REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Acuzații GRAVE la concursul de angajare de la Spitalul CF Constanța

Acuzații GRAVE la concursul de angajare de la Spitalul CF Constanța

Replica API 2 noiembrie 2017 | 09:45 1611

Acuzații la Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța, după un concurs pentru angajarea de asistente medicale generaliste, care s-a desfășurat în cursul zilei de joi, 2 noiembrie. O asistentă ce a participat la concurs spune că proba scrisă a concursului s-a desfășurat pe holul de la intrarea în spital, iar lucrările nu au fost corectate după ce au așternut candidatele pe hârtie, ci după ...preferințele comisiei. Conducerea spitalului neagă cu vehemență acuzațiile.

Concursurile de angajare în spitalele de stat din țara noastră au fost, dintotdeauna, un subiect controversat. Indiferent de postul scos la concurs, nu au lipsit zvonurile că, pentru a reuși să te angajezi într-o unitate spitalicească din sistemul de stat, este nevoie de pile, de relații și, bineînțeles, de „plic”. Mai mult, procedura de corectare a lucrărilor a fost contestată, punctându-se lipsa unui barem clar de corectare, care să fie făcut public și adus la cunoștința candidaților, lipsa unei perioade clare de contestații, în care cei nemulțumiți să aibă vreme să depună documentele prin care își exprimă dezacordul privind felul în care au fost punctați. Contestate au fost și interviurile, și anume faptul că nu se publica, prin afișare la sediul spitalelor sau în mediul online, punctajul obținut și baremul de corectare. Până nu demult, cei care făceau acuzații, se temeau să le spună și în spațiul public. În prezent, lucrurile par să se schimbe. După ce, în urmă cu puțin timp, asistentele care doreau să se angajeze în Spitalul Județean Constanța acuzau că un concurs de angajare a fost anulat, fără respectarea normelor legale, a venit rândul Spitalului CF Constanța să fie arătat cu degetul.

Joi, 2 noiembrie, la sediul spitalului s-a desfășurat un concurs pentru angajarea a patru asistente generaliste. Posturile sunt râvnite, mai ales că, în ultima vreme, se observă o tendință a angajatelor cu studii medii din sistemul privat de a se întoarce la stat, după cum ne-au spus mai multe surse din sistemul sanitar.

În urma concursului, au apărut și acuzațiile privind existența unor nereguli. Una dintre asistentele care a participat la proba scrisă, dar nu a obținut notă de trecere (nota minimă este 7) a făcut public, pe o rețea de socializare:

Acuzele unei asistente medicale care a participat la concurs

„M-am prezentat dimineață la concurs, am avut nouă întrebări de scris, dictate de către medicul șef de secție și de răspuns la ele (răspunsul a fost sintetizat). Am avut bibliografia pe site și n-am întâlnit în acea bibliografie nimic despre starea de rău a bolnavului de astm bronșic. Bun, mi-am spus în gând. Nu-i problemă, că știu deja să elaborez răspunsul la această întrebare. La fel am procedat și cu celelalte întrebări (am răspuns la obiectul întrebării). Am predat lucrarea (cu 4 pagini scrise). Când am predat lucrarea, am văzut că acestea erau așezate printre degetele mâinii doamnei care le strângea - adică, erau într-un fel așezate, după fața celor care le predam. A mea a fost pusă la grămadă, cu alte lucrări care nu făceau deliciul alegerilor comisiei de examinare. Din start, după ce am văzut această întâmplare, mi-am pus problema dacă nu cumva lucrările erau după preferințele personalului superior, al spitalului (adică după cunoștințe sau alte nereguli). Bun, am ieșit afară, m-am uitat pe conspectele după care am învățat, că le aveam în geantă și mi-am dat seama că greșisem la maxim două - trei întrebări din nouă. Dar am spus că un minim 7,50, tot iau.

La final (la ora 11:35-12:45 așa), iese toată comisia din sala de consiliu și ne desface lucrările în față, spunându-ne ce notă am luat fiecare. Din prima clipă mi-am dat seama că ceea ce gândisem când am predat lucrarea, s-a adeverit, când am văzut cum unei colege mai în vârstă decât mine, i s-a pus nota 5 pe lucrare, fără ca medicul șef să stea să i-o corecteze. Nu se face așa ceva. Unde ați mai văzut voi, să se pună o notă unei colege, în fața voastră la un concurs, fără să i se fi corectat lucrarea?! Eu n-am mai văzut nicăieri asta. Vă spun sincer!

Apoi, mi-a venit rândul și mie, spunându-mi-se că am luat nota 6. M-am uitat pe lucrarea mea, așa în mare (că o deschisese o colegă care desfăcea lucrările să vadă numele candidatului, și nu văzusem mai mult de două tăieturi).

Concurs de angajare pe holul spitalului?!

