REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

A LOVIT un OM cu BRICEAGUL și a CREZUT că PRIMEȘTE doar AMENDĂ!

A LOVIT un OM cu BRICEAGUL și a CREZUT că PRIMEȘTE doar AMENDĂ!

Replica API 30 decembrie 2021 | 15:09 1833

Un tânăr din Constanța a lovit cu briceagul, precizând că a fost legitimă apărare, însă a considerat că fapte sa este atât de minoră încât cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla ar fi o amendă. Avocații nu sunt de aceeași părere.

foto cu rol ilustrativ

”Salut! Dacă am avut un briceag la mine, iar un individ a sărit la mine și l-am tăiat cu briceagul pentru a mă apăra (leziunea fiind superficială) pățesc ceva? Adică primesc vreo amendă sau ceva..”, a întrebat Andrei mai mulți avocați. Iar aceștia nu au întârziat cu răspunsuri. I-au explicat, în primul rând, că nu are ce să caute cu un briceag la el, care este o armă albă. Și, chiar dacă era legitimă apărare, acel briceag nu avea ce să caute în peisaj. Avocații au precizat și faptul că este importantă zona unde a lovit, chiar dacă rana e superficială. Pentru că, dacă e vorba de zone vitale, precum gât, spate, torace etc, fapta poate fi încadrată la tentativă de omor.

Prin urmare, la mijloc nu poate fi vorba de o amendă contravențională întrucât este vorba de o faptă penală. Astfel, se va face un dosar de cercetare penală și, în funcție de încadrarea faptei și de zilele de îngrijire medicală a victimei, date de medicul legist, va fi și condamnarea.

Însă, sfatul a fost să încerce să meargă să se împace cu victima și așa va fi cercetat doar pentru port ilegal de armă albă.

Poate că mulți dintre voi condamnă faptul că nu te poți apăra cu astfel de obiecte. Însă, iată ce spune legea când vine vorba de legitimă apărare.

Potrivit Art. 19 din Noul Cod Penal: ”(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare. (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului. (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii”.

Prin urmare, mare atenție mai ales la punctul 2, unde este specificat ”dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului”. Astfel, pică legitima apărare când e vorba de armă albă, precum acest briceag.

Așa cum este precizat mai sus, a purta o armă albă reprezintă infracțiune. Și, așa cum au spus și avocații, reprezintă și un pericol pentru că se poate ajunge să omori un om, chiar și în legitimă apărare (care este cu dus întors).

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca poti, cand esti singur la intuneric, da-i una si lasa-l... are martori, are ceva? Dar aici te-a vazut o lume intreaga. Ai inteles? Asa trebuie facut. Daca la nivelul acesta am ajuns, nu glumesc. Dam drumul la activare!
5
1
A nu se purta niciodata briceag!
5
3
Vedeti-va de treaba,lasati baiatul in pace
2
7
cu legile voastre de kkt locala sforaie daca te ataca careva ala esti
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272