REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
21.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Un afacerist din Constanța a SFIDAT orice lege! Era urmărit internațional și el se plimba pe la frontieră!

Un afacerist din Constanța a SFIDAT orice lege! Era urmărit internațional și el se plimba pe la frontieră!

Replica API 30 mai 2017 | 11:47 1241

Venea din Bulgaria, cu fiul!

Venea din Bulgaria, cu fiul!

Un afacerist din Constanța nu a dat nici doi bani pe faptul că era condamnat într-un mega dosar încă din 2014 și arestat în altul (2015)! În timp ce era dat în urmărire internațională, individul, adică Vasile Tăfălan, se "plimba" pe la graniță. În cele din urmă a fost prins, fiind depistat la data de 27.05.2017, în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche. Se pregătea să ajungă acasă, aflându-se într-un autoturism condus de fiul lui.

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, în cooperare cu lucrători ai Gărzii de Coastă, l-au depistat la data de 27.05.2017, în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, pe Vasile Tăfălan, în vârstă de 69 de ani, din Constanța, pe numele căruia Tribunalul Constanța a emis un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor și complicitate la folosirea de acte falsificate. Precizăm că este vorba despre un dosar înregistrat la Tribunalul Constanța pe 30.09.2014, inculpați fiind Lilian Ştefan, Filip Ion Pop (director al Casei de Cultură până în 2002), Nusret Yucetaş , Mioara Gache (fostă Jagura), Nicoleta Mitrică (fostă Butan și Alexandru) și Vasile Tăfălan. Părți civile în dosar s-au constituit SC Asimetric Vision SRL și statul român prin ANAF. Potrivit procurorilor DIICOT, faptele s-au petrecut în 2012, fiind vorba despre evaziune fiscală și spălare de bani. Mai exact, este vorba despre rambursare ilegală de TVA, cu un prejudiciu adus statului de aproape 1 milion de euro. Afaceriştii Lilian Ştefan, Filip Ion Pop şi Nusret Yucetaş, alături de un al patrulea complice, Vasile Tăfălan, dat în urmărire internaţională la acea dată, făceau parte dintr-un grup organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni macro-economice. Aceştia au înfiinţat două firme reale şi două fantomă, prin care au derulat afaceri ilegale, falsificând documente de export în Republica Moldova pentru mai multe utilaje industriale, solicitând ulterior rambursare TVA-ului aferent. Procurorii susţin că cei patru au fost ajutaţi de Mioara Gache (fostă Jagura) şi Nicoleta Mirică (fostă Butan şi Alexandru), angajate ale Administraţiei Finanţelor Publice Constanţa, care au aprobat cererile de rambursare a TVA, deşi au constatat că actele depuse de afacerişti erau false. În plus, gruparea româno- turcă- moldovenească a reuşit să facă pierdute sume foarte mari de bani, prin operaţiuni ilegale, prejudiciul adus statului fiind de circa un milion de euro. Lilian Ştefan şi complicii săi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, rambursare ilegală de TVA şi spălare de bani, în timp ce angajatele Fiscului sunt cercetate pentru abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual şi complicitate la rambursare ilegală de TVA. Următorul termen în acest dosar este stabilit pentru data de 19.06.2017.

Tăfălan, în atenția oamenilor legii încă din 2003!

De precizat este faptul că el a ajuns în atenția oamenilor legii încă din anul 2003, iar în 2014 a fost condamnat la 9 ani și 5 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru comiterea de infracțiuni, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la înșelăciune, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii suţin că, în perioada aprilie - iunie 2008 Marcel Liga şi Nicole Mihaiu au racolat alţi trei indivizi, Ioan Burac, Cornel Popescu, Vasile Tăfălan, şi au ţepuit mai multe firme cu suma de 18 miliarde de lei vechi. Ei au făcut mai multe tranzacţii ilegale cu tablă şi profile de termopan prin firme înfiinţate cu scopul de a le folosi drept paravan. Mihaiu se ocupa de SC Ceauş SRL şi, prin intermediul ei, a întocmit în fals o factură fiscală în valoare de 62.447,33 lei, prin care se atesta vînzarea unei cantităţi de tablă către o societate din Galaţi. La fel au procedat şi cu celelalte firme din ţară, pe care le-au păcălit cu facturi şi file cec fictive. Despre Marcel Liga se ştie că a fost trimis în judecată în mai multe dosare de înşelăciune, fiind arestat de mai multe ori, în perioada 25 noiembrie 2004 - 17 decembrie 2005 şi 16 martie 2006 - 16 martie 2007. La rândul lui, Nicolae Mihaiu era recidivist şi a mai avut o condamnare pentru înşelăciune, ispăşind 4 ani de detenţie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-a intors in Tara pentru ca a aflat ca are un MANDAT DE EXECUTARE Nu se plimba nicaieri , chiar daca venirea lui a stricat planurile multora . A VENIT DE BUNA VOIE !
1
1
vezi dosar de contrabanda cu tiagri-nicusor constantinescu si radu mazare si talpes securistul
0
4
Nu la domnul basescu
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369