REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ACCIDENTUL de pe A4. Familia are toate şansele să câştige un proces cu statul: Cum a fost posibil să se rupă parapetul şi să secţioneze maşina?!

ACCIDENTUL de pe A4. Familia are toate şansele să câştige un proces cu statul: Cum a fost posibil să se rupă parapetul şi să secţioneze maşina?!

Replica API 5 august 2017 | 22:43 1091

O clipă de neatenţie la volan: o femeie a murit, un copil a rămas fără mamă

O clipă de neatenţie la volan: o femeie a murit, un copil a rămas fără mamă

Un accident cumplit s-a petrecut joi, pe Autostrada 4: o femeie a murit, un bărbat şi-a pierdut un picior, iar un copil va fi traumatizat mult timp de acum înainte. Familia se afla la bordul unui autovehicul Ford, circulând spre Agigea, pentru a ieşi în Autostrada Soarelui. În dreptul localităţii Cumpăna, bărbatul aflat la volan s-ar fi întors către fiul său, aflat pe bacheta din spate, pentru a-i spune să dea la o parte nişte obiecte care îi obturau vizibilitatea. Acel moment l-a făcut să piardă controlul maşinii, pătrunzând de pe banda 1 pe banda 2, iar apoi să se izbească de glisiera care desparte sensurile de mers.

Din izbitură, parapetul s-a rupt, a pătruns prin portieră şi a ieşit prin cealaltă portieră din faţă, secţionând gambele femeii aflate pe locul din dreapta, mama copilului. Tatăl, adică şoferul maşinii, a rămas şi el fără o gambă! La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de ambulanţă, elicopterul SMURD, iar în ciuda eforturilor medicilor de a-i ţine pe toţi în viaţă, femeia a decedat la Spitalul Judeţean Constanţa. Bărbatul se află internat acum pe Secţia de Terapie Intensivă, cu o gambă amputată, pe când copilul se află pe Secţia de Chirurgie Pediatrică.

Primul la locul nenorocirii: agentul şef principal Aurelian Coliş

Amintim că primul care a ajuns la locul accidentului este agentul şef principal Aurelian Coliş, din cadrul Serviciului Rutier, care nu a stat pe gânduri şi a intervenit. Când a observat că victimele aveau membrele inferioare secţionate, a cerut o curea de la cei aflaţi la faţa locului, pe care a folosită pe post de garou. A scos copilul din maşină, care se afla între banchete, fiind preluat de către o ambulanţă. Imediat a ajuns o autospecială de stingere cu modul de descarcerare şi ambulanţe SAJ. Elicopterul SMURD s-a deplasat, de asemenea, la faţa locului.

Şoferul nu ar fi avut viteză excesivă; Ne protejează sau nu parapetul care desparte sensurile de drum?

Imaginile cu poliţistul - erou au fost postate, ulterior, pe pagina Facebook Special Guys All Over The World. Evident, poliţistul a fost felicitat de toată lumea. Mesajele au “curs” pe Facebook, la fel ca şi opiniile legate de cum a putut avea loc un astfeld e accident teribil. „Nu sunt de acord nici cu viteza, fie 120 km/h, când te simţi obosit şi mai ales pe căldurile astea care te fac să-ţi mai pierzi din atenţie.

Imi pare foarte rău pentru dumnealor şi-l felicit, deşi e mult prea puţin, pe poliţistul - erou” – este un mesaj postat pe Facebook. Iar opinii legate de viteză şi „inconştienţa” părinţilor din maşina în care aveau un copil mic au tot apărut pe reţeaua de socializare. O altă opinie s-a referit însă la parapetul montat de-a lungul autostrăzii: „Sunt curios dacă cineva îşi va pune problema calităţii materialului şi montării parapetului. Am văzut multe comentarii ale trepanaţilor de genul "viteza ucide! Dacă le-a trebuit viteza...aşa se întâmplă! Părinţi inconştienţi care merg cu viteză!".

