REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

A fost lansat concursul de idei pentru reabilitarea Vilei Elena

A fost lansat concursul de idei pentru reabilitarea Vilei Elena

Replica API 16 iulie 2013 | 00:00 155

Viitoarea casă a arhitecţilor

Viitoarea casă a arhitecţilor

Se mişcă lucrurile în ceea ce priveşte situaţia vilei Elena, situată pe bulevardul Ferdinand, ajunsă în momentul de faţă într-o avansată stare de degradare. A fost la un pas să se prăbuşească, însă norocul a venit odată cu finele anului 2012, când Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea a devenit proprietar cu acte în regulă. Este vorba de un concurs de idei, lansat luni, 15 iulie, fiind finanţat din bugetul propriu al Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea, conform Deciziei Colegiului Director nr. 1/2013. Câştigătorul va fi inclus în colectivul de proiectare, dar va primi şi 1000 euro. Detalii despre cum va arăta Vila Elena, găsiţi în materialul de faţă.

Prin Concursul de idei "Casa Arhitecţilor" se urmăreşte identificarea unei soluţii pentru reabilitarea imobilului din Constanţa şi transformarea lui în sediul Filialei Teritoriale Dobrogea a Ordinului Arhitecţilor din România, prin lucrări de consolidare, amenajare, modernizare şi construire necesare. Scopul concursului este găsirea unei soluţii arhitecturale adecvate locului, casei existente, care să respecte tema şi să se încadreze în bugetul destinat primei etape. Concurenţii pot solicita clarificări până la data de 30.07.2013, ora 12.00, iar data limită de transmitere a răspunsului la întrebari este 2 august, urmând comunicarea rezultatelor la data de 30.09.2013. "S-a lansat concursul de idei privind Vila Elena. Toţi cei care vor participa vor trece prin analiza unui juriu. Vor fi o expoziţie, preselecţii, dar şi premii în bani. Scopul acestui concurs este acela de a găsi o soluţie arhitecturală adecvată. În rest, ne luptăm să facem rost de fonduri pentru a ne putea apuca de lucrări", a declarat, pentru "Replica", Alexandru Bălan, preşedintele OAR - Filiala Teritorială Dobrogea. "Imobilul de pe bulevardul Ferdinand nr. 75 având un teren cu o suprafaţă de 633 mp şi două corpuri de clădire (cu o suprafaţă la sol de 236 mp.), a avut ca prim proprietar în perioada interbelică pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de "Vila Elena". De altfel, pe frontispiciu este înscris "Vila Elena" şi anul construcţiei - 1923. Din cauza celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele primăriei s-au pierdut, astfel că acestea astăzi nu se mai regăsesc în depozitele Arhivelor Statului - acesta fiind şi cazul Vilei Elena. Cu privire la imobil, corpul din faţă, cu o faţadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga ca având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă şi a suferit în timp modificări. Cu privire la denumire, există şi presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu în 1879 într-o familie înstărită având origini greceşti, a denumit-o Vila Elenă (adica Vilă Grecească), dar nu există dovezi clare privind această afirmaţie. Venit cu o avere însemnată în anul 1896, Tache Manicatide a primit "naturalizarea" (termen folosit în acea vreme) în Constanţa şi îşi construieşte o primă casă pe str. Nicolae Titulescu (la nr. 34) în anul 1899, avându-l autor pe arhitectul H.N. Mangoianu. În anul 1942 Tache Manicatide a vândut Vila Elena familiei Şteflea, care a locuit aici doar 8 ani, în anul 1950 imobilul fiind naţionalizat. După 1990, moştenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reuşind, în primă fază, să-l recupereze parţial şi apoi să-l recupereze integral. Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea (cu ajutor material şi de la O.A.R. central) a achiziţionat acest imobil pe care vrea să-l redea Constanţei ca o Casă a Arhitectului", se arată pe site-ul OAR Dobrogea.

