiu". Întrebat dacă se gândeşte deja la atribuirea serviciului de salubritate altei firme, edilul a reacţionat: "Cum să fac aşa ceva? Nu pot anticipa ce va spune instanţa. Dacă instanţa decide că nu se reziliează contractul?". Până când instanţa va decide asupra problemei, Medgidia riscă să aibă mari probleme, însă edilul ne contrazice: "Este curat în municipiu. Pentru forţa de muncă pe care o folosim, necalificată, situaţia este gestionată la superlativ. Nu uit că din 4 în 4 ani sunt alegeri, nu putem să nu avem curăţenie în oraş". "Lucrăm cu oamenii care beneficiază de ajutorul social, ei fac curat şi am închiriat 3 utilaje de transport, cu care ducem deşeurile la groapa autorizată de la Costineşti. Plătim taxa la groapa de gunoi, ca fiecare", a mai spus primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache. Edilul nu a putut preciza de la ce firmă a închiriat utilajele şi cu ce sume.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218