Acolo era o autostradă, iar gărgăriţa aia de maşină nu cred că avea mai mult de 120 la cum arăta partea lovită din faţă. Un parapet de genul ăla nu ar fi trebuit sa secţioneze maşina, ba dimpotrivă, ar fi trebuit s-o protejeze preluând din şocul impactului”, este un alt comentariu. Şi, conform datelor oficiale din ancheta demarată în acest caz – a fost deschis dosar penal –, la mijloc nu ar fi fost vorba despre viteză excesivă. Viteza poate fi stabilită doar în urma unei expertize. Însă, datele preliminarii din acest dosar arată că nu fusese depăşită viteza legală de rulare pe o autostradă. De altfel, în raportul de eveniment întocmit de către poliţiştii de la Poliţia Autostrăzi, este consemnată ca posibilă cauză de producere a accidentului: neatenţia la volan (adică acel moment descris mai-sus, cu tatăl care s-a întors către copil, pentru a-i spune ceva).

Dacă se ajunge în instanţă, compania de drumuri trebuie să se pregătească să achite despăgubiri uriaşe

Mai departe, despre parapetul despărţitor, am putea comenta că şi-a îndeplinit oarecum misiunea: maşina nu a pătruns de tot pe celălalt sens de mers, oprindu-se aşa cum se poate observa în imagini. Dar, cum a fost posibil să se rupă acel parapet şi să străpungă maşina de la un capăt la altul? Parapetul nu trebuia să preia din forţa impactului, eventual doar să se îndoaie, odată cu fierul maşinii? Sunt întrebări la care cei de la Compania Naţională de Drumuri şi Poduri se feresc să răspundă, iar motivul este următorul: aşa cum sunt legile în momentul de faţă, compania care are în administrare drumul va fi bună de plată în cazul unui proces intentat de victime.

Şi aici, opiniile pot fi pro şi contra, însă un lucru e clar: există mai multe procese încheiate cu verdicte favorabile persoanelor implicate în astfel de accidente, fie şi provocate de aceste persoane, iar compania de drumuri a trebuit să le despăgubească. Dacă şi familia implicată în acest teribil accident va merge în instanţă, se prefigurează deja verdictul. Din păcate însă, pe femeia moartă nu o mai aduce nimeni înapoi de la groapă. Amintim, în acest context, cazul Georgianei, o tânără din Constanţa care mergea cu prietenul ei spre Brasov, cu maşina, când un alt autoturism a intrat pe banda lor din direcţia opusă.

Pentru a evita impactul, tânărul a tras dreapta de volan şi a intrat într-un parapet de pe marginea drumului. Acesta era desfăcut, iar banda metalica a străpuns portiera şi i-a strivit Georgianei braţul. În ciuda încercărilor medicilor de a-i salva braţul, în final nu s-a putut face nimic altceva decât o amputare, de la umăr.

Ancheta penală a stabilit că parapetul avariat a funcţionat ca o ghilotină care i-a retezat braţul fetei, însă poliţiştii nu s-au îndreptat împotriva companiei de drumuri. Prin urmare, Georgiana a cerut despăgubiri civile în instanţă, un milion de euro, iar Tribunalul Bucureşti i-a dat dreptate! A urmat recursul, iar finalul, a venit, în 2014, după 8 ani de judecată: Înalta Curte a menţinut decizia tribunalului privind despăgubirea record, de 1 milion de euro!

