REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

150 de FAMILII AȘTEAPTĂ să ADOPTE un COPIL. Protecția Copilului: Procedurile au fost SIMPLIFICATE

150 de FAMILII AȘTEAPTĂ să ADOPTE un COPIL. Protecția Copilului: Procedurile au fost SIMPLIFICATE

Replica API 30 august 2021 | 15:47 1715

În Constanța, în perioada ianuarie – iulie a anului 2021, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost înregistrate mai multe cereri de adopție față de anul trecut. Mai exact, 150 de familii doresc să adopte un copil sau se află în diferite etape ale procesului de adopției. După cum se știe deja, procedura adopției este destul de greoaie, dar, se pare că au mai apărut noutăți care ar mai simplifica-o cât de cât.

În primele șapte luni ale anului 2021, au fost deschise 39 de proceduri de adopție și s-au înregistrat 19 încredințări în vederea adopției. De asemenea, la nivelul DGASPC Constanța, Biroul Adopții și Postadopții a înregistrat 29 de încuviințări a adopției. În prezent, 150 de familii doresc să adopte un copil și se află în diferite etape ale procesului de adopției; 70 de copii sunt declarați adoptabili, alții fiind prinși deja în diferite etape ale procesului de adopție, se află în perioada de potrivire, în perioada de încredințare în vederea adopției sau în alte situații.

Procedura adopției a fost simplificată?

„Principalele elemente de noutate promovate prin noua legislație vizează atât situația familiilor adoptatoare cărora le-a fost prelungită valabilitatea atestatului de la doi ani la cinci ani cât și situația copilului pentru care urmează să fie deschisă procedura de adopție. Va exista o procedură de verificare anuală a atestatului. O altă modificare a legii adopției constă în faptul că situațiile care au ca finalitate adopțiile au fost simplificate iar demersul căutării rudelor este realizat la momentul intrării copilului în sistemul de protecție specială”, a declarat Afrodita Preda, șef Biroul Adopții și Postadopții, din cadrul DGASPC Constanța.

Regulile generale ale adopției

În primul rând, adoptatorul sau adoptatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții morale și materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului. Acestea se dovedesc cu ajutorul atestatului. Atestatul nu este obligatoriu atunci când este vorba de adopţia unei persoane care a dobândit capacitate deplină de exerciţiu sau de adopţia unui copil de către soţul părintelui firesc/ adoptiv.

După aceea, există și o serie de interdicții. Este interzisă adopția pentru persoanele condamnate pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, pentru infracţiunea de pornografie infantilă sau pentru infracţiuni privind traficul de droguri/precursori. O altă condiție generală se referă la consimțământul părinților firești la adopție și, în cazul în care minorul care ar urma să fie adoptat a împlinit zece ani, a acestuia. Înainte ca adopția să aibă loc, trebuie să existe o potrivire a adoptatului cu adoptatorii. În acest sens, autoritățile vor urmări să găsească adoptatori care să fie potriviți cu nevoile copilului, urmând a se stabili compatibilitatea. Revenind la condiția atestatului, vor fi considerate persoane potrivite doar persoanele care au un atestat valabil de adoptator.

Ulterior perioadei de potrivire, se va întocmi un raport în care să existe concluzii cu privire la potrivirea dintre adoptator și adoptat. Dacă acesta este favorabil, instanța va dispune încredințarea copilului, în vederea adopției, pentru 90 de zile. În această perioadă, se vor face rapoarte de progres, cu privire la relația dintre adoptator(i) și adoptat. La finalul perioadei de 90 de zile, raportul final va fi trimis instanței, care se va pronunța cu privire la adopție.

În final, mai există o etapă. Ulterior hotărârii favorabile a instanței, va mai exista o perioadă de monitorizare de minimum doi ani. În timpul acestei perioade, vor fi întocmite rapoarte trimestriale cu privire la evoluția copilului adoptat și a relațiilor dintre acesta și adoptator(i). Abia după aceea se poate încheia complet procedura adopției, prin întocmirea raportului final de închidere a cazului.

Unde puteți afla mai multe despre procedura de adopție?

Toate informațiile referitoare la procedura de adopție se regăsesc pe site-ul DGASPC Constanța – www.dgaspc-ct.ro. De asemenea, informații se pot obține și telefonic, apelând numerele de telefon ale Biroului Adopții și Postadopții din cadrul DGASPC Constanța: 0241.480 858 sau 0241.480 873.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de ce sa fie bine cand se poate si este rentabil altfel
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272