Care sunt paşii şi cum va arata Vila Elena

Tot pe site-ul Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea sunt explicaţi şi paşii reabilitării clădirii, care va deveni Casa Arhitecţilor. În primul rând este vorba de amenajarea incintei şi accese. Ca atare, amenajarea suprafeţei de teren de 633 mp se va face în mod unitar, în sensul obţinerii unui spaţiu verde amenajat cu rol de recreere şi de extindere ocazională opţională a funcţiunilor interioare, cu elemente peisagistice, integrate prin amenajarea întregii incinte. Se vor studia inclusiv zonele adiacente incintei cuprinse în planul de situaţie anexat. Intrarea principală pietonală în incintă se va face din trotuarul bulevardului Ferdinand. Se va face şi o intrare secundară pietonală şi auto pe una din celelalte trei laturi ale terenului, dinspre aleile de acces. Se va studia amplasarea unei parcări în interiorul incintei îngrădite sau în exteriorul acesteia, cu acces din aleile carosabile, pe terenul aflat in proprietatea OAR-FD. Cât despre clubul arhitecţilor, acesta va fi un spaţiu de socializare, comunicare, cunoaştere între membrii filialei şi invitaţii acestora. Ca anexe vor fi: grup sanitar, depozitare, oficiu, garderobă. Suprafaţa trebuie să acopere necesarul pentru circa 50 de persoane. În calcul este luat şi un spaţiu expoziţional, destinat atât publicului larg, cât şi membrilor OAR-FD. Acesta va fi spaţiul de relaţii şi comunicare cu societatea, de prezentări, conferinţe, expoziţii şi va avea cam 110 mp. Sediul administrativ va cuprinde: secretariat cu 3 posturi de lucru, birou preşedinte, sală de consiliu pentru 25 persoane şi invitaţi, bibliotecă şi documentare, arhivă, grup sanitar, suprafaţa desfăşurată fiind calculată la circa150 mp. Sala multifuncţională va avea o amenajare flexibilă pentru activităţi de prezentare ale furnizorilor şi producătorilor. O funcţiune complementară, la propunerea concurentului, care să se desfăşoare pe maxim 200 mp, cu un regim de înălţime de maxim P+4, care să constituie o sursă de venit suplimentară pentru bugetul OAR-FD, să se poată administra separat de sediu, astfel încât să se poată eventual externaliza administrarea acestei funcţiuni sau să se poată concesiona terenul aferent, în scopul construirii. Exemple: imobil de apartamente, vilă turistică, diverse servicii. Soluţia va fi concepută în una sau mai multe etape de construire, ţinând cont ca la finalul primei etape în valoare de maxim 350 000 lei inclusiv TVA, în clădire să funcţioneze cel puţin sediul administrativ şi spatiul expoziţional.

Cum se desfăşoară concursul de idei

La şedinţa de deschidere vor participa membrii juriului, un reprezentant al Comisiei de Organizare a Concursului "Casa Arhitectului" şi reprezentanţii împuterniciţi ai concurenţilor. Juriul concursului va analiza în cadrul şedinţei de deschidere a documentelor modul de respectare a regulilor formale de depunere şi prezentare a coletului. Nici o soluţie nu va fi respinsă la deschidere cu excepţia celor întârziate, care vor fi returnate nedeschise concurenţilor. Soluţiile concurenţilor admişi vor intra în etapa de analiză a soluţiei, întocmită conform prezentei documentaţii de concurs. După adoptarea deciziei finale asupra soluţiei câştigătoare, juriul va analiza şi va delibera asupra îndeplinirii cerinţelor de calificare impuse concurenţilor. Se vor acorda trei premii, în ordinea descrescătoare a punctajului. Soluţia care va avea cel mai mare punctaj va primi premiul I al juriului şi va consta în includerea în colectivul de proiectare, precum şi acordarea sumei de 1000 euro. Totodată, juriul va mai acorda următoarele două premii, în ordinea descrescătoare a punctajelor, următorilor clasaţi, după cum urmează: premiul II va consta în acordarea sumei de 500 euro, iar premiul III în acordarea sumei de 300 euro.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272