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei care care criticati si habar nu aveti de realitate , de unde stiti voi ca era cu ichii pe bancheta din spate??? Nu va este frica de Dumnezeu ??? Femeiea moarta este sotia si mama copilului lui !!! De unde il cunoasteti voi ceei care il criticati??? De unde stiti voi cum conducea??? Cine sunteti voi sa judecati??? Aveti grija ca sar putea sa ajungeti la randul vostru sa fiti judecati si sar putea sa ramaneti mai distrusi de cum a ramas el !!! Rusine sa va fie , !
0
0
Exista in America un tip de parapet ce absoarbe socul unui impact, cauciuc inauntru si butoiase ce se rotesc astfel incat masina sa NU se izbeaaca, soferul putand sa franeze, asta daca nu lesina cand se da cu capul de volan. Uitati-va pe youtube si gasiti filmuletul. Parapetul AR TREBUI sa aiba si rol de "airbag". Parerea mea. Cat despre ce s-a intamplat...e vina lui intai..acum, aveti grija toti cum conduceti, nu merita asa ceva.
0
4
Soferi de cacat care daca-si iau o clipa ochii de la drum ajung in balarii!!!
4
2
Administratia drumurilor nu are nici o vina pentru ca parapetul despartitor este pus pentru a diferentia sensurile de mers si nicidecum pe post de airbag. E tragic ce s-a intamplat dar la VOLAN TREBUIE MULTA PRUDENTA .SUNT DOFERI CARE INJURA IN TRAFIC CAT II TINE GURA CHIAR SI SOFERITE SI NU AU HABAR DE CUNOSTINTE elementate DE LEGISLATIE RUTIERA.APROPO DESCREIERATA CARE A INJURAT LA COLT DE STRADA PIETONII CA NU-I TRECERE SI CAT PE AICI SA DEA PESTE EI ACCELEREND.SCLEROZATA LA NEBUNI NU SOFERITA
3
3
de ce sa plateasca contribuabilul pe un dobitoc care se sparge in figuri cu jeg de masina
3
6
Coca,daca tu ai vazut ca suruburile sunt nerupte si au ramas pe piloni inseamna ca materialul din care e facuta balustrada nu e un aliaj de calitate.Inseamna ca la soc a plesnit in dreptul surubului ca un plastic si a trecut capul surubului prin orificiul creat.Deci costuri mari ptr autostrada asta si cu materiale din otel ,,dubios,, de moale!
3
0
Un debil nu se uita pe unde merge si acum cere multi bani ...
4
3
Parapetul practic sa rupt de linga suruburi.....nu suruburile ci parapetul sa sectionat......sa rupt la vreo 10 n de la locul impactului...deci pierduse din viteza...nu sa rupt in locul impactului...deci nu mai vorbiti aiurea....problema este ca sa intimplat o tragedie si trebuie sa tragem invataminte din asta,sa incercam sa mergem fara viteza,asta in cazul in care a avut viteza si poate ca si bara nu este facuta din materialul care nu trebuie,deci posibilitati sint multe.adevarul sa iasa la iveala.o zi buna!
1
2
Concluzia este: nu fiti PROSTI. Niciodata nu te intorci spre bancheta din spate, cat timp masina se misca in fata
4
2
Daca lovea parapetul in orice alt loc din lungimea lui masina se deforma altfel.Asa ghinon ,,fatal,, a avut soferul asta chiar daca din neatentie in condus,a lovit parapetul fix in zona de imbinare si in fractiune de secunda un capat de parapet s-a incovoiat exact pe directia unde masina isi continua derapajul din inertie .Asa ghinion ,imi aduce aminte de un sofer din Buc. caruia i-a derapat masina cu tractiune spate pe o pojghita de gheata pe pod exact in dreptul unde din balustrada podului lipsea cativa metri .Si pe acolo s-a dus in apa,inecandu-se.
1
0
Din imagini ne putem da seama ca fiecare pilon de sustinere e prins cu balustrada intr-un punct -prea putin daca este surub si nu e sudura.Din lovitura balustrada s-a ,,curatat" de toti pilonii,vedeti ca pilonii au ramas infipti in beton dar strambi.Daca se rupeau din beton si ramaneau pilonii pe balustrada aceasta nu mai inainta atatia multi metri prin masina.Pare ca e o lucrare facuta ptr tiribombe si nu o balustrada care sa reziste la socuri de izbituri auto d'apoi la izbituri de camioane de tonaj.E o balustrada care doar marcheaza drumul dar care se desprinde ptr ca se rup suruburile
6
0
Toata judecata si supararea pe care o aveti citind stirea transformati-o in grija si atentia in plus de care aveti nevoie. El se va cai toata viata si va avea sechele. Grije mare cine pleaca in concediu cu familia. Atentie si calm in trafic va doresc!
16
1
