REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

6 semne că ești pregătită să renunți la alăptat. Cum începe înțărcarea?

6 semne că ești pregătită să renunți la alăptat. Cum începe înțărcarea?

Replica API 11 ianuarie 2021 | 18:33 1160

Înțărcarea copilului este un eveniment important pentru proaspăta mămică, adesea dificil dacă cel mic nu este pregătit să renunțe la sân, însă dacă alegi momentul potrivit și îți menții fermitatea, vei reuși să pui capăt alăptatului la sân și să îl înțarci fără să te simți vinovată, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Momentul în care alăptarea trebuie să înceteze (și începe înțărcarea) ține de fiecare mama și copil în parte, nu există o regulă general valabilă pentru toate mămicile. Important este că mama să ia această decizie în privința înțărcării în funcție de nevoie, dorințele și convingerile familiei sale, fără să se lase influențată de alte mame sau de cei din jurul ei, scrie doc.ro.

Există câteva momente care indică faptul că alăptatul poate fi oprit în viitorul apropiat – Iată ce semne dovedesc că ești pregătită să renunți la alăptat și să începi înțărcarea!

Ești însărcinată

În timp ce unele mame privesc alăptatul în tandem că fiind normal și își țin la sân atât copilul nou-născut, cât și pe cel care are deja mai bine de un an, altele privesc sarcina că pe un semn care indică faptul că trebuie să oprești alăptatul.

Alăptatul în timpul sarcinii poate cauza contracții uterine premature și iritații la nivelul sânilor, așa că trebuie să fii foarte atentă dacă alegi totuși să îți alăptezi copilul în timp ce ești însărcinată. Dacă îl înțărci, însă, oferă-i mai multă atenție, petrece-ți mai mult timp cu el, citește-i și jucați-va împreună mai ales în primele două săptămâni.

Bebelușul mănâncă deja alimente solide

Odată ce copilul tău împlinește 12 luni și are o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și cereale integrale, dar și pe baza de lapte de vacă, este în regulă să renunți la alăptat. Consulta-te cu medicul pediatru, indiferent de decizia luată.

Copilul tău este distras cu ușurință

Dacă atunci când îl alăptezi, copilul este distras de lucrurile din jur și întrerupe alăptatul în repetate rânduri, înseamnă că și-a pierdut interesul pentru laptele matern. Acesta ar putea fi un semn al faptului că micuțul tău este pregătit să renunțe la alăptat.

Vrei să pui pe primul loc odihna

Atunci când copilul este suficient de mare încât se trezește o singură dată pe noapte pentru a fi alăptat, iar tu te-ai întors deja la serviciu și trezitul peste noapte nu pare o idee bună, ai putea începe înțărcarea. Copilul se va adapta mai repede decât ai fi tentată să crezi, așa că nu îți face griji inutile.

Alăptatul te împiedică să îți petreci timp cu copiii

Dacă alăptatul celui mai mic copil îți consumă prea mult timp și te împiedică să ai grijă de ceilalți copii, e un semn că ar putea fi momentul oportun să încetezi alăptatul. Poate sună dur, însă mezinul trebuie să înțeleagă că nu este singurul pe lume și că trebuie să împartă afecțiunea și timpul petrecut cu părinții, cu frații săi.

Ai nevoie de libertate

Pe perioada alăptatului, copilul este dependent de mama. Ceea ce înseamnă că mama nu mai are parte de niciun strop de libertate. Așadar, dacă copilul tău este suficient de mare încât să poți să renunți la alăptat fără probleme, nu trebuie să te simți vinovată dacă simți că vrei să încetezi alăptatul.

Ce faci dacă micuțul refuză să fie înțărcat?

Din punct de vedere psihologic, poate că deja te simți pregătită să renunți la alăptat, însă copilul tău îți da planurile peste cap și rezistă foarte bine, în ciuda tuturor încercărilor tale de a nu-i mai da lapte matern. Ei bine, abordarea ta va depinde de vârstă copilului tău din acest punct. Reține, așadar, că există multe strategii pentru momentul când vrei să îți înțărci copilul.

Dacă micuțul tău poate vorbi și înțelege bine despre ce e vorba, discuta cu el despre alăptarea la sân. Explică-i că urmează să renunți la acest obicei și introdu în rutină voastră alte modalități de care va puteți bucură împreună, faceți împreună anumite activități care va apropie.

În cazul în care înțărcarea nu îți reușește, întâmpini probleme, îți este dificil să te impui sau ai alte dificultăți asociate cu înțărcarea, ar trebui să ceri sfatul unui specialist sau să mergi la un psiholog ori la o persoană care oferă consultanță în alăptare, mai ales dacă cel mic are mai mult de un an.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218