REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

7 trucuri alimentare care te ajută de Sărbători

7 trucuri alimentare care te ajută de Sărbători

Replica API 6 decembrie 2021 | 00:00 714

Mâncarea este în centrul atenției în sezonul sărbătorilor, după ce a fost pregătită cu drag și servită alături de familie și prieteni. Ca să eviți o toxiinfecție alimentară, este esențial să cunoști reguli de siguranță alimentară. Iată cum poți trece cu bine peste mesele de sărbători cu aceste 7 sfaturi simple!

Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă nu mănânci salate cu maioneză la temperaturi ridicate ca în lunile de vară, bolile sistemului digestiv pot apărea la fel de ușor și pe vreme rece, în interior, la un bufet care se întinde pe tot parcursul zilei sau la o masă în familie ce durează câteva ore, scrie doc.ro.

De fapt, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), focarele de Clostridium perfringens, cea mai frecventă cauză de toxiinfecție alimentară în Statele Unite, care provoacă aproape un milion de îmbolnăviri în fiecare an, apar cel mai frecvent în noiembrie și decembrie.

Profesioniștii din domeniul siguranței alimentare îți dau sfaturi despre manipularea greșită a alimentelor preferate de sărbători și despre cum să rămâi în siguranță în timp ce savurezi preparatele.

1. Pune pe masă porții mici de aperitive și păstrează restul în frigider până la servire

În general, mâncarea - indiferent că este caldă sau rece - poate să stea fără probleme aproximativ două ore la temperatura camerei, spune Janilyn Hutchings, profesionist certificat în siguranța alimentară și om de știință al StateFoodSafety. Din acest motiv, este o idee bună să scoți de la rece cantități mai mici de mâncare și să completezi platourile pe măsură ce se consumă. Pentru a economisi timp, poți aranja mai multe platouri și le poți păstra la frigider până e nevoie să le scoți.

2. Răcește corect supele și tocanele

Bacteriile tind să se dezvolte rapid la temperaturi mai mari de 4 și 6 grade Celsius, așa că alimentele perisabile nu trebuie lăsate niciodată la temperatura camerei mai mult de două ore, potrivit CDC. Acest lucru poate fi problematic atunci când ai cantități mari de alimente fierbinți, cum ar fi supe și tocane, deoarece, dacă nu s-au răcit suficient, pot crește temporar temperatura din frigider la un nivel alarmant, punând alte alimente în pericol, explică Kim Rose, dietetician înregistrat și manager de nutriție clinică pentru HCA Healthcare din Lakeland, Florida.

Asigură-te că frigiderul este setat la 4 grade Celsius sau mai puțin și că supele și tocanele sunt răcite bine înainte de a le pune la frigider. Poți împărți mâncărurile din oale mari în recipiente mai mici și nu prea adânci, pentru a le ajuta să se răcească mai repede sau le poți scufunda într-un recipient cu gheață, potrivit Serviciului pentru Siguranța și Inspecția Alimentară al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA).

3. Fii precaut cu mezelurile

Bufetul de prânz de sărbători conține adesea diferite mezeluri crude sau uscate, iar pachetele nedeschise din acestea pot rezista aproximativ două săptămâni în frigider, potrivit FoodSafety.gov. Odată deschise - sau dacă sunt cumpărate vrac în loc să fie sigilate în vid - ai la dispoziție aproximativ trei până la cinci zile pentru a le consuma.

Mezelurile pot fi o sursă de Listeria monocytogenes. Un focar din 2020, care a dus la spitalizarea a 12 persoane și la moartea uneia, a fost legat de listeria din mezelurile italiene, potrivit datelor CDC. Acest germen este, de asemenea, motivul pentru care femeile însărcinate sunt adesea avertizate împotriva consumului de mezeluri.

Dacă pui pe masă mezeluri, pune cantități mici și completează bufetul după cum este necesar, recomandă Hutchings. Aceste cărnuri semipreparate pot fi periculoase după doar o oră sau două în afara frigiderului.

4. Spală bine fructele și legumele

Fructele și legumele sunt sănătoase, așa că merită să le iei în considerare pentru mesele de sărbători, atâta timp cât le speli înainte de a le felia, toca sau decoji. Destul de des, oamenii nu spală fructele și legumele care nu au coji comestibile, dar bacteriile de pe părțile exterioare pot fi ușor transferate în părțile comestibile de pe un cuțit, potrivit CDC. Cel mai bine este să speli mereu produsele sub jet de apă și să folosești o perie pentru a le curăța pe cele cu suprafețe lucioase, cum ar fi avocado și pepene galben.

5. Nu lăsa fripturile prea mult la temperatura camerei

Clostridium perfringens este o bacterie care îmbolnăvește frecvent oamenii în lunile noiembrie și decembrie. Ei bine, se găsește în mod obișnuit în alimentele gătite care sunt servite în timpul sărbătorilor, cum ar fi curcanul și friptura de vită, conform FDA. Lăsarea acestor fripturi să stea prea mult timp la temperatura camerei, le transformă într-un teren de reproducere pentru C. perfringens.

Ca o modalitate de a reduce riscul, ia în considerare tăierea curcanului sau felierea altor cărnuri în bucătărie și punerea pe masă a unor porții mai mici. Restul pot sta la frigider până le servești musafirilor.

6. Folosește ouă pasteurizate

Câteva produse preferate de mulți de sărbători conțin ouă crude sau gălbenușuri, inclusiv lichiorul de ouă, sosul olandez, tiramisu și dressingul Caesar. Din acest motiv, CDC sugerează utilizarea ouălor pasteurizate pentru aceste feluri de mâncare. Reține că salmonella poate trăi atât în exteriorul, cât și în interiorul ouălor.

Aceasta înseamnă că ar trebui să păstrezi ouăle separat de alte alimente, în mod ideal în cutia lor originală, pentru a preveni contaminarea încrucișată.

7. Păstrează la frigider și consumă în următoarele zile resturile meselor

Dacă iei acasă resturi de la o petrecere sau o cină, interesează-te cât timp au stat afară și pune-le la frigider dacă au trecut aproape două ore. Pune-le la frigider sau congelează-le imediat ce ajungi cu ele acasă.

Cât timp vor rezista depinde de tipul de mâncare pe care îl ai - de exemplu, brânzeturile tari vor rezista mai mult decât cele moi, conform USDA - dar o regulă de bază este să mănânci resturile într-o săptămână, explică dr. Hutchings. Dacă vrei să le păstrezi mai mult timp, pune-le la congelator și mănâncă-le în aproximativ una sau două luni.

Indiferent dacă le dezgheți pentru a le reîncălzi sau le scoți direct din frigider, analizează-le și miroase-le. Sfatul este valabil chiar dacă știi că le-ai pus ieri.

„Aruncă o privire și miroase cu atenție ce vei reîncălzi”, spune ea. Nu toate alimentele au un semn evident de alterare, cum ar fi acrirea sau decolorarea, dar de multe ori este posibil să poți depista că ceva este stricat. Când ai îndoieli, aruncă-le!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272