Ai perfecta dreptate, indicatoarele puse aiurea, nu exista presemnalizari, sensurile giratorii de cacat Au murit si or sa mai moara din cauza incompetentilor care fac lucru de mantuaiala prin firmele de casa ale politicienilor
9
1
Cu fata si zeci de mii in marsarier.Dar nu va suparati dragi soferi cand va relatez ca niste maimute sau maimutoi de cca 20 de ani si cu ochelari de cacat la ochi cat curul de borcan cu 5 km efectuati la scoala de soferi unde patron este o maimuta administrator circula cu 180 km si ei de abia sau sters la cur prima data.Trebuia sa aveti experienta mai ales cu labagii sau labagistele care ptr ei 130 km este o viteza de cacat.Asa ca va meritati soarta. La cacat cu soferii de doi lei.
9
3
Toti aruncati cu noroi ,dar la femeia aia care a lasat in urma un copilas ,un suflet nevinovat se gandeste cineva? La trauma copilului cine se gandeste?sau la tatal ce acum se gandeste ca vina ii apartine ,ca a ramas cu un handicap grav singur cu un copil in grija ,in sufletul lui ce o fi? Daca voi ce stiti sa aruncati cu noroi aveti parte de o tragedie de genul pentru un moment de neatentie ...ii se poate intampla oricui ,pe ce mai aruncati vina??? Cine a vrut sa se intample asa? Sunt sigura ca nimeni
7
7
De acord cu cel care a postat anterior!!! Despe calitatile soferistice ale dobitocului care s-a infipt in balustrada nu vorbeste nimeni?! Mi-e scarba ca avem asemenea spcimene pe drumuri langa noi!!!!
10
5
Repede va infigeti sa ceara soferul ala 1 milion de euro despagubire de la cnadnr! el la volan dar cu ochii pe bancheta din spate ,asa se conduce???Si daca el ajungea pe contrasens si nenorocea oameni din autoturisme ar fi platit la fiecare daune de 1mililon de euro din banii lui?? Sa-si bage mintile in cap acum ca putea sa fie el tarat prin procese daca nu era balustrada.Ce balustrade sa inventeze ptr statul ptr soferii care conduc cu ochii prin habitaclu? Asta a fost ghinion sa nimereasca balustrada in capatul ei si balustrada i-a insirat pe ea cu tot cu masina ca pe margele.
8
3
Nu pot sa inteleg de ce dureaza ani de zile un proces, ce poate fi de spus in atatia ani ?
11
0
Pot pune pariu , ca nu vor castiga niciun proces impotriva statului ! Doar daca avocatul statului ar fi facut facultatea la Saguna sau Spiru Haret ...
7
6
Nici indicatoarele rutiere nu sunt bune pe A4 nici la intrare nici la iesire. Cand le-au montat am anuntat la Politia Rutiera Constanta ca nu sunt bune dar nu le-a pasat. Nu au nimic de a face cu indicatoarele pentru autostrada plus ca iesirile care nu sunt facute apar si ele in loc sa fie acoperite, iar foarte multi turisti se asteapta sa iasa pe iesirea Mamaia - Poiana. De pe A2 la intrare pe A4 apare Constanta Vest Mamaia in loc sa apara si Ovidiu Navodari. Cine a facut receptia sa fie tras la raspundere dar banuiesc ca nu avea permis de conducere sau avea luat cu spaga.
6
3
Mai conteaza despagubirile ? Sacali de avocati, flamanzii, lacomii stau in umbra sa prinda ceva. Deam dezumanizat. Urmarim doar profit. Partea umana este data la o parte. Credeti ca 1 milion de euro o sa inlocuiasca dragostea de mama ?
16
5
Respect pentru politistul rutier COLIS AURICA .
17
6
Ti.ai. dracu de atotstiitori infecti
8
5
Parapet tip New Jersey
4
3
1. de unde ati scos voi vitezaa de 120 ora??? Fiesta prinde si 150, mai ales in mana de cretini, ca altfel nu pot sa-i spun cui se intoarce ca sofer la peste 100 pe ora 2. parapetul s-a facut datoria, a oprit masina sa intre pe partea cealalata. Daca masina era joasa si a intrat pe dedesubt.... 3. la peste 100 pe ora, daca se izbeau de un copac, tot se prapadeau. Pe cine mai dadeau in judecata atunci? 4. SA INVETE tot ciobanul care are impresia ca soseaua e a lui - VITEZA UCIDE
13
9
taci in pula mea de tigan.
9
15
daca in locul parapetului era lovita o masina si mureau oameni nevinovati, tot statul era vinovat? cand esti idiot ti se poate intampla orice, inclusiv sa nenorocesti pe altii sau sa distrugi un parapet. dar, nah, neamurile proaste au mirosit ca e rost de facut bani.
17
14
Ce mai conteaza. Se stie ca statul Roman este mafiot, sluga la USA. Pacat e ca o familie care trebuia sa-si faca o vacanta frumoasa acum e distrusa.Indiferent de despagubiri.
15
8

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614