REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Se trage linia la Ovidius: SE ALEGE RECTORUL. Cine are cele mai mari şanse

Se trage linia la Ovidius: SE ALEGE RECTORUL. Cine are cele mai mari şanse

Replica API 25 martie 2016 | 21:10 581

Universitatea, în faza finală a competiţiei

Universitatea, în faza finală a competiţiei

Se trage linia în lupta pentru funcţia de rector al Universităţii Ovidius din Constanţa! Scrutinul va desemna dacă actualul rector, Sorin Rugină, îşi continuă proiectele, sau dacă Octavian Unc şi susţinătorul acestuia, proaspătul retras din cursă Cristian Moşnianu, preiau frâiele instituţiei de învăţământ superior de stat. Înainte de rezultatul pe care „Replica” de Constanţa îl va anunţa în timp util, în varianta electronică a ziarului, iată o scurtă analiză a celor întâmplate în ultima perioadă, precum şi a candidaţilor şi a şanselor lor, aşa cum le sugerează, printre altele, şi o serie de profesori şi studenţi care au intrat în dialog cu cotidianul „Replica”.

Actualul rector pleacă din poll position având în spate realizările din primul mandat corespunzător unei perioade scurte şi complexe, intensă privind deciziile manageriale ce trebuiau a fi luate în redresarea activităţii academice şi refacerea imaginii universităţii. Din această perspectivă Rugină a promis unitate, punând capăt dezbinării şi promovând conceptul de solidaritate universitară, a promis onoare punând capăt abuzurilor, a crescut transparenţa şi a restabilit o atmosfera academică a decenţei, echilibrului şi încrederii. A alcătuit o echipă de conducere competentă cu ajutorul căreia a reuşit sa recapete treptat prestigiul şi să se prezinte în condiţii optime în faţa evaluării ARACIS.

A reuşit transferul de autoritate dinspre Rectorat către Consiliile Facultăţilor, unde problemele interne a acestora şi-au găsit democratic soluţiile. O decizie foarte bună a fost aceea de a stimula în cadrul parteneriatului cu studenţii, iniţiativele de valoare care s-au concretizat în proiecte viabile. Pornind de la investiţii în realizarea şi renovarea spaţiilor de învăţământ s-a ajuns la finalizarea şi inaugurarea Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Studiul Morfologic şi Genetic în Patologia Malignă, cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică din S-E României.

Faţă de ceilalţi contracandidaţi, Octavian Unc şi Cristian Moşnianu, care au devenit în ultimul moment parteneri, invocând asemănări în obiectivele planurilor manageriale şi care promovează o atitudine de scindare instituţională, rectorul în exerciţiu Rugină a militat şi va milita pentru unitatea structurală şi dezvoltarea armonioasă a Universităţii „Ovidius“ Constanţa.Unul dintre punctele slabe ale echipei Unc-Moşnianu, constituite ad-hoc, este reprezentat de confuzia dintre problematica cazărilor din cămine şi dezvoltarea instituţională în ansamblu.

Concepţia de a aborda o altă „Cale împreună“ fără a prezenta echipa menită să o implementeze este şubredă, nefiind momentul unor experimente. În contradicţie cu acestea, actualul rector propune strategia câştigătoare pentru viitorul universităţiicu o singură coordonată: „continuitatea spre performanţă“ – este opinia mai multor profesori de la UOC. De cealaltă parte, foşti şi actuali studenţi ai UOC atrag atenţi asupra faătului că Moşnianu este cunoscut ca persoană care a gestionat soarta căminelor, însă de o manieră nu tocmai performantă.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218