Nu mai pomenesc de faptul că examenul scris s-a ținut în holul de la intrarea în spital. Era un flux continuu de bolnavi duși spre investigații, de personalul medical care tot intra prin saloane și de vorbitul cu voce tare pe holurile alăturate, sau pe scări. Am trecut peste asta și am încercat să mă concentrez cât am putut pe subiectele ce le aveam în fața mea. Dar, iată! Nu s-a putut mai mult!”, povestește asistenta medicală.

Punctul de vedere al managerului Spitalului CF Constanța

Contactat de „Replica de Constanța” cu privire la neregulile sesizate, dr. Stelian Paris, managerul unității medicale, a negat cele susținute de candidată. „Nu este adevărat că examenul s-a ținut pe hol. S-a desfășurat în Secția de Chirurgie a spitalului. Mai mult, cel mai bun aspect legat de acest concurs este faptul că este pentru prima dată când debutanții au avut o șansă reală. Chiar le-am spus colegilor să dăm posibilitatea să fie angajați și debutanți, căci de obicei toată lumea caută personal cu experiență”, a punctat dr. Stelian Paris.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tu proasto, daca aia e analfabeta, care a scris foarte corect din punct de vedere gramatical postarea aia ce a fost citata si in acest articol, tu cum esti?! Tu esti analfabeta ce nu stie sa scrie corect si dai vina pe altii ca sunt prosti? Vai, tu esti asistoanta nu asistenta. Dar la tine totul merge daca platesti. Stim asta. Macar nu mai manca rahat pe aici. Ca si noi ceilalti stim cum se intra la stat ca sa lucrezi.
7
0
Da, este asa cum spune asistenta in cauza. Si eu am participat la acest examen si n-am luat decat nota 6 si n-am intrat la interviu. Desi legea spune clar ca nota minima la examenul scris trebuie sa fie de minim 5, CFR-ul, n-a tinut cont de asta.Si da, examenul s-a tinut pe holul spitalului. Adica in sala de asteptare. Cele care au luat posturile acelea 2, au pile acolo si normal ca iau apararea spitalului si celelalte 2 care aveau aranjat sa ia pt debutant. Baremul n-a fost afiat pe nicaieri mincinoaselor. Ciocul mic,ca toata lumea stie cum se intra pe posturile publice de la stat.
7
0
Candidate frustrate care nu au invatat sunt la orice concurs.Fetelor puneti mana sa invatati daca vreti sa fiti asistente la patul bolnavului !Spitalul nu are nevoie de incompetente.Ati facut si voi postliceala la 40 de ani si va credeti mari destepte .....daca erati nu picati la scris.Daca erati sigure pe voi faceati contestatie la lucrare ,dar nu ati facut ....si acum faceti reclamatie!!
2
8
Am fost 30 si ceva de candidate.Din patru locuri nu au promovat decat 2 colege. Pe postul de debutanta nu a luat nicio candidata pentru ca erau analfabete sau au incercat sa copieze si au fost date afara.Doamna Maricica nu a promovat la scris pentru postul de debutanta.Baremul era afisat pe usa. A fost un concurs .Se mai si pica. Cum sa fie fraudat daca nu a luat nicio o debutanta si s-a anulat concursul.
2
8
Pacat de tara asta, pacat de noi ca suntem aboliti de coruptie, pacat ca noi continuam sa suportam, pacat ca scursurile aocietatii au oportunitatea unor porturi ce ar trebui sa apartina unor oameni cititi! Pacat, pacat, pacat!!! AVIZ INCULTILOR, NOROC DE VOI CA PROSTIA DEVINE DIN CE IN CE MAI LA MODA...
10
2
Ce caterinca de articol. O candidata frustrata pe nume Maricica . Proasto . Baremul era pe usa dar nu stii sa citesti. Am luat doar doua din atatea candidate ca am meritat nu pe pile. Te acuz de calomnie.
1
10
Mergeti la Parchet si depuneti o plangere pentru abuz in serviciu si frauda, sesizati Ministerul Sanatatii si faceti si o plangere la managerul spitalului.
20
4
spaga legalizata
18
2
Sa mearga la parchet sa puna o sesizare daca stie ca a fost frauda
14
3
Cum si-a vazut postul in pericol, asistenta a iesit in presa. De ce nu a iesit in presa ca sa dea in Ministerul Transporturilor de care apartine Spitalul CF, minister care, desi ia o caciula de bani anual de la Administratia Porturilor Maritime Constanta, nu este in stare sa repare acoperisul sectiei din Port - zona Poarta 2 - a spitalului CF. Nu mai vorbim despre celelalte aspecte. Pierderea postului o deranja, conditiile de desfasurare a activitatii nu o deranjeaza. Hai sictir!
3
13
De ce nu se da si numele asistentei dc tot se fac acuzatii grave? Nu cred k e nimeni tampit sa faca aranjamente pe fata, dc tot ai pe cineva cred k in Romania se dau direct subiectele
8
11
e marioneta. iar examenel sunt aranjate de nevasta sa.
21
4
Care da spaga nu conteaza daca stie meserie conteaza spaga
22
2
E la fel. Sa vina Ministerul si o sa vada..dar Ministerul doarme, asa ca...tot inainte baieti destepti. Bravo
19
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108