REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mircea Diaconu: În Parlamentul României n-am avut senzaţia că mă ascultă cineva

Mircea Diaconu: În Parlamentul României n-am avut senzaţia că mă ascultă cineva

Replica API 26 mai 2015 | 23:59 158

Europarlamentarul s-a întâlnit cu constănţenii

Europarlamentarul s-a întâlnit cu constănţenii

Mircea Diaconu

Europarlamentarul, Mircea Diaconu, vedeta opiniei publice anul trecut, graţie atitudinii de victimă a ANI în contextul dorinţei sale de a candida la Parlamentul European, a ajuns, luni, la Constanţa.

La un an de la alegerile europarlamentare, Mircea Diaconu îşi continuă ocolul României, la bordul unui ARO-10 galben.

Luni, a ajuns la Constanţa, pentru a-i întâlni pe cei care l-au sprijinit în urmă cu un an pentru strângerea semnăturilor necesare înscrierii în cursa electorală, precum şi pe toţi cei care au dorit să-l cunoască. Prima dată a ajuns la Mangalia, în Portul Turistic. Apoi, a fost aşteptat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, unde Diaconu şi-a făcut apariţia tăind linia continuă de pe bd. Alexandru Lăpuşneanu!

Faţă în faţă cu alegătorii săi, Diaconu a explicat de ce e mai bine în Parlamentul European decât în cel românesc.

„În clipa în care cineva ţipă la Parlament cum să voteze e o imixtiune care anulează procesul democratic şi Parlamentul românesc, total îl anulează! Că votează prost sau nu ştiu ce, asta e treaba, e o regulă a jocului, dom-le, ori la noi se schimbă şi se forţează regulile jocului şi, dup-aia, când ne-om potoli, o să credem că aşa trebuie. Intră în mentalul colectiv: “parlamentarul să voteze cum spune preşedintele, nu cum vrea el”. Păi, principiul de bază al parlamentarismului este că mandatul nu este imperativ. Nimeni nu poate să îţi impună în timpul mandatului nimic. Nici să fii prezent acolo, că „de ce nu se duc la serviciu?” Pentru că nu e imperativ nimic. Ori înţelegem regulile, ori închidem taraba şi gata. Asta e părerea mea. (...) Mereu zicem “ei, Bruxelles”. Nu e aşa. Şi ei sunt ca şi noi, fiecare în felul lui. Nu e o gândire colectivă. „Bruxelles a zis”. Care Bruxelles, dom-le? Că-s jde mii de intenţii! Un deputat are o opinie, altul are altă opinie. Ca şi la noi. Au atâtea probleme, încât că prima atenţie pentru ei sunt chinurile şi zbaterile româneşti. Nu sunt, vă spun eu. Mai departe, din când în când, apare ceva ce ne răneşte, ne jigneşte şi se pare că vine de acolo: “vin ăia să ne taie pădurile”. Păi, dacă îi lăsăm... problema e aici şi nu acolo. Ce te-a oprit, dom-le, să te aperi? E normal, e o lume rece, fiecare îşi urmăreşte un interes. Dar, nu ai şi tu interesul tău, care se opune interesului celuilalt? (...) În grupul liberalilor europeni, chiar dacă spun o prostie, sunt ascultat. Senzaţia că te ascultă cineva, e formidabilă. Am fost în Parlamentul românesc şi n-am avut senzaţia că mă ascultă cineva şi am pledat în toate felurile. M-am rugat de atâţia care decideau. Parcă vorbeai la pereţi. Dai cu pumnul într-o vată, aşa am avut senzaţia cât am fost senator în România. Acolo, pe cuvântul meu dacă am senzaţia asta”, a spus Diaconu.

Totodată, europarlamentarul a mai precizat că munceşte din greu pentru proiectele sale.

„Pentru ţara ta, e important să fii isteţ acolo, să fii util, pe subiect... S-au deschis subiecte, nu s-a finalizat nici unul, procedura este groaie, luni de zile pe fiecare subiect. Dar, am deschis 4-5 subiecte enorme. Cel mai important este: raportul pe patrimoniul cultural european. Se vede după câte amendamente primesc, este o avalanşă. Altul este referitor la vechile meserii pe cale de dispariţie. Am izbutit să deschid subiectul despre ceea ce se numeşte marcă europeană protejată cu indicaţii geografice, funcţională astăzi pentru produse culinare mai ales. (...) Exemplu: în nu ştiu care loc e nu ştiu ce nisip din care faci nu ştiu ce siliciu şi aşa mai departe... ţara are genul ăsta de meserii care dispar. (...) Ultimul, este ceva ce nu se discută în România şi se face foarte rău. E vorba de acordul de liber schimb între SUA şi UE. E o chestie care va avea nişte efecte uriaşe, mult mai mari decât subiectele pe care le abordează Parlamentul şi media noastră, care, în general, se ocupă cu amănunte. Părerea mea. Acest acord de liber schimb va produce efecte. Inclusiv culturale”, a mai spus Diaconu.

La alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, Mircea Diaconu s-a clasat al patrulea dintre cele 15 partide şi 8 candidaţi independenţi înscrişi în cursă, obţinând 379.582 voturi, ceea ce a reprezentat 6,81% dintre voturile valabil exprimate.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614